Ένα πάγιο αίτημα του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», η ηλεκτρονική συνταγογράφηση του γονιδιακού ελέγχου των μεταλλάξεων γονιδίων BRCA 1,2, τίθεται σε ισχύ. Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αναφέρει:

«Ως Σύλλογος, επί 4 συνεχή χρόνια, μέσα από επιστολές προς τους αρμόδιους φορείς, ανακοινώσεις και συναντήσεις, διεκδικούσαμε σταθερά την εφαρμογή της από το 2018 υπουργικής απόφασης κοστολόγησης των βιοδεικτών για τον έλεγχο της παρουσίας μεταλλάξεων BRCA 1 / 2 και στη συνέχεια την ένταξή τους στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καθώς αποτελούν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την πρόληψη, διαχείριση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου του καρκίνου του μαστού.

Έτσι σήμερα, χαιρετίζουμε την απόφαση για την ενσωμάτωση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των διαγνωστικών εξετάσεων «Έλεγχος παρουσίας μεταλλάξεων γονιδίων BRCA 1,2», στην Κατηγορία: «Γενετικές Εξετάσεις Κληρονομούμενου Καρκίνου» καθώς και το έργο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Αποζημίωσης Υπηρεσιών Υγείας, Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων και Υλικών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τη μείωση της συμμετοχής των δικαιούχων.

Τα οφέλη της απόφασης τόσο για τις γυναίκες με καρκίνο μαστού για τις οποίες ενδείκνυται ο γονιδιακός έλεγχος κατόπιν συνταγογράφησης από τον γιατρό τους, όσο και για τα μέλη των οικογενειών τους είναι πολλαπλά, ενώ ταυτόχρονα καθίσταται ευκολότερη η πρόσβαση όλων των δικαιούχων.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, η συμμετοχή των δικαιούχων του Οργανισμού για την εξέταση BRCA 1,2 (NGS) ορίζεται στα 78,75€ έναντι του ποσού των 105€ που αντιστοιχούν στο 15% της τιμής ΦΕΚ. Όταν απαιτείται και η εκτέλεση της συμπληρωματικής μεθόδου MLPA η συμμετοχή θα προσαυξάνεται κατά 7,5€.

Η εξέταση θα εκτελείται μόνο μια φορά ανά ΑΜΚΑ δικαιούχου στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΟΠΥΥ».