Όνομα: Δημήτρης Παλιούρας

Ιδιότητα: Σεφ, ιδιοκτήτης εστιατορίου ‘VALAORA

Τόπος καταγωγής: Βαλαώρας

Τόπος διαμονής: Ναύπλιο

Με Ευρυτανικές ρίζες αλλά και όνομα, το Valaora Resto Nafplio άνοιξε τις πόρτες του και φέτος, στους φίλους του καλού φαγητού και του εκλεπτυσμένου κρασιού, με σεφ τον Βαλαωρίτη Δημήτρη Παλιούρα. Η αγάπη του νεαρού μάγειρα για τον τόπο καταγωγής του, την Βαλαώρα, δεν μένει μόνο στο όνομα του εστιατορίου που ηγείται, αλλά και στην γαστρονομική παράδοση της Ευρυτανίας, μιας και πολλές από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί στο εστιατόριό του προέρχονται από την Βαλαώρα. Το όνομα Valaora Resto Nafplio, συνδέεται με τις ρίζες, τη δημιουργικότητα και το μεράκι του σεφ Δημήτρη Παλιούρα και με πολύ́ κέφι και αυθεντικό́ μεράκι δημιουργεί νόστιμα πιάτα. Ο σεφ Δημήτρης Παλιούρας, μετά από μια μαγειρική διαδρομή σε γνωστά εστιατόρια της Ελλάδας, επέστρεψε στο Ναύπλιο όπου μεγάλωσε και στη νέα του προσπάθεια συνδυάζει την ελληνική παράδοση, με εκλεκτές πρώτες ύλες, σε πιάτα υψηλής αισθητικής σε ένα μοναδικό γαστρονομικό ταξίδι.

ΕΠ. κ. Παλιούρα κατάγεστε από τη Βαλαώρα Ευρυτανίας, εξού και το όνομα του εστιατορίου, το οποίο ηγείστε. Πείτε μας κάποια πράγματα για τον τόπο καταγωγής σας. Τι σας ενέπνευσε να χρησιμοποιήσετε το όνομά του; 

ΔΠ. Στον τόπο καταγωγής μου, το χωριό της Βαλαώρας της Δυτικής Ευρυτανίας, πήγαινα τα καλοκαίρια. Μου αρέσει πολύ η περιοχή του δήμου Αγράφων Ευρυτανίας, δυστυχώς όμως τώρα λόγω δουλειάς δεν έχω πολύ χρόνο να το επισκεφτώ. Όταν αποφάσισα να ανοίξω το εστιατόριο και έφτασα στο θέμα πως θα το ονομάσω, βρισκόμουν με τον πατέρα μου σε ένα οικογενειακό τραπέζι, και μέσω της συζήτησης μού ήρθε η ιδέα να το ονομάσω εστιατόριο “Βαλαώρα”. Γενικώς, συνέχεια αναφερόμουν στο χωριό σε διάφορες συζητήσεις, οπότε έτσι προέκυψε φυσικά το όνομά του. Βέβαια, όπως προανέφερα, πλέον δεν το επισκέπτομαι τόσο συχνά, περίπου μία φορά τον χρόνο, και συνήθως το επισκέπτομαι τον χειμώνα, τόσο εκεί, και σε άλλα όμορφα μέρη της Ευρυτανίας και στον δήμο Καρπενησίου.  

ΕΠ. Πώς ξεκίνησε για σας το ταξίδι της γαστρονομίας και η ενασχόλησή σας με την μαγειρική επαγγελματικά;

ΔΠ. Από μικρός ήθελα να γίνω μάγειρας. Τελειώνοντας το στρατό πήγα σε μια ιδιωτική σχολή μαγειρικής στην Αθήνα. Στη συνέχεια εργάστηκα σε κάποια γνωστά εστιατόρια και συνεργάστηκα με διάφορα μαγαζιά. Σε ένα από αυτά έτυχε να γνωρίσω τον Κώστα Τερζούδη, μάγειρας κι αυτός, με τον οποίον συνεργαστήκαμε και, μάλιστα, υπήρξε μέντοράς μου. Από εκεί αγάπησα την γαστρονομία για το υψηλό και απαιτητικό επίπεδο που έχει.

