Νίκος Σουλιώτης: «Συνδέουμε την ιστορία με το σήμερα και το αύριο του τόπου μας …σε έναν Αυθεντικό Τόπο Ζωής»

4577

Ο Δήμαρχος Καρπενησίου εφ όλης της ύλης

Η ‘Μήδεια’, ο κορωνοϊός και τα έργα στο ‘Αντώνης Τρίτσης’

Πράσινες Γωνιές ανακύκλωσης στο Καρπενήσι

Τι απαντά στη σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης

‘Το πέρασμα στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι στόχος της δημοτικής αρχής’

‘Η δημιουργία της (τουριστικής ιστοσελίδας) ήταν απόφαση της τουριστικής επιτροπής, που ως γνωστόν απαρτίζεται από 2 δημοτικούς συμβούλους (ένα από κάθε παράταξη)…’

‘Ο δήμος παραμένει πάντα δίπλα σε όποιον χρειάζεται βοήθεια, στηρίζει την εκπαίδευση και δρα όπου απαιτηθεί…’

‘…υποβάλαμε αίτημα για 2 ‘Πράσινες Γωνιές’ και 1 Ηλεκτρική σκούπα Πεζού χειριστή για το Δήμο’

Μία συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε στον Ευρυτανικό Παλμό ο Δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Νίκος Σουλιώτης, με αφορμή τα νέα έργα που θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ αλλά και την έντονη κριτική που δέχεται τους τελευταίους μήνες από την αντιπολίτευση.

Ε.Π. Πώς αντιμετώπισε το Καρπενήσι τη «Μήδεια»; Υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα από την κακοκαιρία;

Ν.Σ. Υπήρξε καλή προετοιμασία, οργάνωση και συνεργασία για την καλύτερη αντιμετώπιση. Δεν μας δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα, παρόλο που ήταν εκτεταμένη σε όλο το δήμο. Ο παγετός που συνεχίζεται αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα και για αυτό έχουμε επικεντρωθεί στην ρίψη αλατιού. Θα ήθελα να σταθώ στην αξιέπαινη προσπάθεια του προσωπικού που δούλεψε με επαγγελματισμό και πέρα από ωράρια, καθώς επίσης και τον σωστό συντονισμό από τους κυρίους Χαλκιά, Σβερώνη και Χαβέλο, που ήταν στην πρώτη γραμμή. Προτεραιότητα δόθηκε στους δρόμους προς το νοσοκομείο, λόγω και της ιδιαίτερης κατάστασης. Επίσης σε συνεργασία με την ΔΕΗ συνδράμαμε όπου μας ζητήθηκε, ώστε να αποκατασταθούν τα προβλήματα στα δίκτυα. Κινήσαμε 17 μηχανήματα κυρίως του δήμου, αλλά και ιδιωτικά όπου απαιτήθηκε.

Ε.Π. Σας ανησυχεί ένα τρίτο κύμα κορωνοϊού στην Ευρυτανία;

Ν.Σ. Αλίμονο αν δεν μας ανησυχούσε, δυστυχώς δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό, ο εχθρός αν και αόρατος, εμφανίζεται πλέον και διαφορετικός και πιο επικίνδυνος. Πρέπει  τώρα να επιδείξουμε την μεγαλύτερη ατομική και κοινωνική ευθύνη, να πειθαρχήσουμε στην τήρηση των μέτρων και των οδηγιών της επιστημονικής κοινότητας. Στο πρώτο κύμα τα πήγαμε τέλεια και μείναμε καθαροί και αλώβητοι, χαλαρώσαμε τον Σεπτέμβριο  και τον Οκτώβριο και το πληρώσαμε ακριβά στο δεύτερο κύμα. Τώρα ξέρουμε τι σημαίνει ο ιός και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό και αδιαφορία, καμία υποτίμηση του κινδύνου και καμία υπερεκτίμηση των δυνάμεών μας. Τέλος τώρα βλέπουμε και το φως που άναψαν οι εμβολιασμοί στο βάθος του τούνελ αξίζει να προσπαθήσουμε όλοι λίγο περισσότερο για να βγούμε στο ξέφωτο. Ο δήμος παραμένει πάντα δίπλα σε όποιον χρειάζεται βοήθεια, στηρίζει την εκπαίδευση και δρα όπου απαιτηθεί. Παρακαλώ όλους τους δημότες να τηρούμε τα μέτρα για να μείνουμε όλοι ασφαλείς.

