Εθνικό πένθος σήμερα για την κηδεία της

Η Φώφη Γεννηματά έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι σε ηλικία 56 ετών, στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα, έπειτα από πολυετή μάχη με τον καρκίνο.

Η τραγική είδηση του θανάτου της βύθισε στο πένθος τον πολιτικό κόσμο, κάνοντας όλους να μιλούν για μια γυναίκα πρότυπο δύναμης και ευγένειας.

Η σορός της θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών στις 10:00 το πρωί της Τετάρτης και στις 14:00 θα πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία. Η ταφή της θα γίνει στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σήμερα Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η κηδεία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά κηρύσσεται Εθνικό πένθος.

Με ανακοίνωσή της η οικογένεια της Προέδρου, επιθυμεί αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα στην Κιβωτό του Κόσμου και στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τη Φώφη Γεννηματά

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ανακοίνωσε αναστολή του νομοθετικού έργου για την τρέχουσα εβδομάδα και του κοινοβουλευτικού έργου, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στη μνήμη της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά.

«Η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής ξεκινάει και τελειώνει, υπό την καταθλιπτική σκιά της ανακοίνωσης της εκδημίας της Φώφης Γεννηματά, προέδρου του ΚΙΝΑΛ και διακεκριμένης κοινοβουλευτικού…

Αντιλαμβανόμενοι το πλήγμα το οποίο υπέστη η οικογένεια της, από την τελευταία και ανεπανάληπτη, δυστυχώς, περιπέτεια της υγείας της, που είχε μια απίστευτα ραγδαία επιδείνωση, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η σύζυγος και μητέρα τους υπήρξε μια συνάδελφος που όλοι και όλες εκτιμούσαμε βαθύτατα και θαυμάζαμε. Και τώρα που έχουμε την εικόνα της δεινής αναμέτρησης με τον καρκίνο, αντιλαμβανόμαστε το πάθος της για τη δημόσια υγεία, για τη βελτίωση των δομών υγείας και αυτή την εμμονή της στην ανάγκη η πολιτεία διαχρονικά να στηρίξει αυτό που και ο αείμνηστος πατέρας της είχε ξεκινήσει και η ίδια είχε υποστηρίξει και που όλοι, αισθάνομαι, πως στη μνήμη της θα πρέπει να το υποσχεθούμε νοερά εδώ μέσα, τη δημόσια υγεία και τα μάτια μας, όσο το δυνατό περισσότερο…» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τασούλας.

Ταυτόχρονα σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος από όλες τις παρατάξεις εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένειά της, αλλά και το θαυμασμό και σεβασμό στον αγώνα της.

Όταν η Φώφη Γεννηματά επισκέφθηκε το Καρπενήσι

Θλίψη έχει σκορπίσει και στην Ευρυτανία η είδηση του θανάτου της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, τόσο στους κόλπους της παράταξής της όσο και στην ευρύτερη πολιτική σκηνή του τόπου.

Από όλους τους χώρους όλοι έχουν να πουν μια καλή κουβέντα για τη Φώφη Γεννηματά που γνώρισαν όταν βρέθηκε στο Καρπενήσι τα Χριστούγεννα του 2016 με την οικογένειά της.

Τότε είχε επισκεφθεί το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στις Κορυσχάδες, όπου ξεναγήθηκε με το σύζυγο και τα παιδιά της κι έγραψε τις εντυπώσεις της, στο βιβλίο επισκεπτών.

Την κυρία Γεννηματά, συνόδευε ο τότε γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ευρυτανίας Γιάννης Παπαδόπουλος ενώ στο Μουσείο την υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης, ο οποίος δήλωσε στον Ευρυτανικό Παλμό για το θάνατό της:  

«Η Φώφη Γεννηματά, την οποία είχα τη χαρά και την τιμή να γνωρίσω από κοντά κατά την επίσκεψή της στο Καρπενήσι και στο Μουσείο των Κορυσχάδων πριν από λίγα χρόνια ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος, με πολιτικό ήθος, με δύναμη ψυχής, με αξιοπρέπεια και πάντα με ενωτικό λόγο και με συναίσθηση του ρόλου της αυτοδιοίκησης. Ενός ρόλου που υπηρέτησε στα χρόνια της και από τη θέση της Υπερνομάρχη Αττικής και στο Υπουργείο Εσωτερικών. Είχα τη χαρά να την ακούσω και να τη δω σε συνέδρια της ΚΕΔΕ. Οι θέσεις ήταν πάντα υπέρ της αυτοδιοίκησης και πάντα σε πλαίσιο ενότητας και συνεργασίας. Είναι μια μεγάλη απώλεια για την πολιτική ζωή του τόπου μας. Είναι όμως και μια δύσκολη μέρα, γιατί ένας νέος άνθρωπος έφυγε πολύ πρόωρα, αφήνοντας πίσω ένα δυσαναπλήρωτο κενό, πρωτίστως στην οικογένειά της, αλλά και στην πολιτική του τόπου, που τόσο έχει ανάγκη από φωνές σαν αυτή της Φώφης Γεννηματά. Αιωνία η μνήμη της.»

