Στο στόχαστρο τέθηκε ο ΕΟΔΥ από δύο πολιτικές παρατάξεις του νομού, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΚΚΕ Ευρυτανίας σχετικά με τους κινδύνους που προκύπτουν από την καθυστερημένη επιβεβαίωση κρουσμάτων, όπως συνέβη και με το κρούσμα του 4χρονου αγοριού από το 1ο νηπιαγωγείο Καρπενησίου.

Αναλυτικότερα οι εκπρόσωποι των δύο παρατάξεων αναφέρουν για το θέμα:

ΚΟ Ευρυτανίας ΚΚΕ

«Η Κομματική Οργάνωση Ευρυτανίας του ΚΚΕ έγκαιρα είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους που προκύπτουν από την καθυστερημένη επιβεβαίωση κρουσμάτων. Το επισημαίναμε μάλιστα και στην σχετική ανακοίνωση με ημερομηνία 12-2-21.Τρανταχτό παράδειγμα η επιβεβαίωση του κρούσματος στο 1ο Νηπιαγωγείο μετά από έξι (6) μέρες με όλους τους μεγάλους κινδύνους που εγκυμονεί για περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού, αλλά και τον αιφνιδιασμό και την αναστάτωση μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών. Ρωτάμε για μια ακόμα φορά: στον 21ο αιώνα είναι τόσο μεγάλη πολυτέλεια να υπάρχει μοριακός αναλυτής και εξειδικευμένο προσωπικό σε μια πρωτεύουσα νομού, όπως είναι το Καρπενήσι; Τι έχουν να απαντήσουν σε αυτό αυτοί που έφεραν το Σύστημα Υγείας σε αυτή την κατάσταση και οι ντόπιοι εκπρόσωποί τους;»

ΝΕ Ευρυτανίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Προς την ίδια κατεύθυνση κυμαίνεται και η αναφορά στο θέμα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναφέρει τα εξής: «Την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε θετικό στον κορωνοϊό παιδάκι του 1ου Νηπιαγωγείου και αποφασίστηκε να κλείσει το Νηπιαγωγείο. Μέχρις εκεί! Ούτε ιχνηλάτηση των άλλων παιδιών του τμήματος, ούτε οδηγίες για τις οικογένειες τους. Τη Δευτέρα 15/2, η οικογένεια  παιδιού του παραπάνω Νηπιαγωγείου, με δική της πρωτοβουλία, κάνει τεστ στον ΕΟΔΥ. Φυσικά  όλη την εβδομάδα (ευτυχώς τις τρεις πρώτες μέρες δεν λειτούργησαν τα σχολεία λόγω κακοκαιρίας) και η μητέρα (εκπαιδευτικός) πήγαινε για δουλειά και το άλλο παιδί της οικογένειας  στο σχολείο του. Υποθέτω το ίδιο έγινε και με τις οικογένειες των άλλων παιδιών του Νηπιαγωγείου. Χθες Κυριακή 21/2 ειδοποιούν από την Πολιτική Προστασία την παραπάνω οικογένεια ότι το παιδάκι που πήγαινε στο Νηπιαγωγείο βρέθηκε θετικό. ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑ!  Φαντάζεστε τι διασπορά θα έχει ήδη γίνει! Κάπως έτσι γίνεται η διαχείριση των κρουσμάτων και των τεστ από ΕΟΔΥ  και μετά απορούμε γιατί δεν μειώνονται τα κρούσματα με τόσον καιρό καραντίνα! Είναι θέμα κοινής λογικής, έχουν κουραστεί να το λένε οι ειδικοί, εξ άλλου φαίνεται εκ του αποτελέσματος, ότι από μόνο του το lockdown δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της πανδημίας. Η λύση είναι στα πολλά τεστ, στα άμεσα αποτελέσματα, στη γρήγορη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων και στη συνέχεια στην άμεση λήψη μέτρων προστασίας του άμεσου περιβάλλοντος και της υπόλοιπης κοινωνίας. Συμπερασματικά: η μη έγκαιρη ιχνηλάτηση, η μη έγκαιρη έκδοση αποτελεσμάτων και ενημέρωση των ενδιαφερόμενων έχει συνέπεια την ανακύκλωση των κρουσμάτων, την παράταση των lockdown και τελικά τη διάλυση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας. Επί πλέον θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωση των αρμοδίων του ΕΟΔΥ, τοπικών ή άλλων, να δώσουν άμεσες απαντήσεις  για την αντιμετώπιση των περιστατικών τώρα και στο μέλλον.”Ας αναλάβει επιτέλους αυτή η Κυβέρνηση τις ευθύνες που έχει απέναντι στους πολίτες της. Ας βάλει σε λειτουργία τις υπηρεσίες της, ας τις ελέγξει για το κατά πόσο ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Δεν είναι όλα «ατομική ευθύνη» και δεν λύνονται με επιβολή προστίμων στους πολίτες. Είναι ΚΥΡΙΩΣ  Κυβερνητική ευθύνη».