Ε.Π. Τι γίνεται με τους προγραμματισμένους εμβολιασμούς τις ημέρες της κακοκαιρίας; Πώς θα βοηθήσει ο Δήμος τους εμβολιαζόμενους ηλικιωμένους;

Ν.Σ. Κανένας δημότης δεν θα χάσει το εμβόλιο του και κανένα εμβόλιο δεν θα χαθεί. Συγκεκριμένα ύστερα και από τις οδηγίες που πήραμε κατά την συμμετοχή μου σε τηλεδιάσκεψη με τον κύριο Χρυσοχοϊδη, τον κύριο Χαρδαλιά, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και του υπόλοιπους 12 προέδρους των ΠΕΔ, μπήκε σε πρώτη προτεραιότητα η διασφάλιση πρόσβασης στα εμβολιαστικά κέντρα με καθαρούς δρόμους και σε περιπτώσεις απομακρυσμένων κατοίκων μεγάλης ηλικίας, ο δήμος, η περιφέρεια και η αστυνομία θα διαθέσουν αυτοκίνητα για την μετακίνηση των κατοίκων αυτών. Σε περίπτωση που καταστεί αδύνατη η προσέλευση κάποιου στο ραντεβού τότε θα εμβολιαστεί επόμενη μέρα και το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε άλλον πολίτη που βρίσκεται σε λίστα ετοιμότητας.   

Ε.Π. Ποια είναι τα έργα που θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ και σε ποια φάση βρίσκονται;

Ν.Σ. Ήδη έχουμε εντάξει έργα ύδρευσης προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ. Η  πρώτη  φάση του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” ολοκληρώνεται στις 30 Μαρτίου 2021. Είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε ένα μεγάλο πακέτο έργων και σημαντικών παρεμβάσεων προς χρηματοδότηση για την πόλη του Καρπενησίου και τα χωριά του Δήμου.

Πιο συγκεκριμένα αναβαθμίζουμε και κατασκευάζουμε 31 νέες παιδικές χαρές που θα έρθουν να συμπληρώσουν τις 19 παιδικές χαρές που ήδη το έργο βρίσκεται σε υλοποίηση. Θα είναι παιδικές χαρές πιστοποιημένες και αδειοδοτημένες όπως προβλέπει ο νόμος.

Ολοκληρώνουμε τη μελέτη για την κατασκευή ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στο Καρπενήσι ισχύος 1ΜW. Το φωτοβολταϊκό πάρκο θα κατασκευαστεί στη θέση που βρίσκεται σήμερα το αμαξοστάσιο του δήμου. Το έργο αυτό θα δώσει πάνω από 100.000 ευρώ έσοδα στο δήμο, χρήματα που θα συμψηφίζουν την κατανάλωση ενέργειας και του βιολογικού καθαρισμού και των αντλιοστασίων ύδρευσης που χρησιμοποιεί ο δήμος.

Αλλάζουμε τον στόλο των οχημάτων  μας μέσα από το πρόγραμμα με την προμήθεια 12 νέων οχημάτων (5 οχήματα ηλεκτρικά με 5 σταθμούς φόρτισης και 7 συμβατικά οχήματα πετρελαίου), περιορίζοντας την κατανάλωση καυσίμων και εξοικονομώντας πόρους. Επίσης, τοποθετούμε συστήματα GPS σε όλο τον στόλο μας, ώστε ανά πάσα στιγμή και ώρα  ο υπεύθυνος του γραφείου κίνησης να έχουν στην οθόνη τους την κίνηση των οχημάτων σε πραγματικό χρόνο, επιτυγχάνοντας καλύτερο συντονισμό και οικονομία.

