Αυξήσεις στις συντάξεις προβλέπεται για όσους παραμείνουν στην εργασία μετά την 35ετία ενώ μετά από 12 χρόνια απωλειών «ξεπαγώνουν» από το 2023 όλες οι συντάξεις, με προοπτική να δοθεί έστω και μια μικρή αύξηση της τάξης του 3%-4%.

Ειδικότερα με το σύστημα των αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης των κύριων ανταποδοτικών συντάξεων προβλέπεται αύξηση στην σύνταξη ως 254 ευρώ το μήνα για όσους συνεχίσουν να εργάζονται μετά την 35ετία.
Έτσι καθίσταται συμφέρουσα η παραμονή στην εργασία κυρίως μετά τα 35 συντάξιμα, εφόσον ο ασφαλισμένος έχει θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα και δεν επηρεάζεται από τις αλλαγές του 2022.

Έτσι δεν χρειάζεται κάποιος να σπεύσει να συνταξιοδοτηθεί καθώς τον συμφέρει περισσότερο μα παραμείνει στην εργασία κυρίως αν είναι ασφαλισμένος με περισσότερο από 35 έτη.

Εξάλλου όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου «αν βιαστεί κάποιος να πάει για σύνταξη τώρα, θα πάρει αρκετά χαμηλότερη σύνταξη, από αυτή που θα έπαιρνε εάν έμενε στην εργασία του μερικά χρόνια παραπάνω».

Σημειώνοντας ότι «με το νόμο Βρούτση, όσοι έχουνε ένσημα πάνω από 30 έτη και κυρίως πάνω από 35, θα έχουν πάρα πολύ καλούς συντελεστές αναπλήρωσης», ενώ για τους φόβους που εκφράζονται περί αλλαγών στα όρια ηλικίας και με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για κατακόρυφη αύξηση κατάθεσης αιτήσεων συνταξιοδότησης κατά το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021, διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας που είχαν τεθεί από τον νόμο Κατρούγκαλου και αυτά θα τηρηθούν απαρέγκλιτα.

Επισημαίνεται πάντως ότι οι πλέον κερδισμένοι του νέου συστήματος, συγκριτικά με τον νόμο Κατρούγκαλου, είναι όσοι αποχωρούν με 40ετία ασφάλισης και πληρωμένων εισφορών.

Στα 40 χρόνια κορυφώνονται τα «κέρδη» συγκριτικά με τους σημερινούς συντελεστές. Οσο περισσότερα χρόνια εξασφαλίζει κανείς μέσα στη δεκαετία 30,1-40 έτη ασφάλισης τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα λάβει.

Πιο σημαντικό είναι το όφελος στην πενταετία 35-40 έτη ασφάλισης. Για 3.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές, η αύξηση για την 40ετία φτάνει στα 252 ευρώ σε σύγκριση με τα σημερινά ποσοστά. Αντίστοιχα για 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές, η αύξηση φτάνει στα 72 ευρώ, σε σύγκριση με τα σημερινά ποσοστά.

Στην 35ετία η αύξηση για 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές φτάνει στα 35 ευρώ, ενώ για 3.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές ανεβαίνει στα 123 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως οι συντάξιμες αποδοχές είναι η βάση υπολογισμού της σύνταξης, δηλαδή ο μισθός ή το εισόδημα επί του οποίου υπολογίζονται οι εισφορές στο διάστημα του εργασιακού βίου.

Αύξηση συντάξεων

Οπως ορίζεται με τομ νόμο Βρούτση από:

  • 1-1-2023 οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι σε ποσοστό 50% κατά τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος). Αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο ΔΤΚ αυξηθεί 2,5%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι γύρω στο 3%-3,2%.

Ειδικότερα, προβλέπεται (Νόμος 4670/2020) ότι «το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1-1-2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του δύο (2) και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».

Αυτό σημαίνει ότι από 1-1-2023 ξεπαγώνει η αναπροσαρμογή των συντάξεων η οποία είχε ανασταλεί με νόμο του 2017 που υπέγραψε κατόπιν πιέσεων της τρόικας η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επεκτείνοντας το πάγωμα των συντάξεων για ένα ακόμη έτος, ήτοι και για το 2022, ενώ είχε αποδεχτεί αρχικά πάγωμα ως και το 2021.

Αν δεν υπήρχε η απόφαση αυτή, οι συντάξεις θα είχαν αυξήσεις από 1-1-2022. Με την παράταση οι αυξήσεις θα έρθουν το 2023, εκτός φυσικά εάν τα δημοσιονομικά δεδομένα το επιτρέψουν.

dikaiologitika.gr