Ξεκίνησαν οι εργασίες από τη Βουλή των Ελλήνων για τη μόνιμη έκθεση

Στο Καρπενήσι ο Γιάννης Μετζικώφ – Τι είπε στον Ευρυτανικό Παλμό

Σπάνιο υλικό θα έρθει στο φως

Αποκλειστικό ρεπορτάζ

Αρχίζει πια να διαφαίνεται η νέα εποχή για το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στις Κορυσχάδες. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης των ιστορικών τοιχογραφιών στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου, με γνώμονα την τεκμηρίωση και τα αίτια των φθορών καθώς και την αισθητική αποκατάστασή τους, την Τρίτη 15 Ιουνίου 2021 επισκέφτηκε το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων ομάδα εργασίας με επικεφαλής τον Καλλιτεχνικό Επιμελητή της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων και υπεύθυνο της Μουσειολογικής Μελέτης κ. Γιάννη Μετζικώφ.

Στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του Μουσείου με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο Καρπενησίου με τη Βουλή των Ελλήνων, την Π.Ε. Ευρυτανίας και τη σημαντική συμβολή του «Ιδρύματος Κόκκαλη» που έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση της μουσειολογικής μελέτης, έγινε η επίσημη παρουσίαση της τελικής μουσειολογικής μελέτης στο χώρο του Μουσείου. Ο Καλλιτεχνικός Επιμελητής κ. Μετζικώφ ανέλαβε την παρουσίαση της μελέτης και των επικείμενων εργασιών στο Δήμαρχο Καρπενησίου Νίκο Σουλιώτη και στην Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού Σοφία Ζαλοκώστα. Η παρουσίαση των σχεδίων περιελάμβανε μια ολοκληρωμένη αποτύπωση της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, αναδεικνύοντας μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό της εποχής αλλά και με ιστορικά τεκμήρια και μαρτυρίες, τις σελίδες της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης όπως γράφτηκε στο Μουσείο των Κορυσχάδων.

Πώς θα διαμορφωθεί το Μουσείο

Ο πρώτος όροφος του Μουσείου θα είναι αφιερωμένος στα ιστορικά γεγονότα της εποχής όπως καταγράφηκαν από τους ανθρώπους που τα έζησαν από κοντά. Η αναβάθμιση του Μουσείου περιλαμβάνει νέες σύγχρονες προθήκες με σπάνια πρωτότυπα εκθέματα και υλικό της εποχής πλαισιωμένα από αφήγημα με ιστορικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Έμφαση δόθηκε στον σχεδιασμό και στην προσομοίωση του χώρου συγκέντρωσης των Εθνοσυμβούλων και διεξαγωγής των εργασιών της Εθνοσυνέλευσης, την οποία θα αναπαραστήσουν με ακρίβεια. Τα εκθέματα του Μουσείου θα είναι τα πρωτότυπα κι όχι αντίγραφα, όπως μέχρι τώρα, ενώ θα εκτεθούν για πρώτη φορά.

Επίσης, το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης αναπτύσσεται και στον ισόγειο χώρο του κτηρίου, όπου θα φιλοξενηθούν εκδόσεις και συγγραφικό υλικό της νεότερης εποχής αναφορικά με την Εθνική Αντίστασης. Στόχος είναι να αποτυπωθεί η ιστορική συνέχεια σύμφωνα με τις προσλαμβάνουσες της νεότερης γενιάς αποδεικνύοντας πώς η ιστορία του τόπου μας, η Εθνική Αντίσταση, είναι ένα θέμα που εμπνέει, ενδιαφέρει και διδάσκει.

Επίσης, στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ιστορικού Μουσείου θα αξιοποιηθούν καινοτόμες τεχνολογίες και πολυμέσα ακολουθώντας τις απαιτήσεις της σύγχρονης ψηφιακής εποχής που θα βάζουν τον επισκέπτη στα γεγονότα με άμεσο και εντυπωσιακό τρόπο.  

Στην προσπάθεια αυτή θα αποτελέσει σπουδαίο εργαλείο στην ιστορική ανάδειξη των γεγονότων αφήνοντας το γνήσιο ανθρώπινο αποτύπωμα, η προσφορά προσωπικών αντικειμένων ή υλικών στοιχείων ανθρώπων της εποχής που φυλάσσονται πλέον ως κειμήλια από τους απόγονούς τους. Η προβολή των αντικειμένων που θα δωρηθούν θα πραγματοποιηθεί με απόλυτη αναγνώριση και ανάδειξη της προσφοράς και σεβασμό στην ιστορικότητά τους.

Τα σπάνια εκθέματα

Πρωτότυπα αντικείμενα, έγγραφα, φωτογραφίες, βιβλία και ηχητικά ντοκουμέντα θα περιλαμβάνονται στα εκθέματα του νέου Μουσείου. Τα περισσότερα από αυτά δεν ανακοινώνονται ακόμη από την επιστημονική ομάδα και τον κ. Μετζικώφ, αλλά ενδεικτική είναι η δωρεά από τη σύζυγο του Βάλια Σεμερτζίδη, του ζωγράφου της Αντίστασης, ο οποίος είναι ο δημιουργός των τοιχογραφιών στις Κορυσχάδες. Η κα Σεμερτζίδου δώρισε στο Μουσείο των Κορυσχάδων τα πρωτότυπα σχέδια και προσχέδια των τοιχογραφιών που φιλοτέχνησε ο σύζυγός της εκείνη την εποχή της Εθνικής Αντίστασης.

Επίσης, έντυπο υλικό από πρωταγωνιστές και προσωπικά αντικείμενα. Αρκετά μεγάλο αρχείο από την αντίσταση και ηχητικά ντοκουμέντα και οπτικοακουστικό υλικό που έχει δώσει και το ΚΚΕ και θα υπάρχει και τέτοιο υλικό στο μουσείο πέρα από τις προθήκες με το φωτογραφικό υλικό. Το υλικό αυτό δεν έχει εκτεθεί πουθενά μέχρι αυτή τη στιγμή. Το αυθεντικό τραπεζομάντηλο και τα κιλίμια που ήταν στρωμένα στην αίθουσα τότε, θα βοηθήσουν στην πιστή προσομοίωση της αίθουσας όπως ήταν εκείνες τις μέρες του ’44, ακριβώς με τις καρέκλες καφενείου, τα σανίδια στο προεδρείο. Κύριο λόγο θα έχει το φωτογραφικό υλικό, τα τεκμήρια βιβλία και έγγραφα της εποχής και για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθεί και ο κάτω όροφος. Στο πάνω κομμάτι θα είναι το ιστορικό κομμάτι και στο κάτω τμήμα θα υπάρχει το ιστορικό κομμάτι πώς διαμορφώθηκε στη σύγχρονη Ελλάδα μετά το 1980 από βιβλία φωτογραφίες και δημοσιεύματα.

Πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες

Οι τεχνικές εργασίες ξεκινούν την προσεχή εβδομάδα παρουσία της επιστημονικής ομάδας της Βουλής των Ελλήνων η οποία θα επιβλέπει το έργο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του καλοκαιριού. Καλούνται όσοι επιθυμούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή δωρίζοντας ιστορικά αντικείμενα που βρίσκονται στην κατοχή τους, να επικοινωνούν με το τηλέφωνο: 223750024.

Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Καρπενησίου

Ο Ευρυτανικός Παλμός μίλησε με τον Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Νίκο Σουλιώτη, ο οποίος δήλωσε:
«Με μεγάλη χαρά μας παρουσίασε ο κ. Μετζικώφ τα τελικά σχέδια για τη νέα διάταξη του Μουσείου Κορυσχάδων και είμαστε πλέον βέβαιοι ότι το αποτέλεσμα θα είναι εκπληκτικό. Τόσο ο κ. Μετζικώφ όσο και η επιστημονική του ομάδα διαθέτουν τις γνώσεις, την εμπειρία και το ταλέντο που εγγυώνται ένα τέλειο αποτέλεσμα. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τις πύλες του νέου Μουσείου και να υποδεχτούμε τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες του τόπου μας. Είμαστε σε άριστη συνεργασία και στη διάθεση των αρμόδιων της Βουλής των Ελλήνων για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε με τον καλύτερο τρόπο την τόσο σημαντική παρέμβαση για το Μουσείο μας».

Αποκλειστικά στον Ευρυτανικό Παλμό ο Γιάννης Μετζικώφ

Ο επικεφαλής της επιστημονικής Ομάδας, Καλλιτεχνικός Επιμελητής της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων και υπεύθυνος της Μουσειολογικής Μελέτης κ. Γιάννης Μετζικώφ, μιλά αποκλειστικά στον Ευρυτανικό Παλμό για το έργο:

