Οι θεματικές, οι προσκεκλημένοι και οι απουσίες

Το Συνεδρίου με κεντρικό θέμα «Τολμούμε – Καινοτομούμε – Δημιουργούμε», διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.) και τον Δήμο Αγράφων.

Οι Κύριοι Θεματικοί Άξονες που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του τριημέρου αφορούσαν θέματα της επικαιρότητας, όπως επίσης και διαχρονικά ζητήματα που απασχολούν τους ανθρώπους της υπαίθρου και ειδικότερα τους νέους αγρότες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ορεινή αγροτική ανάπτυξη και δραστηριότητα.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ήταν οι ομιλίες, οι τοποθετήσεις και οι καλές πρακτικές που παρουσιάστηκαν στο 27οΠανελλήνιο Συνέδριο Νέων αγροτών στην Παλαιοκατούνα του Δήμου Αγράφων, το τριήμερο από Παρασκευή 1η Οκτωβρίου έως την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021.

Η έναρξη με την κουδούνα… και οι απουσίες

Η έναρξη του συνεδρίου, που έγινε με την παραδοσιακή κουδούνα, ξεκίνησε την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου στις 5 το απόγευμα με τη δικτύωση των συμμετεχόντων και στη συνέχεια με χαιρετισμούς και ομιλίες θεσμικών προσώπων. Εντύπωση έκαναν οι απουσίες από τη μέρα αυτή, του Υπουργού Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού και της Ευρωβουλευτού, Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του ΕΚ κας. Εύας Καϊλή, οι οποίοι είχαν προσκληθεί και τελικά δεν παρέστησαν.Ως εκπρόσωπος του Υπουργείου, παρακολούθησε το Συνέδριο τις δύο ημέρες ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων του ΥπΑΑΤ κος Κωνσταντίνος Μπαγινέτας.

Έπειτα το λόγο έλαβαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας, Άρης Τασιός και ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, καθώς και ένα μικρό χαιρετισμό απέτεινε ο Βουλευτής Ευρυτανίας, Κώστας Κοντογεώργος, ενώ η ημέραέκλεισε με δείπνο σε καταστήματα του χωριού. Απών από το συνέδριο ήταν και ο Δήμαρχος Καρπενησίου με τη δημοτική του αρχή και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο οποίος όμως εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης &ΚτηνιατρικήςΣτερεάς Ελλάδας, Δημήτριο Βουρδάνο.

Στο συνέδριο παρευρέθηκαν θεσμικοί εκπρόσωποι, εκτός από τους προαναφερθέντες, ο ΑντιπεριφερειάρχηςΕπιχειρηματικότητας & Εξωστρέφειας κ. Κώστας Καραγιάννης, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Ευρυτανίας κα Κατερίνα Καλαντζή, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κος Θοδωρής Βασιλόπουλος, η πολιτευτής της ΝΔ στην Ευρυτανία ιατρός Θωμαΐς Οικονόμου, Αντιδήμαρχοι και Νέοι Αγρότες.

Η θεματολογία του συνεδρίου

Η θεματολογία του συνεδρίου ήταν πλούσια και άκρως ενδιαφέρουσα, καθώς έδωσε έμφαση στην νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), στην πράσινη συμφωνία και στην κλιματική αλλαγή. Το ενδιαφέρον στράφηκε ακόμα στην ευφυή γεωργία, στην καινοτομία, στον Πρωτογενή Τομέα με τις ανάλογες προοπτικές στον Ελαιουργικό και Οινοποιητικό κλάδο, τα Αρωματικά Φυτά και τη Βιοκαλλιέργεια, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε στις αναδυόμενες προκλήσεις των αγροτικών περιοχών, τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης εν όψει της Νέας ΚΑΠ, στην Εκπαίδευση των Νέων Αγροτών & βεβαίως στο παρόν και το μέλλον της Μελισσοκομίας.

Επίσης, η θεματική του Συνεδρίου εστίασε στην σημασία των τοπικών αγροτικών προϊόντων, το ρόλο της κτηνοτροφίας για την Περιφερειακή ανάπτυξη, την ανάδειξη και την πιστοποίηση παραδοσιακών κτηνοτροφικών προϊόντων, την Ορεινή κτηνοτροφία στην Ευρυτανία – Υφιστάμενη κατάσταση και Προοπτική & σαφώς τα νέα δεδομένα και τις νέες προτάσεις για Νέους Αγρότες και Κτηνοτρόφους.

Βεβαίως, δόθηκε η πρέπουσα σημασία στην επιχειρηματικότητα και τους συνεταιρισμούς, τονίζοντας την συμβουλευτική υποστήριξη προς τις επιχειρήσεις του Πρωτογενούς Τομέα και της μεταποίησης, καθώς και το γόνιμο τρίπτυχο, Περιβάλλον, Εναλλακτικός Τουρισμός και Επιχειρηματικότητα. Μεταξύ των ομιλητών ήταν οι: Αναστασία Παντέρα, Καθ. Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, Τμ. Δασολογίας &διαχείρισηςΠεριβάλλοντος Καρπενησίου, Γεώργιος Αρσένος Καθηγητής Ζωικής παραγωγής Ηθολογίας και Ευζωίας των ζώων. Εργ.Ζωοτεχνίας, Τμ.κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Δρ. Ζακυνθινός Γιώργος, Καθ. Πανεπιστημίου Δυτ. ΑττικήςΕκπρόσωπος Νέων Αγροτών, Ματίνα Κανάκη, ΜSc Περιβαλλοντικής και Οικολογικής Μηχανικής, Ανεξάρτητη ερευνήτρια, |MADE GroupTeam, Γραμ. του Δ.Σ. ΚΕΑΝ-Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων, Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής, Καθηγητής Δενδροκομίας Παν. Θεσσαλίας Tμ. Γεωπονίας, αλλά και πολλοί αγρότες και επιχειρηματίες.

