Προετοιμασία: 40’ | Ψήσιμο:  1 ½ ώρα | Μερίδες: 10-12

Βαθμός Δυσκολίας: **

Υλικά (μεγάλο ταψί για 10-12 άτομα)

1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες

200 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για τη γέμιση

700 γρ. κιμά από μοσχαρίσια ελιά

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 πράσα σε λεπτές ροδέλες

90 γρ. κουκουνάρι

100 γρ. ψίχα από φιστίκι Αιγίνης

200 γρ. σταφίδα σουλτανίνα

60 μλ. κρασί Μαυροδάφνη

50 γρ. ελαιόλαδο

80 γρ. νυφάδες βρώμης

1 κ.γ. κανέλα

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Δύο ώρες πριν ξεκινήσετε αποψύχετε το φύλλο σε θερμοκρασία δωματίου, ή το έχετε αφήσει από την προηγουμένη μέρα στο ψυγείο. Για τη γέμιση σε μεγάλο βαθύ τηγάνι βάζετε σε μεσαία θερμοκρασία το ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτετε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και πράσο για 4 λεπτά. Ανεβάζετε τη θερμοκρασία στα ¾ και προσθέτετε τον κιμά. Προσθέτετε το κρασί, τις σταφίδες, το κουκουνάρι και τα φυστίκια και περιμένετε μέχρι να απορροφηθεί το κρασί για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας. Αλατοπιπερώνετε κατά   βούληση. Στη συνέχεια προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης ανακατεύετε και κλείνετε τη φωτιά. Τα μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ για να κρυώσουν πριν μπουν ως γέμιση στη πίτα. Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180ºC. Λιώνετε το βούτυρο και παίρνετε ένα μεγάλο ταψί. Βουτυρώνετε τον πάτο και τις πλάγιες επιφάνειες. Απλώνετε το πρώτο φύλλο, το βουτυρώνετε από πάνω και στη συνέχεια κάνετε το ίδιο με άλλα δύο. Το τέταρτο φύλλο απλώς το ακουμπάτε από πάνω, χωρίς να το βουτυρώσετε για να υποδεχτεί τη κρύα πλέον γέμιση. Απλώνετε από πάνω τη γέμιση, την ισιώνετε και την πιέζετε ταυτόχρονα για να γίνει μια ενιαία μάζα.  Τοποθετείτε τα πρώτα δύο φύλλα από πάνω αρκετά τεντωμένα, βουτυρώνοντάς τα. Στη συνέχεια τα υπόλοιπα φύλλα τα τοποθετείτε κάνοντας πτυχώσεις ακανόνιστες, ώστε να αφήσετε αέρα μεταξύ τους. Τα βουτυρώνετε καλά, μόλις τα ακουμπήσετε. Χαράσετε τη πίτα σε κομμάτια με το μαχαίρι για να φεύγει ο ατμός στο ψήσιμο και να μπορείτε να την κόψετε όταν γίνει χωρίς να καταστρέψετε τα φύλλα. Αφήνετε την πίτα έξω απ’ τον φούρνο για τουλάχιστον 15-20’ πριν την σερβίρετε για να δέσουν τα υλικά και να ενταθεί η γεύση καθώς η θερμοκρασία υποχωρεί.

Πηγή: www.caruso.gr