Όνομα: Ταξιάρχης Μπανιάς

Ιδιότητα: Κτηνοτρόφος, υλοτόμος

Τόπος διαμονής: Στένωμα

Τόπος καταγωγής: Στένωμα

Ένας δραστήριος και ζωντανός άνθρωπος του τόπου μας, ο κ. Ταξιάρχης Μπανιάς μάλλον δεν θα μπορούσε να ζει πουθενά αλλού εκτός από την Ευρυτανία. Κτηνοτρόφος και υλοτόμος από επιλογή και όχι από ανάγκη, μας μιλά για την ζωή του στο Στένωμα και τη δουλειά του με ενθουσιασμό, αν και την κάνει από μικρό παιδί. Γνήσιος Ευρυτάνας με τα ψηλά βουνά να ‘μιλούν’ στο DNA του.

ΕΠ. κ. Μπανιά πώς ξεκινάει και πώς τελειώνει μία τυπική σας μέρα;

ΤΜ. Έχω δύο δουλειές, άρα δυο περιόδους τον χρόνο. Η μία δουλειά μου είναι καλοκαιρινή και ασχολούμαι με την υλοτομία στα δάση με τα ζώα και βγάζω ξυλεία. Το καλοκαίρι δουλεύω από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο στο δάσος και μετά ξεκινάει η κτηνοτροφία. Το καλοκαίρι τα ζώα τα αναλαμβάνει η οικογένειά μου και από φθινόπωρο ξεκινάμε να μαζεύουμε τα ζώα και να ετοιμάζουμε τους στάβλους για να μπούμε στο χειμώνα. Στο Καρπενήσι έχουμε βαρύ χειμώνα και χρειάζεται καλή προετοιμασία. Από το Δεκέμβριο έως τον Μάιο τα ζώα σταβλίζονται. Συνολικά έχουμε 100 αγελάδες ελευθέρας βοσκής και 150 αιγοπρόβατα.

ΕΠ. Ήταν επιλογή σας να ασχοληθείτε με τον πρωτογενή τομέα και την κτηνοτροφία;

ΤΜ. Ξεκίνησα από 13 ετών όταν αποφάσισα να αποκτήσω το πρώτο μου κοπάδι και έφτιαξα 170 κατσίκες που τις φρόντιζα μόνος, μιας και οι γονείς μου δεν είχαν καμία σχέση με το επάγγελμα. Ο πατέρας μου ήταν ηλεκτρολόγος και εγώ επέλεξα να ασχοληθώ με την κτηνοτροφία από αγάπη στα ζώα και γιατί μου άρεσε αυτή η δουλειά. Παρόλο που είναι σκληρή, την αγαπάω πολύ και όλα αυτά τα χρόνια τα έχω καταφέρει ξεκινώντας από το μηδέν, με την υποστήριξη βέβαια της οικογένειάς μου.

ΕΠ. Ποιά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε καθημερινά και πως θα μπορούσαν να λυθούν;

ΤΜ. Το χειρότερο είναι το πρόβλημα με τους λύκους που μας έχουν καταστρέψει με τις ζημιές που προκαλούν στα κοπάδια. Επίσης το κόστος από τις ζωοτροφές που χρειαζόμαστε στους χειμερινούς μήνες. Είναι τόσο μεγάλο που δεν φτάνουν τα χρήματα από τις επιδοτήσεις να καλυφθούν τα ποσά που δίνουμε. Δηλαδή να τα βγάλει πέρα μια οικογένεια με εισόδημα από την κτηνοτροφία δεν μπορεί και πρέπει να κάνει δεύτερη δουλειά. Με την κτηνοτροφία όπως είναι δεν μπορείς να επιβιώσεις στην Ευρυτανία. Ο τομέας χρειάζεται βοήθεια για να μπορέσεις να σταθείς και να το ακολουθήσουν οι νέοι.  Για παράδειγμα ο γιος μου που είναι νέο παιδί και με βοηθάει από πολύ μικρός, παρόλα αυτά είναι απόφαση του τώρα που είναι 18 χρονών να μην ακολουθήσει το επάγγελμα και να φύγει από το χωριό. Είναι λογικό ότι δεν υπάρχει με αυτές τις συνθήκες μέλλον να κρατήσει τους νέους ανθρώπους και δεν υπάρχει προοπτική για μία δουλειά που σε χρειάζεται από το πρωί μέχρι το βράδυ και δεν αμείβεται ο κόπος σου. Εάν ο τομέας βοηθιόταν τότε είναι σίγουρο ότι πολλοί άνθρωποι που μένουν στο χωριό θα επέλεγαν να ασχοληθούν με το επάγγελμα του κτηνοτρόφου, γιατί παραδοσιακά όλες οι οικογένειες στα χωριά ασχολούνται λίγο ή περισσότερο με το αντικείμενο.