Τα καλώς και κακώς κείμενα

Το Συνέδριο της ΠΕΝΑ σε μια περιοχή όπως τα Άγραφα και η συμμετοχή των μελών της από διάφορες γωνιές της Ελλάδας, είναι από μόνο του μια μεγάλη επιτυχία που έδωσε πνοή, έστω και μικρή, στην περιοχή μας. Η διοργάνωση από πλευράς Δήμου, Περιφέρειας και των άλλων διοργανωτών κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα, ενώ το επιστημονικό κομμάτι του συνεδρίου ήταν υψηλό και πολύ χρήσιμα για τους συμμετέχοντες.

Στα κακώς κείμενα δεν μπορούμε να μην αναδείξουμε την πολύ μικρή συμμετοχή από τους ντόπιους, Αγραφιώτες και Καρπενησιώτες που δεν παρακολούθησαν το Συνέδριο παρόλη την τριήμερη παρουσία σε κεντρικό σημείο της περιοχής.

Οι καλές πρακτικές

Σημαντική υπήρξε και η τρίτη μέρα του Συνεδρίου, κατά την οποία παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές κυρίως από ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην Ευρυτανία και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Στο συνέδριο συμμετείχαν οι εξής ευρυτανικές επιχειρήσεις: Ιχθυοτροφείο Fresko, ‘Το σπίτι του μελιού’-Μελισσοκομία Καρανίκα, Ελαιοκομία Μακρή, Τυροκομείο Τσιαμάκης, Μελισσοκομία ‘Ορεινό’ Καρατσίκης, ΚΟΙΝΣΕΠ ‘Η Ευρύτη’ και Κτηνιατρικά φάρμακα- αγροεφόδια Θωμάς Ευαγγελογιώργος.

Από την Ευρυτανία παρουσίαση καλών πρακτικών έκανε, αρχικά, η κα Κοκοτίνη Στεφανία, ως εκπρόσωπος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ΚΟΙΝΣΕΠ ‘Η Ευρύτη’ με έδρα το Μεγάλο Χωριό και μέλη σε ολόκληρη την Ευρυτανία, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πιστεύουμε στη δύναμη της γης μας! Οι καρποί της Ευρυτανίας είναι η αφετηρία ενός μεγάλου και πολύ ενδιαφέροντος ταξιδιού στη γεύση, την ιστορία, τον πολιτισμό και τη συνεργασία. Η καλή πρακτική που ακολουθούμε στην ‘Ευρύτη’ είναι η αξιοποίηση των δώρων της Ευρυτανικής φύσης, αλλά παράλληλα να δημιουργούμε δίκτυα συνεργασιών με στόχο την ανάδειξη και ανάπτυξη του τόπου μας, δίνοντας ένα υπέροχο, αγνό, αυθεντικό και ποιοτικό τελικό προϊόν στο πιάτο του καταναλωτή».

Στη συνέχεια μίλησεο π. Σπύρος Μποτονάκης για τη μελισσοκομία, ο οποίος δήλωσε:

«Το συνέδριο είχε πολλή αισιοδοξία, αλλά σε αυτό που παρατηρώ είναι ότι ο τόπος ερήμωσε. Μακάρι να βρεθούν οι αγρότες και να πραγματοποιήσουν αυτά που ειπώθηκαν. Στην Ευρυτανία υπάρχει μέλλον για τη μελισσοκομία, αλλά λόγω της κλιματικής αλλαγής, όπως ειπώθηκε πολλές φορές στο συνέδριο, πρέπει να προσαρμοστούμε ανάλογα. Είναι καλό να γίνονται ανάλογα συνέδρια ώστε να υπάρξει η κατάλληλη ενημέρωση».

Τέλος, στο βήμα ανέβηκε ο νέος αγρότης αλλά με μεγάλη ιστορία στην ελαιοκομία, κ. Παναγιώτης Μακρής από τον Άγιο Γεώργιο Φραγκίστας, ο οποίος μας δήλωσε:

«Ήταν μεγάλη μου τιμή να παρευρεθώ στο 27ο συνέδριο της πανελλήνιας ένωσης νέων Αγροτών, σαν ομιλητής αλλά και εκθέτης στο περίπτερο με τα ελαιοκομικά μου προϊόντα. Θεωρώ σωστή και στοχευμένη την επιλογή του Δήμου Αγράφων, ως τόπος για την πραγματοποίηση ενός συνεδρίου με τέτοια θεματολογία. Η περιοχή έχει πολλά να δώσει στο πρωτογενή τομέα. Οι νέοι του τόπου δεν είναι πολλοί σε αριθμό αλλά είναι τεράστιοι σε δύναμη ψυχής και πνευματικό ταλέντο! Η ζωή έχει δοκιμασίες και κρίσεις. Έτσι, στο συνέδριο επιβεβαίωσα ότι μόνο με αγώνα υπομονή και επιμονή, θα μπορέσω να βρω την ιδέα που με εκφράζει, να βάλω στόχο και να βρω το τρόπο για να την πετύχω. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένειά μου για την στήριξη τους στις επιλογές μου, τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες του συνεδρίου για την όμορφη εμπειρία που μου πρόσφεραν!»