Το ΚΙΝΑΛ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ σε ανάρτησή του αναφέρει:

«Με ανείπωτη θλίψη, το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ αποχαιρετούν την Πρόεδρό μας, Φώφη Γεννηματά. Αυτήν την ώρα, τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν την απώλεια. Η Φώφη Γεννηματά συνδέθηκε με τον λαϊκό κόσμο, τους προοδευτικούς πολίτες, με όσους αγωνίζονται και ονειρεύονται μια δίκαιη κοινωνία, μια καλύτερη Ελλάδα. Το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη θα τιμήσουν και θα συνεχίσουν στο δρόμο της πολιτικής της παρακαταθήκης. Η Φώφη Γεννηματά ήταν μια αγωνίστρια της ζωής και της πολιτικής. Θα είναι για πάντα στις καρδιές μας».

Ενώ η ΔΕΕΠ Νέας Δημοκρατίας Ευρυτανίας δήλωσε για το θάνατο της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ: «Εκφράζουμε τη θλίψη μας για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Υπήρξε αξιοπρεπής και μαχήτρια -από την αρχή έως το τέλος- στη ζωή και στην πολιτική της διαδρομή. Καλό ταξίδι». 

Η πορεία της Φώφης Γεννηματά

Γεννήθηκε στους Αμπελόκηπους της Αθήνας το 1964 και ήταν κόρη του Γιώργου Γεννηματά, ιδρυτικού μέλους και υπουργού του ΠΑΣΟΚ.

Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε το 1987, ενώ το 1986, προτού αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο, διορίστηκε υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα, από όπου συνταξιοδτήθηκε ως τραπεζικός υπάλληλος. Η σύνταξη αυτή ήταν σε αναστολή γιατί ως σήμερα κατείχε την ιδιότητα της βουλευτή.

Έχει παντρευτεί δύο φορές και έχει τρία παιδιά. Πρώτος σύζυγος της Φώφης Γεννηματά ήταν ο Αλέξανδρος Ντέκας. Παντρεύτηκαν όταν η Φώφη ήταν 22 ετών και απέκτησαν μαζί μία κόρη. Ο δεύτερος σύζυγός της είναι ο Ανδρέας Τσούνης τον οποίο παντρεύτηκε το 2003. Ο Α. Τσούνης είναι οδοντίατρος και ο οποίος εργαζόταν στο νοσοκομείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ερρίκος Ντυνάν από το οποίο παραιτήθηκε το 2014. Μαζί απέκτησαν μια κόρη και έναν γιο. Το 2008 διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού.

Το 2000, εξελέγη Βουλευτής Α’ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα γραμματέας του Προεδρείου της Βουλής. Παρέμεινε στο αξίωμα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2002, όπου και ανέλαβε Υπερνομάρχης.

Στις εκλογές του Μαΐου του 2012, εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ. Παρέμεινε έως τις 19 Μαΐου 2012. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, εξελέγη Βουλευτής Β΄ Αθηνών, θέση στην οποία παρέμεινε έως και σήμερα. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, επανεξελέγη στη Β’ Αθηνών.

Στις εκλογές του 2019, επανεξελέγη Βουλευτής, στην περιφέρεια Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών με το Κίνημα Αλλαγής.

Υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς

Το 2002 εξελέγη Υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς, θέση στην οποία επανεξελέγη το 2006. Την περίοδο 2003-07 διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος.

Διετέλεσε Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών και Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.

Με τον ανασχηματισμό της 25ης Ιουνίου 2013 της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, επιλέχθηκε για το αξίωμα της Αναπληρώτριας Υπουργού Εθνικής Άμυνας, θέση την οποία διατήρησε μέχρι τις επόμενες εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Τον Ιούνιο του 2015, εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 51,7%, διαδεχόμενη τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στις 30 Αυγούστου 2015, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, συμμετείχε στη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που σχηματίστηκε από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), την Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ) και πλαισιώθηκε από διάφορες Κινήσεις Πολιτών στα πλαίσια της ανασυγκρότησης του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

ΦΩΤΟ. TVSTAR.GR