Ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός προκειμένου να παραμείνουν άπαντες σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση του νέου κύματος κακοκαιρίας, προκάλεσε το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022, έκτακτη σύσκεψη. Μετά τη σύσκεψη, ο μηχανισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας δηλώνει ότι βρίσκεται και πάλι σε ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αναμένονται βροχοπτώσειςσε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Το καιρικό φαινόμενο δεν φαίνεται να έχει ακραία χαρακτηριστικά.Εκφράζονται ανησυχίες, όμως, για το ενδεχόμενο εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων ειδικά σε περιοχές, όπου είχαμε χιονόστρωση, από το τελευταίο καιρικό φαινόμενο «Ελπίς».

Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου, συμμετείχαν οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες, ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας Κωνσταντίνος Καραμπέτσος και ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας Πολύζος Ζώης. Διαπιστώθηκε η διαθεσιμότητα άνω των 350 μηχανημάτων, τα οποία θα ενεργοποιηθούν για εκχιονισμούς, αλλά και για όποια παρέμβαση σε ποταμούς, χειμάρρους και ρέματα κριθεί αναγκαία, προκειμένου να αποφευχθούν πλημμύρες.

Για την άμεση κινητοποίηση του μηχανισμού της, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας παραμένει σε ανοιχτή επικοινωνία με όλους τους δήμους, καθώς και με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ.

Την ώρα της σύσκεψης το Σάββατο:

  • Στην Π.Ε. Ευρυτανίας είχε έντονη χιονόπτωση. Δούλεψαν 18 εκχιονιστικά μηχανήματα και ήταν απαραίτητο να φέρουν αλυσίδες όσα οχήματα κινούνταν στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο.
  • Στην Π.Ε. Φωκίδας είχε χιονοπτώσεις στα ορεινά. Επιχείρησαν 23 μηχανήματα, για να παραμείνει ανοικτό το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο.
  • Στην Π.Ε. Φθιώτιδας χιόνισε στα ορεινά (Παρνασσός, Οίτη, Τυμφρηστός) και επιχείρησαν 40 περίπου μηχανήματα.
  • Στην Π.Ε. Βοιωτίας χιόνισε στον Παρνασσό και έβρεξε στις πεδινές περιοχές. Επιχείρησαν 53 μηχανήματα.
  • Στην Π.Ε. Εύβοιας, είχε τοπικές ελαφρές χιονοπτώσεις, που δεν δημιούργησαν προβλήματα στην κυκλοφορία επί του Εθνικού και Επαρχιακού οδικού δικτύου.

Με την ολοκλήρωση της έκτακτης σύσκεψης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά το καιρικό φαινόμενο “Ελπίς” και επιθυμώ να ευχαριστήσω δημόσια τους χειριστές μηχανημάτων, τους ένστολους και όλους εκείνους, που πάλεψαν επί μέρες και σε αντίξοες συνθήκες, για να είμαστε όλοι εμείς ασφαλείς!

Μετά το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, όμως, προχωρήσαμε στη σημερινή σύσκεψη, ώστε ο μηχανισμός να παραμείνει σε εγρήγορση. Με όλες μας τις δυνάμεις, θα αντιμετωπίσουμε και το ενδεχόμενο εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων, ειδικά σε περιοχές όπου παραμένουν όγκοι χιονιού. Παραμένουμε ψύχραιμοι, αλλά δεν εφησυχάζουμε».