Το 1966, η Ελένη Σταθάτου και το Υπουργείο Πολιτισμού έδωσαν την άδεια για την πραγματοποίηση μίας φωτογράφισης που στη σημερινή εποχή, θα φαινόταν αδιανόητη. Η 19χρονη Έλενα Ναθαναήλ, που αντανακλούσε την κλασσική ελληνική ομορφιά, με την φυσική ομορφιά της και τα τεράστια και εκφραστικά της μάτια, θα ήταν το δροσερό κορίτσι που θα φωτογραφιζόταν στο Αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για το περιοδικό Paris Match, με τα πρωτότυπα κοσμήματα της Συλλογής της Ελένης Σταθάτου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του επιτύμβιου λέοντα του Κεραμεικού, από το διάσημο φωτογράφο Jack Garofalo.

Η φωτογράφιση έγινε στα πλαίσια προβολής της χώρας μας, που εκείνο το χρόνο ανέλαβε με ειδικό του τεύχος το γαλλικό περιοδικό Paris Match. Το Paris Match είναι ένα από τα δημοφιλέστερα σήμερα διεθνή περιοδικά επικαιρότητας που ιδρύθηκε το 1949 στο Παρίσι.

Στη φωτογράφιση του γαλλικού περιοδικού η Έλενα Ναθαναήλ φόρεσε το ένα από τα δύο περίτεχνα περιβραχιόνια από τη Συλλογή Σταθάτου, τον δακτυλικό σφηκωτήρα «των όφεων» από τον περίφημο «Θησαυρό του Καρπενησίου», το περιδέραιο της Τρωάδας και το αρχαϊκό «ενώτιο των σφιγγών» από το Άργος.

Δακτυλίδι οφιόσχημο. Χρυσός με γρανάτες. Τέλη 4ου /αρχές 3ου αι. π.Χ. & Οφιόσχημο ψέλλιο. Χρυσός. Τέλη 3ου / αρχές 2ου αι. π.Χ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αυθεντικά αυτά κοσμήματα, μετά τη δωρεά τους το 1957 στο Ε. Α. Μουσείο από τη συλλέκτρια, Ελένη Σταθάτου, δεν ξαναφορέθηκαν – δημόσια τουλάχιστον. Φαίνεται ωστόσο πως το 1966 έγινε μια εξαίρεση – και μάλιστα σε μια εποχή που μας είναι γνωστή για την παντελή έλλειψη εναλλακτικής θεώρησης επί των αρχαιοτήτων: δηλαδή, να δώσει το υπουργείο Πολιτισμού άδεια να φορεθούν.

Ο Θησαυρός του Καρπενησίου

Περιλαμβάνει τριάντα πέντε μοναδικά αριστουργήματα της ελληνιστικής χρυσοχοΐας, που βρέθηκαν στο Καρπενήσι και αποτελούν τον περίφημο αρχαίο «θησαυρό» και είναι αντικείμενα γυναικείας κόσμησης που χρονολογούνται από το τέλος του 4ου έως τις αρχές του 2ου αι. π.Χ. Τα πιο εντυπωσιακά είναι τα τρία χρυσά πλέγματα για τα μαλλιά με έκτυπες προτομές της Αφροδίτης και της Αρτέμιδας.

Η Συλλογή Σταθάτου περιλαμβάνει περίπου 970 αντικείμενα, που καλύπτουν όλες τις περιόδους του ελληνικού πολιτισμού, από τους προϊστορικούς χρόνους (5η χιλιετία π.Χ.) μέχρι και τους νεότερους (18ος αιώνας). Δωρίσθηκε στο ελληνικό κράτος το 1957, από την ίδια τη συλλέκτρια, Ελένη Σταθάτου και σήμερα αποτελεί μέρος της Συλλογής Αγγείων και Μικροτεχνίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Η έκθεση στεγάζεται στην αίθουσα 42, στο ισόγειο του μουσείου. Στις 36 προθήκες της, εκτός από τα χρυσά και ασημένια περίτεχνα κοσμήματα, εκτίθενται πήλινα και ασημένια σκεύη, γλυπτά και ειδώλια, καθώς και μικροτεχνήματα, σωστά αριστουργήματα, από διάφορα υλικά, όπως χαλκό, πηλό, γυαλί, οστό, έργα διαφόρων εργαστηρίων όχι μόνο της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, αλλά και της Ανατολής, που το καθένα χαρακτηρίζει με μοναδικό τρόπο την εποχή του και ανάμεσα σ’ αυτά ο «Θησαυρός του Καρπενησίου» ξεχωρίζει.

Πηγές: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, www.mixanitouxronou.com.