Να ενισχυθούν οικονομικά οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων που αντιμετωπίζουν σημαντική πτώση των τιμών των προϊόντων που παράγουν, ενώ έχει διπλασιαστεί το κόστος παραγωγής τους, ζητούν 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε ερώτησή τους, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Αναπλ. Τομεάρχη Οικονομικών και βουλευτή Μαγνησίας Κ. Παπανάτσιου και συνυπογράφουν ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Κ.Ο Σ. Αραχωβίτης και ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Χαρίτσης.

Οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων μετά την εκτόξευση του κόστους παραγωγής σε δυσθεώρητα ύψη λόγω της αύξησης της τιμής σε αγροεφόδια, ρεύμα, πετρέλαιο και μεροκάματα, βιώνουν μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση που επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο από την ιδιαίτερα μειωμένη τιμή πώλησης των προϊόντων τους στους μεσάζοντες, αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

H χώρα μας, σύμφωνα με την Eurostat, κατατάσσεται σταθερά πλέον τον τελευταίο χρόνο ουραγός στις χώρες της ΕΕ ως προς την τιμή που απολαμβάνουν οι παραγωγοί, το δε τελευταίο τρίμηνο του 2021 και το πρώτο του 2022 κατατάσσεται πλέον στην τελευταία θέση.

Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν τα παραπάνω, οι λιανικές τιμές πώλησης των προϊόντων (στον καταναλωτή) είτε παραμένουν σταθερές είτε αυξάνονται.

Ενώ η χώρα πρόκειται να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα τεράστιο πρόβλημα διατροφικής επάρκειας, η κυβέρνηση επιμένει να κωφεύει απέναντι στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζουν ότι είναι απαραίτητο να παρέμβει η Πολιτεία σε πολλαπλά επίπεδα ώστε να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα, να ανακόψει την αισχροκέρδεια και να εξασφαλίσει στην κρίσιμη περίοδο που βρισκόμαστε δίκαιες τιμές αγοράς και πώλησης των αγροτικών προϊόντων και καλούν τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ανάπτυξης & Επενδύσεων να απαντήσουν:

-Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να ενισχυθούν οικονομικά οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων που αντιμετωπίζουν σημαντική πτώση των τιμών των προϊόντων που παράγουν ενώ έχει διπλασιαστεί το κόστος παραγωγής τους;

-Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να ενεργοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Πολιτείας για να ανακοπεί η αισχροκέρδεια και να σταματήσει η τακτική πώλησης των προϊόντων με «ανοικτή τιμή»;

-Πως έχουν ή προτίθενται να εκμεταλλευτούν, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των τιμών που απολαμβάνουν οι παραγωγοί, την εφαρμογή του νόμου 4792/2021  για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων;