Η συνάντηση εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Αντιδημάρχων των δήμων Καρπενησίου και Αγράφων, επιχειρηματιών από τον χώρο του τουρισμού, πεζοπόρων και φίλων, το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης 6 Νοεμβρίου στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Καρπενησίου, δεν ήταν για μια ακόμα βιβλιοπαρουσίαση. Το νέο βιβλίο του Στέφανου Σταμέλλου  “Στο Δρόμο για την Πυθία: Άγραφα – Καρπενήσι – Δελφοί, το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4”, κέρδισε τις εντυπώσεις των παραβρισκόμενων και έγινε η αφορμή για μια εποικοδομητική συζήτηση για το μέλλον και τις προοπτικές του πεζοπορικού τουρισμού, αλλά και την αξιοποίηση του σημαντικού Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, που χρειάζεται υποστήριξη. Την παρουσίαση υποστήριξε και ο Πεζοπορικός Φυσιοδιφικός Σύλλογος Καρπενησίου και την εισαγωγή της έκαναν ο κ. Γιάννης Δημητρίου και η κα Βασιλική Λάππα, μιλώντας για τη σπουδαιότητα της ανάδειξης των πεζοπορικών διαδρομών. Ακολούθησε η περιγραφή του κ. Σταμέλλου για τη διάσχιση του μονοπατιού που έγινε διακεκομμένα σε δυο χρόνια, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, τις προσκλήσεις, αλλά το κυριότερο τους λόγους που τον οδήγησαν στη συγγραφή και έκδοση του βιβλίου.

 Όπως ανέφερε ο κ. Σταμέλλος αρχικός στόχος ήταν η  ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4 και η δημιουργία αξιόλογων και ελκυστικών διαδρομών για πολυήμερες πεζοπορίες και trekking, κυρίως για τους ξένους. Το Ε4 σήμερα έχει εγκαταλειφθεί και έγινε επικίνδυνο. Δεν συντηρείται και δεν καθαρίζεται, έχει χαθεί η σήμανση και δεν εξασφαλίζει στοιχειώδεις συνθήκες ασφάλειας για τους οδοιπόρους. Το περπατούν συνήθως ξένοι, οι οποίοι λένε ότι “αν δεν γίνει κάτι, δεν θα ξανάρθουμε”.

 Επιπλέον η ανάγκη για αναζωογόνηση της υπαίθρου και η φροντίδα και η μέριμνα  από τη μεριά της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης να διατηρηθεί η ζωή στην ορεινή Ελλάδα και στην όμορφη αυτή περιοχή, ήταν ένα ακόμα από τα κίνητρα συγγραφής του. Ειδικά η Ευρυτανία, την οποία διασχίζει διαγώνια το οδοιπορικό και το Ε4, από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά, απειλείται με εγκατάλειψη και συρρίκνωση. Τα στοιχεία λένε ότι η Ευρυτανία σήμερα έχει μόνο δέκα χιλιάδες κατοίκους και ότι τα τελευταία δέκα χρόνια έχει μειωθεί ο πληθυσμός κατά εννιά χιλιάδες κατοίκους. Μιλάνε ότι έχουμε 6 χιλ κατοίκους στο Καρπενήσι και 4 χιλ στον υπόλοιπο νομό. Αλλά και η ανάδειξη της Ευρυτανίας ως Εθνικού Πάρκου – αν όχι εθνικό, ας ονομαστεί περιφερειακό ή ευρυτανικό ή όπως αλλιώς∙ αρκεί να υπάρξουν κανόνες και να έχει μια ήπια βιώσιμη εξέλιξη, χωρίς πολλές παρεμβάσεις στα οικοσυστήματα και στο τοπίο γιατί είναι το κέντρο, είναι η καρδιά της Ελλάδας, με όλα αυτά που τη χαρακτηρίζουν ως μια σχετικά παρθένα ορεινή περιοχή. Η ανακήρυξη στο πρόσφατα αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Στερεάς Ελλάδας (ΦΕΚ 299/14.12.2018) της Ευρυτανίας ως Περιφερειακού Πάρκου Ορεινής Αμιγούς Φύσης και Ορεινής Μεσογειακής Παραδοσιακής Κληρονομιάς, είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα εξέλιξη, η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί. Επίσης η αυτοδιοίκηση και οι φορείς του Νομού πρέπει να σταματήσουν τις εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων διεκδικώντας την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ και την εξαίρεση της Ευρυτανίας από τις Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ).

Τέλος, οι Δελφοί και η Πυθία είναι το ασύγκριτο πλεονέκτημα για την περιοχή, είναι ένα παγκόσμιο όνομα και ο ομφαλός της γης. Πολλοί δρόμοι και μονοπάτια πρέπει να οδηγούν στην Πυθία, να γίνει ο πόλος έλξης για τους ανθρώπους της φύσης, για τους φίλους της ιστορίας και της μυθολογίας, για τους απαιτητικούς και ψαγμένους τουρίστες, που θέλουν να ζήσουν τους παλμούς της ελληνικής παράδοσης και της υπαίθρου.