Είμαστε έτοιμοι μετά την ολοκλήρωση της τροποποίησης της μελέτης και την σύνταξη της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων να υποβάλλουμε για χρηματοδότηση την αποχέτευση της Ποταμιάς.

Μέσα από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” ευελπιστούμε να χρηματοδοτηθούμε στο έργο για την αναβάθμιση των προαύλιων χώρων των σχολείων μας καθώς και την δημιουργία ανοιχτού γηπέδου μπάσκετ στο χώρο του Εθνικού Σταδίου Καρπενησίου, προϋπολογισμού έργου 250.000 ευρω.

Μέσα από το πρόγραμμα στηρίζουμε τους ηλικιωμένους δικαιούχους του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, με την προμήθεια ειδικών συσκευών άμεσης ειδοποίησης. Το έργο αφορά προμήθεια 550 τέτοιων συσκευών, οι οποίες θα είναι δίπλα στον κάθε ηλικιωμένο που ζει μόνος του, ώστε με ένα κουμπί να  έχει άμεση ειδοποίησης ο αρμόδιος φορέας.

Επιπλέον υποβάλλαμε πρόταση που συνδέει την ιστορία με το σήμερα και το αύριο του τόπου μας, με τίτλο: «Ορεινές διαδρομές σε έναν ιστορικό Αυθεντικό Τόπο Ζωής». Αξιοποιούμε την ιστορία και αναδεικνύουμε 4 διαδρομές, στις οποίες κάνουμε παρεμβάσεις καθαρισμού, σήμανσης, άλλα και τοποθέτησης σταθμών ανάπαυσης και παρατήρησης. Επίσης τοποθετούμε infokiosk στο μουσείο βουνού, το Κεφαλόβρυσο, το Μεγάλο Χωριό, τον Προυσό, τη Μαύρη Σπηλιά και το Πανταβρέχει.

Τέλος, υποβάλαμε αίτημα για 2 ‘Πράσινες Γωνιές’ και 1 Ηλεκτρική σκούπα Πεζού χειριστή για το Δήμο. Συγκεκριμένα:

1 ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΚΟΥΠΑ ΠΕΖΟΥ ΧΕΙΡΙΣΤΗ

– Για καθαρισμό των πεζοδρομίων της ανάπλασης καθώς και σε σημεία που δεν είναι δυνατή η επίσκεψη του σάρωθρου.

– Θα υπάρχει δυνατότητα πλύσης με πιεστικό το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα χρήση για αποστείρωση σε ιδιαίτερες καταστάσεις όπως ο Κορωνοϊός με τη χρήση κατάλληλου απολυμαντικού. 

– Η κίνηση και λειτουργία του θα γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρισμό και θα έχει αυτονομία ώστε να καλύπτει πλήρως το βασικό ωράριο του χειριστή χωρίς φόρτιση.

2 ΓΩΝΙΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ 4 ΡΕΥΜΑΤΩΝ ΜΕ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΩΦΕΛΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

– Θα είναι καλαίσθητα σχεδιασμένες ώστε να ταιριάζουν με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της περιοχής μας.

– Θα δίνουν στον πολίτη ανταποδοτικό κουπόνι με το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει από αυτόματους πωλητές που θα τοποθετηθούν διάφορα αγαθά (π.χ. χυμούς, αναψυκτικά, νερό κλπ.)

-Τα τέσσερα ρεύματα θα είναι: γυαλί, μέταλλο, πλαστικό και χαρτί.