ΕΠ. Θα μπορούσε η Ευρυτανία να υποστηρίξει ένα αντίστοιχο εστιατόριο σε γαστρονομικό επίπεδο;

ΔΠ. Θεωρώ ότι θα μπορούσε το Καρπενήσι να υποστηρίξει ένα αντίστοιχο μαγαζί, αλλά φυσικά μικρότερο, πιο “μαζεμένο”, και ιδανικά, κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να βρίσκεται εντός κάποιου καλού ξενοδοχείου, τουλάχιστον κάποιους λίγους μήνες τον χειμώνα, στον πιο τουριστικό ‘ιστό’ του νομού που είναι σήμερα το Καρπενήσι.

ΕΠ. Χρησιμοποιείτε πρώτες ύλες από την Ευρυτανία; Ποια ευρυτανικά προϊόντα θεωρείτε ότι θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα μενού υψηλών γαστρονομικών απαιτήσεων;

ΔΠ. Το μενού έχει πάρα πολλές ευρυτανικές γεύσεις. Φέτος χρησιμοποιούμε πολύ το τσαλαφούτι και, μάλιστα, φτιάχνουμε χειροποίητο παγωτό από τσαλαφούτι. Επίσης, φτιάχνουμε πλαστό, αποδομημένο από καλαμποκάλευρο. Από την Ευρυτανία, επίσης, παίρνουμε λουκάνικο βοδινό και το κάνουμε σπετζοφάι με μακαρόνια, προσθέτοντας αφρό μετσοβόνε και πιπεριές, πράσινες, κόκκινες και κίτρινες. Γενικώς, μας αρέσουν οι ελληνικές γεύσεις. Δεν έχουμε μανιτάρια στο μενού μας ακόμη, αλλά μια σκέψη είναι να προσθέσουμε στο χειμερινό μενού άγρια μανιτάρια από την ευρυτανική φύση, όπως για παράδειγμα τις μορχέλες, ένα πολύ δημοφιλές μανιτάρι του τόπου μας.

ΕΠ. Πιστεύετε ότι μέσα από ένα πιάτο μπορεί κανείς να ‘συστήσει’ κάποιος έναν τόπο; Υπάρχει επιθυμία από τους πελάτες σας να γνωρίσουν περισσότερα, έπειτα από την επίσκεψή τους στο εστιατόριό σας;

ΔΠ. Σίγουρα. Πολύς κόσμος ρωτάει και απαντάμε πως το τσαλαφούτι παραδείγματος χάριν είναι προϊόν από το τυροκομείο του χωριού. Μάλιστα, τους κάνει εντύπωση το όνομα του εστιατορίου, τους φαίνεται περίεργο, νομίζουν ότι είναι ιταλικό. Άλλωστε το Ναύπλιο έχει πολλούς ξένους από Ευρώπη και Αμερική κάθε καλοκαίρι με το ξεκίνημα της σεζόν που ξεκινάει 1η Απριλίου και τελειώνει κάπου στο τέλος του Οκτώβρη – αρχές Νοέμβρη. Φυσικά για τους πελάτες μας από το εξωτερικό είναι λίγο δύσκολο να καταλάβουν περισσότερες λεπτομέρειες για την προέλευση των πρώτων υλών του μενού μας.

ΕΠ. Τι μπορεί να απολαύσει ο πελάτης στο εστιατόριό σας;

ΔΠ. Το εστιατόριό μας, αρχικά, βρίσκεται απέναντι από το Μπούρτζι, πάνω στη θάλασσα. Η ιστορική ονομασία του μαγαζιού είναι “Μπανιέρες”. Ο επισκέπτης, αρχικά, θα απολαύσει την εμπειρία του να βρίσκεται στο συγκεκριμένο μέρος. Τώρα, σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα πιάτα, αυτό έχει να κάνει με τις προσωπικές προτιμήσεις του εκάστοτε πελάτη. Βέβαια, θα μπορούσα να αναφέρω τη χωριάτικη που έχει το τσαλαφούτι κι ένα ωραίο παγωτό σορμπέ αγουρίδας που φτιάχνουμε. Η κουζίνα μας, πάντως, είναι ελληνική, όχι μεσογειακή και στηρίζεται σε πρώτες ύλες από όλη την Ελλάδα.