Οι γιατροί μας εξηγούν πως η πεζοπορία μπορεί να αλλάξει τον εγκέφαλο μας

1853

Σε αυτή την έρευνα οι επιστήμονες σύγκριναν την αρνητικότητα των ανθρώπων που περπατούσαν σε αστικό περιβάλλον με αυτών που περπατούσαν σε φυσικό περιβάλλον. Διαπίστωσαν ότι εκείνοι που περπατούσαν για 90 λεπτά σε ένα φυσικό περιβάλλον ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα αρνητικών σκέψεων και είχαν μειωμένη νευρική δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου που συνδέεται με ψυχικές ασθένειες. Εκείνοι που περπατούσαν σε αστικό περιβάλλον, δεν είχαν αυτά τα οφέλη.

Οι ερευνητές αυτοί,  αποδεικνύουν  ότι η αστικοποίηση συνδέεται με την κατάθλιψη και άλλες μορφές ψυχικής ασθένειας. Εμφανώς, η απλή μετακίνησή μας από ένα αστικό περιβάλλον στη φύση όπου υπάρχουν λιγότεροι παράγοντες ψυχικής καταπόνησης, λιγότερος θόρυβος και λιγότεροι αντιπερισπασμοί μπορεί να ωφελήσει την ψυχική υγεία μας.

 

Η απομάκρυνση από την τεχνολογία ενισχύει τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων

Σύμφωνα με μια έρευνα των Ruth Ann Atchley, David L. Strayer η δημιουργική επίλυση προβλημάτων μπορεί να βελτιωθεί αν αποσυνδεθούμε από την τεχνολογία και επανασυνδεθούμε με τη φύση. Σε αυτή την έρευνα οι συμμετέχοντες περπατούσαν στη φύση κουβαλώντας τα σακίδια τους για 4 ώρες και τους απαγορεύτηκε να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μέσο τεχνολογίας. Τους ζητήθηκε να εκτελέσουν καθήκοντα που απαιτούσαν δημιουργικότητα και ικανότητα επίλυσης σύνθετων προβλημάτων. Διαπιστώθηκε πως εκείνοι που είχαν απορροφηθεί στην διαδικασία της πεζοπορίας, αύξησαν την δυνατότητα τους να επιλύουν σύνθετα προβλήματα κατά 50 τοις εκατό.

Οι επιστήμονες αποδεικνύουν ότι η τεχνολογία και η ηχορύπανση των κατοικημένων περιοχών αποσπούν συνεχώς την προσοχή μας και μας παρεμποδίζουν να συγκεντρωθούμε, γεγονός που επιβαρύνει τις γνωστικές μας λειτουργίες. Έτσι όταν αισθανόμαστε κατακλυσμένοι από στρες και ότι  είμαστε στην «πρίζα» 24 ώρες το 24ωρο λόγω της αστικής ζωής, ένας περίπατος στη φύση μπορεί να λειτουργήσει λυτρωτικά.

 

Η πεζοπορία στη φύση είναι μια εξαιρετική άσκηση που ενδυναμώνει την ισχύ του εγκεφάλου

Όλοι μας έχουμε ακούσει την έκφραση «νους υγιής εν σώματι υγιή». Η πεζοπορία σε εξωτερικούς χώρους είναι μια εξαιρετική μορφή άσκησης που μπορεί να κάψει 400 έως 700 θερμίδες την ώρα, ανάλογα με τη δυσκολία της πεζοπορίας. Επιπροσθέτως, η πεζοπορία δεν επιβαρύνει τόσο τους συνδέσμους, όσο άλλες δραστηριότητες όπως το τρέξιμο. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι αυτοί που ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους έχουν περισσότερες πιθανότητες να τηρήσουν το πρόγραμμα άσκησής τους, γεγονός που καθιστά τη πεζοπορία μια εξαιρετική επιλογή για όσους επιθυμούν να ενσωματώσουν την άσκηση στην καθημερινότητά τους.

Η άσκηση δεν βελτιώνει μόνο τις γνωστικές ικανότητες, αλλά μειώνει και την πιθανότητα μείωσης τους όπως αποδεικνύει η έρευνα και μπορεί να μειώσει το στρες και το άγχος και να αυξήσει την αυτοπεποίθηση και απελευθερώνει ενδορφίνες (ορμόνες της χαράς). Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι μια δραστηριότητα τόσο ανέξοδη, όσο η πεζοπορία μπορεί να παρέχει τόσα ψυχικά οφέλη.

 

Η πεζοπορία συνταγογραφείται από γιατρούς

Οι σύγχρονοι γιατροί γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι που περνούν χρόνο στη φύση έχουν μειωμένο στρες και καλύτερη ψυχική υγεία. Σύμφωνα με το WebMD, όλο και περισσότεροι γιατροί γράφουν «συνταγές» για εξορμήσεις στη φύση ή συνιστούν την οικοθεραπεία για να  να μειωθεί το άγχος και τα  επίπεδα του στρες, αλλά και για να περιοριστεί η κατάθλιψη.

 

Πηγή: www.hippieteepee.gr