Τα περιστατικά προσπαθειών για εκμετάλλευση ή υπεξαίρεση χρηματικών ποσών από πολίτες χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τη στήριξη στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», αποτελεί συχνό φαινόμενο και χρησιμοποιούν ποικίλους τρόπους για να το επιτύχουν.

Όπως ανακοινώνει ο Οργανισμός, «αυτή τη φορά επιτήδειος, επικοινώνησε με τον Οργανισμό ισχυριζόμενος πως πραγματοποίησε μια κατάθεση αρκετά μεγάλου ποσού σε λογαριασμό του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»  στην Εθνική Τράπεζα και ήθελε να επιστρέψουμε τα χρήματα, που είχε καταθέσει, γιατί όπως είπε τα είχε ανάγκη. Τον ενημερώσαμε πως έπρεπε να επικοινωνήσει και γραπτά για αυτό του το αίτημα. Την επόμενη ημέρα κάλεσε ξανά και μας ζήτησε πάλι να του επιστρέψουμε τα χρήματα αλλά σε έναν διαφορετικό δικό του λογαριασμό γιατί, υποτιθέμενα, είχε απενεργοποιήσει τον αρχικό του λογαριασμό από φόβο».

Από τον Οργανισμό του ζητήθηκε και πάλι η αποστολή γραπτού μηνύματος με το αίτημα του, αλλά καμία από τις δύο φορές δεν απέστειλε γραπτό αίτημα, ενώ παράλληλα μας διαβεβαίωνε ότι θα το κάνει. Επιπροσθέτως, τον παρότρυνε να επικοινωνήσει με την τράπεζά του ώστε να μεταβιβαστεί το αίτημά του μέσω αυτής. Ο άνθρωπος αυτός, όπως αποδείχθηκε, ήταν απατεώνας και είχε υποκλέψει τον λογαριασμό ενός άλλου φυσικού προσώπου.

Για μία ακόμα φορά, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διευκρινίζει και τονίζει πως:

● «Το Χαμόγελο του Παιδιού», και οι εργαζόμενοί του, δεν αποστέλλουν ποτέ ηλεκτρονικό σύνδεσμο επιβεβαίωσης δωρεάς, ούτε καλούν τηλεφωνικά για να πραγματοποιήσουν οποιεσδήποτε πωλήσεις, ούτε βγαίνουν ποτέ στον δρόμο, ούτε πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα να συγκεντρώσουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης ή να κάνουν έρανο.

● «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνιστά στους πολίτες να μην πατούν για επιβεβαίωση σε κανένα link, να μην συμπληρώνουν στοιχεία και κωδικούς σε sites που τους προτείνουν, καθώς και να μη δέχονται emails των οποίων δε γνωρίζουν την προέλευση.

● Επιπλέον, να μην συνδράμουν οικονομικά ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο άτομα που περιφέρονται στους δρόμους, σε καταστήματα ή μεταβαίνουν στα σπίτια τους, ακόμα και όταν φορούν διακριτικά με το σήμα και την επωνυμία του Οργανισμού, διότι αυτά είναι πλαστά. Το ίδιο ισχύει και για τυχόν ενημερωτικά έντυπα ή δήθεν αποδείξεις είσπραξης δωρεάς.

● Οι χρηματικές δωρεές για την ενίσχυση των σκοπών του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποιούνται μόνο με κατάθεση σε συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, στα γραφεία του ή στους χώρους του. Κάθε δωρεά, ανεξαρτήτως ποσού, ή για οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή, εκδίδεται νόμιμη απόδειξη με την επωνυμία του Οργανισμού.