«Η νέα μορφή του Μουσείου θα είναι τέτοια ώστε αποδεδειγμένα να μπορεί κάποιος να δει το αφήγημα όλο χωρίς μεροληψίες. Να βλέπει ένα παιδί, ένας επισκέπτης, πραγματικά τι έγινε σε αυτό το χωριό, μέσα σε αυτό το σχολείο. Έτσι επειδή κάποιοι άνθρωποι από αυτούς που συμμετείχαν είναι στη ζωή πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Κάποιοι είναι ακόμα εν ζωή και αν όχι, τα παιδιά και τα εγγόνια τους γνωρίζουν τι ακριβώς είχε συμβεί εκείνες τις μέρες. Αυτά δεν είναι δηλαδή ένα τοπίο χαμένο στην ομίχλη, είναι πρόσφατα και πρέπει να ολοκληρωθεί όπως αρμόζει. Έχουμε επενδύσει μέχρι τώρα πολύ χρόνο και θα συνεχίσουμε με πραγματικά μεγάλη έννοια, προκειμένου να βγάλουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μία αναπαράσταση, μία αναβίωση των ημερών εκείνων. Για την αίθουσα όπου διαδραματίστηκαν τα ιστορικά γεγονότα, έχουμε βρει πάρα πολύ ωραίες, παλιές, πιστές, αληθινές φωτογραφίες, τις αυθεντικές και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μία αναβίωση. Το κέλυφος είναι πάρα πολύ ωραίο με τις επισκευές και έχουν συντηρηθεί όλα τα διατηρητέα τοιχογραφήματα από το υπουργείο πολιτισμού που υπάρχουν στους τοίχους της αίθουσας. Χαρακτηρίστηκα στοιχεία που παίρνουμε μέσα από τις φωτογραφίες της εποχής, ήταν τα λάβαρα, το τραπέζι που ήταν σκεπασμένο με συγκεκριμένα πράγματα επάνω, ήταν για καρέκλες καφενείου και τα σανίδια στην έδρα του προεδρείου.

Το προσεχές διάστημα θα έρθει η Προϊσταμένη της βιβλιοθήκης της Βουλής κα Έλλη Δρούλια, ο κύριος Γιώργος Αγγελόπουλος πού είναι ο Γενικός Διευθυντής των εκδόσεων και της βιβλιοθήκης, προϊστάμενος της κας Δρούλια, θα έρθει ο ιστορικός αυτής της έκθεσης ο οποίος είναι ο κύριος Κουτρουβίδης και θα είμαι κι εγώ. Σήμερα, δηλαδή αυτό που κάναμε είναι το ότι ήρθε και ο δήμαρχος ανοίξαμε και είδαμε τα σχέδια πως περίπου αυτά τα πράγματα θα διανεμηθούν στο χώρο. Δηλαδή ότι εδώ θα βάλουμε βιτρίνες, εκεί θα δεν θα βάλουμε τίποτα γιατί είναι τα τοιχογραφήματα κτλ. Στο σχεδιασμό συμμετέχουν οι καλύτεροι επιστήμονες, που  σχεδιάζουν τις εκθέσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και όλα τα αρχαιολογικά μουσεία. Σήμερα  κάναμε και μία επικαιροποίηση των σχεδίων στο χώρο και ουσιαστικά ξεκινήσαμε την υλοποίηση του σχεδιασμού.  Το Μουσείο θα γίνει σύγχρονο, με ωραίο φωτισμό, με ωραία χρώματα, με πολύ ωραίες εκτυπώσεις και πάνω από όλα με παιδαγωγικό χαρακτήρα. Είναι πολύ ωραία να μπει ένα παιδάκι και να ξέρει τι έγινε εδώ».

Το ιστορικό της συνεργασίας

Όλα ξεκίνησαν μετά τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 74 χρόνια από την συμπλήρωση της έναρξης του Απελευθερωτικού Αγώνα κατά των κατακτητών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε Βίνιανη και Κορυσχάδες. Οι εκδηλώσεις τον Μάιο του 2108, είχαν προσεκτικά σχεδιαστεί και λάβει όλη την απαιτούμενη προσοχή και επισημότητα, από τα πολιτικά πρόσωπα τόσο της κεντρικής πολιτικής σκηνής, όσο και τους τοπικούς άρχοντες, για να γυρίσουμε και επίσημα μια νέα σελίδα στην Σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας. Επισφράγιση της ιστορικής αυτής στιγμής η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, με αφορμή την ανάδειξη των δύο ιστορικών μουσείων σε Βίνιανη και Κορυσχάδες και ουσιαστικότερο στόχο την αλλαγή της ιστορίας, που θα καταγράψει τα δυο αυτά χωριά της Ευρυτανίας σαν εφαλτήρια της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ενότητας. Το μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ του τότε Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, κ. Βούτση, τον τότε Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και νυν Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη και τους δύο Δημάρχους Καρπενησίου και Αγράφων, κ. Νίκο Σουλιώτη και Θεόδωρο Μπαμπαλή, αντίστοιχα.

Ο κ. Μετζικώφ κάνει την παρουσίαση στο Δήμαρχο κ. Σουλιώτη και την Αντιδήμαρχο κα Ζαλοκώστα
Οι τοιχογραφίες μετά τη συντήρηση
Οι τοιχογραφίες μετά τη συντήρηση
Ο Γιάννης Μετζικώφ
Με την ομάδα εργασίας
Ο κ. Μετζικώφ στην παρουσίαση με την Σύμβουλο του Δημάρχου κα Σιαξαμπάνη και την Αντιδήμαρχο κα Ζαλοκώστα.