Πέρασαν 5 χρόνια από τότε που το ‘μαύρο’ τρόμαξε τη χώρα…

23283

Ήταν 11 Ιουνίου 2013, όταν η τότε κυβέρνηση Σαμαρά, ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΕΡΤ, ρίχνοντας μαύρο σε όλες τις συχνότητές της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και αφήνοντας στο δρόμο πάνω από 2.500 εργαζομένους, μέχρι την 11η Ιουνίου 2015 που επαναλειτούργησε.

Οι αντιδράσεις του κόσμου πολύ έντονες και η συμπαράστασή του στους εργαζόμενους της ΕΡΤ μεγάλη, που συνέχισαν τη μετάδοση του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού προγράμματος από το Ραδιομέγαρο μέσω διαδικτύου, από πομπούς της επαρχίας με τη βοήθεια της EBU, ενώ συνεχίστηκε και η λειτουργία της ΕΡΤ-3 και όλων σχεδόν των περιφερειακών σταθμών. Παρόλο που τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς λειτούργησε τηλεοπτικό μόρφωμα με την ονομασία Δημόσια Τηλεόραση και η EBU σταμάτησε την αναμετάδοση των προγραμμάτων της Ελεύθερης ΕΡΤ, αυτή συνεχίζει να εκπέμπει με μέσα που επινοούν οι εργαζόμενοι της.

Στις 7 Νοεμβρίου 2013 τα ΜΑΤ εισβάλουν στο Ραδιομέγαρο και εκδιώκουν τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Το ίδιο βράδυ βγαίνει στον «αέρα» το ιστορικό υπαίθριο δελτίο ειδήσεων με την Αγλαΐα Κυρίτση και τα ΜΑΤ παρατεταγμένα έξω από την είσοδο του Ραδιομεγάρου. Η μετάδοση του τηλεοπτικού προγράμματος της Ελεύθερης ΕΡΤ συνεχίζεται από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ-3 στη Θεσσαλονίκη, ενώ δημιουργείται ο ραδιοφωνικός σταθμός EΡΤοpen στην Αθήνα, που μεταδίδει το κεντρικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ, με τη σημαντική βοήθεια αλληλέγγυων πολιτών.

Στις 5 Μαΐου 2014 ιδρύεται η ΝΕΡΙΤ ως υποκατάστατο της καταργηθείσας  ΕΡΤ, ενώ ένα χρόνο μετά, στις 29 Απριλίου 2015, ψηφίζεται στη Βουλή και δημοσιεύεται σε ΦΕΚ ο νόμος 4324 για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και στις 11 Ιουνίου 2015 επαναλειτουργεί.

Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Ν. Παππάς, σε συνέντευξή του πριν από λίγες μέρες στο ραδιόφωνο 24/7, μιλώντας για την κατάσταση που επικρατούσε εκείνες τις μέρες «Οποιοσδήποτε δεν αντιλαμβάνεται το πόσο κρίσιμο είναι να υπάρχει ένας δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας για να υπάρχει πρόσβαση σε όλο τον λαό έχει απόψεις που έρχονται από το βαθύ παρελθόν» ανέφερε ο Ν. Παππάς, ο οποίος τόνισε ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση που είχε κατηγορηθεί για απώλεια εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό, φέτος θα συνεισφέρει 65 εκατ. ευρώ στον κρατικό κορβανά.

Αξέχαστη θα μου μείνει εκείνη η μέρα. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας αφού μέχρι εκείνη τη στιγμή θεωρούσαμε ότι ζούσαμε σε ένα οργανωμένο, πολιτισμένο και κυρίως, δημοκρατικό κράτος! Μέγα λάθος. Με μια απολυταρχική απόφαση παύει να λειτουργεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση εν μία νυκτί. Μια απόφαση που σε καμία περίπτωση δεν έγινε για εξυγίανση του μέσου, αλλά αντίθετα, επηρέασε 2.500 εργαζομένους που έμειναν χωρίς δουλειά και 10 εκατομμύρια πολίτες που έμειναν χωρίς ιστορία. Το αρχείο μόνο και μόνο της ΕΡΤ που αντικατοπτρίζει τη νεότερη ιστορία της χώρας μας, είναι ανυπολόγιστης αξίας και δεν έχει κανένας δικαίωμα να το στερήσει από τους Έλληνες που έχουν πληρώσει αδρά τόσα χρόνια.

Μπορεί η ΕΡΤ όπως όλος ο δημόσιος φορέας να έχει στους κόλπους της φαινόμενα διαφθοράς και αναξιοκρατίας, αλλά η λύση είναι ο έλεγχος και όχι το ‘μαύρο’, γιατί έχει τεράστια περιθώρια βελτίωσης και να αποτελεί πραγματικά σημείο αναφοράς στην επικοινωνία και την ψυχαγωγία. Δεν μπορούμε να κλείνουμε ένα μέσο που με όλες τις παθογένειές του, ίσως είναι το μοναδικό στη χώρα που προάγει αλλά και συχνά παράγει πολιτισμό.

Συγκλονιστική η στιγμή που η συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ έπαιζε για τελευταία φορά τότε, με όλους τους μουσικούς να παίζουν κλαίγοντας.

Ελένη-Ευαγγελία Αρωνιάδα

                                                                                           Εκδότρια