Ε.Π. Μιλάτε για ένα δυναμικό Τεχνικό Πρόγραμμα  για το 2021. Τι εννοείτε;

Ν.Σ. Το 2021 είναι μία χρονιά προκλήσεων σε επίπεδο στόχων και διεκδικήσεων χρηματοδότησης έργων. Ήδη έχουμε εκπονήσει ένα τεχνικό πρόγραμμα προϋπολογισμού πάνω από 14 εκ. ευρώ από έργα τα οποία έχουν ήδη ενταχθεί και άλλα από αυτά εκτελούνται κανονικά, άλλα βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης και άλλα σε φάση συμβασιοποίησης. Η έννοια δυναμικό έχει να κάνει με την συνεχή προσπάθεια που κάνουμε  για την ένταξη νέων έργων και χρηματοδοτήσεων που τεκμηριωμένα διεκδικούμε σε κάθε ευκαιρία. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του Φεβρουαρίου προσθέσαμε νέες χρηματοδοτήσεις περίπου 350.000 ενώ στο επόμενο Δ.Σ. θα αυξηθεί και κατά 200.000 ευρώ ακόμη από χρηματοδότηση που έχουμε από το Υπουργείο Υποδομών.Παρόλες τις δυσκολίες και τις ελλείψεις που έχουμε λόγω και της κρατούσας κατάστασης συνεχίζουμε με πάθος να διεκδικούμε για τους δημότες και αυτό για μας αποτελεί προτεραιότητα.

Ε.Π. Πολύς λόγος έγινε για την ιστοσελίδα προβολής του Δήμου Καρπενησίου. Τι απαντάτε σε όσους σας κατηγορούν για πρόχειρο και βιαστικό αποτέλεσμα; Πόσο κόστισε τελικά;

Ν.Σ. Η τουριστική ιστοσελίδα του δήμου έγινε πρωτίστως για να αποτελέσει ένα εργαλείο στα χέρια των επαγγελματιών του τόπου μας, αλλά  και για να προβάλλει τον προορισμό Καρπενήσι αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας.

Η δημιουργία της ήταν απόφαση της τουριστικής επιτροπής, που ως γνωστόν απαρτίζεται από 2 δημοτικούς συμβούλους (ένα από κάθε παράταξη), τον πρόεδρο του επιμελητηρίου, την πρόεδρο του συλλόγου ξενοδόχων, την πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου και δύο δημότες με εμπειρία στο χώρο του τουρισμού. Η κατασκευή της ανατέθηκε σε εταιρεία με εξειδίκευση στην προώθηση τουριστικών προορισμών αποδεδειγμένης εμπειρίας από την συνεργασία της με φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλη την Ελλάδα, άλλα και με τοπικές επιχειρήσεις για πολλά χρόνια.

Είναι μία δυναμική ιστοσελίδα, τα στοιχεία δόθηκαν από τους αντίστοιχούς φορείς με την δυνατότητα συμπλήρωσης ή και τροποποίησης των πληροφοριών. Ο δήμος απευθύνθηκε με ανακοίνωση του σε όλους τους επιχειρηματίες να στείλουν στοιχεία προβολής της επιχείρησής τους.

Το κόστος ανέρχεται σε 8.500 ευρώ με το ΦΠΑ και περιλαμβάνει την ιστοσελίδα, με τα δίγλωσσα κείμενά της, την διαχείρισή της και την προώθησή της. Ο δήμος σε αυτή την προσπάθεια δίνει ένα ακόμη εργαλείο στα χέρια των επιχειρήσεων για την προβολή τους.

Ε.Π. Η παράταξη ‘Αλλαγή Πορείας’ της αντιπολίτευσης επιμένει ότι οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες εξυπηρέτησης δημοτών που διαφημίζετε ήταν ‘στα χέρια’ σας εδώ και χρόνια αλλά δεν τις αξιοποιήσατε και τώρα δεν λειτουργούν σωστά. Τι ισχύει τελικά;

Ν.Σ. Το πέρασμα στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι στόχος της δημοτικής αρχής. Τον τελευταίο χρόνο σε αυτό το πεδίο έχει γίνει πολλή δουλειά. Από τον Σεπτέμβριο μπήκε σε εφαρμογή mykeplive και έχουν εξυπηρετηθεί απομακρυσμένα πάνω από 140 δημότες μας μέχρι σήμερα. Από τον Ιανουάριο αξιοποιήσαμε σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΔΑΕΜ Α.Ε. , ενδεικτικά αναφέρω για χορήγηση πιστοποιητικών μόνιμης κατοικίας, ληξιαρχικών πράξεων κ.λ.π., η οποίας μας χορηγήθηκε δωρεάν και ευχαριστούμε τον Κώστα Μπακογιάννη γι’αυτό.