ΕΠ. Πώς ξεκινήσατε να ασχολείστε με το επάγγελμά της υλοτομίας;

ΤΜ. Ασχολούμαι από πολύ μικρή ηλικία, εδώ και 22 χρόνια. Τα δάση της Ευρυτανίας είναι απότομα, με βράχια και γκρεμούς και σημεία που δεν μπαίνουν μηχανήματα. Πρέπει να ξέρεις καλά το δάσος για να κάνεις τη δουλειά αυτή. Είναι μια επικίνδυνη δουλειά που δεν μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε, αλλά υπάρχουν νέοι που έρχονται και την μαθαίνουν. Αν και δύσκολη δουλειά, δεν με κουράζει γιατί μία δουλειά που αγαπάς δεν σε κουράζει ποτέ. Ξεκίνησα 22 χρονών όταν είπα στον πατέρα μου ότι θα αγοράσω δυο μουλάρια για να βγάλω ξύλα από το δάσος. Με βοήθησαν και οι γονείς μου με το κοπάδι που είχα ήδη και έτσι ξεκίνησα να ασχολούμαι τους καλοκαιρινούς μήνες και έμαθα καλά τη δουλειά. Βγάζω 4.000 με 5.000 κυβικά ξυλείας τον χρόνο και έχει τύχει να φτάσω μέχρι 6.000. Το πρώτο καλοκαίρι έβγαλα τα ξύλα 20 μέρες νωρίτερα από την ημερομηνία που είχα κανονίσει.  Ένας νέος αν έχει όρεξη να δουλέψει μέσα σε ένα καλοκαίρι, αν δουλέψει μαζί μου θα μάθει όλα όσα χρειάζεται για τη δουλειά αυτή. Αρκεί να έχει θέληση και υπομονή για να αποκτήσει εμπειρία.

ΕΠ. Στα βίντεο που ανεβάζετε φαίνεται ότι στο δάσος έχετε ένα πιστό συνεργάτη, την σκυλίτσα σας.

ΤΜ. Είναι όντως ένα σκυλί που είναι πανέξυπνο και μας το χάρισε πριν χρόνια κάποιος που δεν μπορούσε να την κρατήσει. Την πήραμε, είναι λυκόσκυλο και αποδείχτηκε ότι είναι ο καλύτερος φίλος και ο καλύτερος βοηθός. Είναι έμπιστο και ξέρει να λειτουργεί παράλληλα μαζί με τα ζώα χωρίς να δημιουργεί προβλήματα. Αν κάποιο από τα ζώα έχει πρόβλημα αμέσως μας ειδοποιεί. Η ‘Ελσα, όπως την λένε είναι ο πιστός μου σύντροφος.

ΕΠ. Πως είναι η ζωή σε ένα μικρό χωριό όπως το Στένωμα;

ΤΜ. Είναι πάρα πολύ καλή και δεν μας λείπει τίποτα. Το χωριό είναι κοντά στο Καρπενήσι και όλες οι δημοτικές αρχές που έχουν περάσει πάντα φροντίζουν να έχουν καλές συνθήκες, πχ ανοιχτούς δρόμους, τον χειμώνα που είναι και η πιο δύσκολη περίοδος. Το χωριό το αγαπάμε πολύ όλοι οι Στενωματιώτες και το καλοκαίρι μαζεύονται πάνω από 250 άτομα. Αν υπήρχε η βοήθεια για να έχουν μια απασχόληση σίγουρα πολύ νέοι θα το επέλεγαν για να ζήσουν.