Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κιότο στην Ιαπωνία σχεδίασαν μια φουτουριστική εγκατάσταση προσομοίωσης των γήινων συνθηκών στη Σελήνη και τον Άρη.

Σε συνέντευξη Τύπου που έγινε την περασμένη εβδομάδα, η εγκατάσταση αυτή μοιάζει με ένα γιγάντιο βάζο και οι δημιουργοί της την ονόμασαν «Η Γυάλα». Αυτή αντιγράφει τη βαρύτητα, το έδαφος και την ατμόσφαιρα της Γης για να αποτρέψει την «εξασθένηση» του ανθρώπινου μυοσκελετικού συστήματος σε περιβάλλοντα μηδενικής και χαμηλής βαρύτητας.

Θα δημιουργηθούν δύο εκδοχές της, η «Σεληνιακή Γυάλα» και η «Αρειανή Γυάλα» κάθε μια εκ των οποίων θα είναι προγραμματισμένη να λειτουργεί στις τοπικές συνθήκες που θα είναι εγκατεστημένη οι οποίες είναι φυσικά διαφορετικές μεταξύ τους.

Η «Γυάλα» στην αρχική της μορφή θα τοποθετηθεί στην επιφάνεια της Σελήνης ή του Άρη και θα έχει μήκος 400 μέτρων. Θα περιστρέφεται κάθε είκοσι δευτερόλεπτα έτσι ώστε να επιτυγχάνεται το επιθυμητό επίπεδο βαρύτητας και να προσομοιώνονται οι γήινες συνθήκες στο εσωτερικό της εγκατάστασης.

Αυτή η απλοποιημένη έκδοση της «Γυάλας» θα είναι έτοιμη μέχρι το 2050, ενώ σύμφωνα με το Asahi Shimbun, η τελική έκδοση θα χρειαστεί περίπου έναν αιώνα για να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει.

Οι εμπνευστές της εγκατάστασης υποστηρίζουν ότι το νερό θα κυλά σε όλη την έκταση της εγκατάστασης και θα μπορούν να κινούνται πάνω σε αυτό και κάποια σκάφη ενώ θα υπάρχουν ακόμη και άλση για να προσομοιώνονται τα οικοσυστήματα της Γης.

Προτείνουν μάλιστα τη χρήση ενός «διαστημικού τρένου» που το ονομάζουν «Hexagon Space Track System» το οποίο και θα αποτελεί το μέσο μεταφοράς των κατοίκων της «Γυάλας» μέσα σε αυτή ή σε γειτονικές «Γυάλες».«Δεν υπάρχει τέτοιου είδους σχέδιο στα πλάνα οποιασδήποτε διαστημικής υπηρεσίες ή εταιρείας. Η ανθρωπότητα βρίσκεται από την εποχή της παραμονής στο Διάστημα σε αυτό της διαμονής στη Σελήνη και τον Άρη. Τι είδους περιβάλλον και εγκαταστάσεις απαιτούνται για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο; Τι τεχνολογίες και συνθήκες χρειάζονται για την ύπαρξη μιας ασφαλούς κατοικίας, για την παραγωγή τροφής, για την ένδυση αλλά και για το χτίσιμο ενός κοινωνικού συστήματος στη Σελήνη και τον Άρη; Σε αυτή την εγκατάσταση οι άνθρωποι θα μπορούν να ζήσουν και να κάνουν παιδιά έχοντας κατά νου πώς οποτεδήποτε το θελήσουν θα μπορούν να επιστρέψουν στη Γη με το Hexagon Space Track το οποίο θα αποτελέσει την ραχοκοκαλιά της ζωής στη Σελήνη και τον Άρη δημιουργώντας διαστημικές κοινωνίες με δική τους οικονομική δραστηριότητα και τους ανθρώπους να ταξιδεύουν από τη Γη εκεί για επαγγελματικούς ή τουριστικούς λόγους» αναφέρει ο Γιοσούκο Γιαμισίκι, διευθυντής του Κέντρου Ανθρώπινης Διαστημολογίας του Πανεπιστημίου του Κιότο το οποίο συνεργάζεται με την κατασκευαστική εταιρεία Kajima Corporation για αυτό το πρότζεκτ.

bestnews.gr