Επίσης αξιοποιούμε από τον Ιανουάριο την πλατφόρμα της NOVOVILLE που προμηθευτήκαμε έναντι 4.960 ευρώ η οποία στοχεύει στην επίλυση προβλημάτων καθημερινότητας των δημοτών, όπως βλάβες στο οδικό δίκτυο, σε έναν κάδο απορριμμάτων, σε ένα φωτιστικό κ.λ.π.. Η εταιρεία είχε επιλέξει τον δήμο Καρπενησίου για την πιλοτική της λειτουργία από το 2014. Σήμερα με την διαλειτουργικότητά της, την κατανομή των αναφορών ανά αρμόδιο τμήμα και η επίλυση των προβλημάτων ανά αρμόδιο τμήμα είναι έτοιμη στη διάθεση των πολιτών. Μέχρι σήμερα έχουμε δεχθεί 70 αιτήματα και έχουμε επιλύσει 64, κάτι το οποίο προκύπτει και από την εφαρμογή. Την εφαρμογή έχουν κατεβάσει μέχρι σήμερα στο κινητό τους 93 νέοι χρήστες.

Τέλος αξιοποιήσαμε το govHUB της ΚΕΔΕ για την απαλλαγή των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τα δημοτικά τέλη, εφαρμογή που μέχρι σήμερα έχουν χρησιμοποιήσει 310 επαγγελματίες. 

Προφανώς η τεχνολογία και οι εξελίξεις τρέχουν αλλά είναι επίσηςπροφανές ότι δεν παρακολουθούμε, αλλά συμμετέχουμε στις εξελίξεις παρέχοντας ακόμη περισσότερες υπηρεσίες στους δημότες μας.

Ε.Π. Η υποστελέχωση και άλλα προβλήματα του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι δυσχεραίνουν την ομαλή λειτουργία του. Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για την ενίσχυσή του, ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο όπως αυτή που διανύουμε;

Ν.Σ. Το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και εκτελείται από την ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ και για το δήμο Καρπενησίου και για το δήμο Αγράφων. Ο κάθε δήμος ενισχύει το πρόγραμμα με οδηγούς και οχήματα για την μετακίνηση του προσωπικού. Εξυπηρετούμε 352 ωφελούμενους σε όλο το δήμο Καρπενησίου και 302 στο δήμο Αγράφων. Εδώ και πάνω από ένα χρόνο περιμένουμε να γίνει πρόσληψη προσωπικού από το Δήμο για να τρέχει το πρόγραμμα με μόνιμο προσωπικό. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν 19 υπάλληλοι και δεν καλύπτονται όλες οι θέσεις και ειδικότητες σε όλες τις Δ.Ε. των δύο δήμων, εμείς στο αίτημα που υποβάλλαμε ζητούσαμε την έγκριση πρόσληψης 26 ατόμων για να μην έχουμε κενά, μας εγκρίθηκαν 23, έγινε η προκήρυξη και αναμένουμε τα αποτελέσματα,αφού σημειώσω ότι οι ήδη εργαζόμενοι έχουν σημαντικά υψηλή μοριοδότηση.

 Το τελευταίο χρόνο έχουμε ενισχύσει το πρόγραμμα και με άλλο προσωπικό, που είχαμε στη διάθεση μας λόγω κάποιων κλειστών δομών. Η ύπαρξη και εύρυθμη λειτουργία της συγκεκριμένης δομής αποτελεί προτεραιότητα μας.