Αυτόματες κατασχέσεις και από τραπεζικούς λογαριασμούς συγγενών και γενικά συνυπόχρεων προσώπων, θα επιτρέπει το EISPRAXIS, το νέο ηλεκτρονικό σύστημα της Εφορίας, που τίθεται σε πλήρη εφαρμογή από τις αρχές Ιανουαρίου του 2023.

Το EISPRAXIS έχει ήδη ενεργοποιηθεί στα ελεγκτικά και εισπρακτικά κέντρα της ΑΑΔΕ, όπου στόχος είναι οι μεγαλοοφειλέτες, ενώ ολοκληρώθηκαν οι προετοιμασίες και από τον Ιανουάριο θα είναι εγκατεστημένο και σε πλήρη λειτουργία σε όλες τις Δ.Ο.Υ. της χώρας, με στόχο τους μικροοφειλέτες.

Στην ουσία πρόκειται για τον Big Brother της Εφορίας ο οποίος θα παρακολουθεί και θα φακελώνει όλες τις οφειλές των φορολογουμένων και θα δρομολογεί δεσμεύσεις, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων, όχι μόνο των βασικών οφειλετών.

Οι δράσεις κατά των οφειλετών

Η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή, θα σκιαγραφεί το προφίλ του κάθε οφειλέτη καθώς θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και την περιουσιακή του εικόνα από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το MyAADE, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis καθώς και από τρίτους, όπως το Κτηματολόγιο, ΓΕΜΗ, ΕΦΚΑ, ΚΕΑΟ, ΕΡΓΑΝΗ, Χρηματιστήριο, και φυσικά τις τράπεζες. Επιπλέον, θα ανταλλάσσει στοιχεία και πληροφορίες με άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε.

Για κάθε οφειλή θα δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Δηλαδή το EISPRAXIS:

  • Θα παρακολουθεί το «προφίλ» κάθε οφειλέτη,
  • Θα έχει καταγραμμένη την περιουσιακή του κατάσταση
  • Θα ανταλλάσσει στοιχεία με το Κτηματολόγιο το ΓΕΜΗ και τον ΕΦΚΑ.
  • Θα ανταλλάσσει στοιχεία και πληροφορίες με κράτη – μέλη της Ε.Ε.
  • Θα παρακολουθεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη φυσικών και νομικών προσώπων προς τους δημόσιους φορείς με έμφαση στη φορολογία.

Πότε θα «πληρώνουν» οι συνυπόχρεοι

Όμως το Eispraxis, δεν θα περιορίζεται μόνο στον βασικό οφειλέτη, αλλά θα παρακολουθεί και θα λαμβάνει μέτρα και κατά των συνυπόχρεων προσώπων.

Πρόκειται για συζύγους και λοιπούς συγγενείς, εγγυητέςνόμιμοι εκπρόσωποι (με αποτύπωση της περιόδου εκπροσώπησης), συσχετιζόμενες Επιχειρήσεις (Όμιλοι, Απορροφήσεις, Συγχωνεύσεις).

Ακόμη, θα ενσωματώνει και ένα νέο αυτοματοποιημένο σύστημα ενημέρωσης οφειλετών για την τήρηση των ρυθμίσεων τους, ώστε να προειδοποιούνται όταν πρόκειται να χάσουν τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν ενταχθεί.

Οι αλλαγές που φέρνει το Eispraxis

Οι βασικές λειτουργίες του Eispraxis θα είναι οι ακόλουθες:

  1. Άμεση παροχή κεντρικής πληροφορίας σε επίπεδο οφειλής (προφίλ οφειλέτη), συνδυάζοντας τις πληροφορίες από ηλεκτρονικές εφαρμογές και υποσυστήματα όπως εισόδημα, περιουσιολόγιο, καταστάσεις πελατών/προμηθευτών, Σύστημα αυτοματοποιημένης επεξεργασίας, Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών με κράτη-μέλη της ΕΕ και πληροφορίες από τρίτους (όπως Κτηματολόγιο ΑΕ, ΓΕΜΗ, ΣΑΤ κ.λπ.).
  2. Αυτοματοποίηση διαδικασιών πίστωσης, συμψηφισμού και συστήματος ρυθμίσεων.
  3. Άμεση αυτοματοποίηση διαδικασιών με στόχο ένα πλήρες και ενιαίο μοντέλο διαχείρισης οφειλών. Εισαγωγή νέων μεθόδων και τεχνολογιών στο πλαίσιο της αναγκαστικής είσπραξης.
  4. Εφαρμογή διαχείρισης και παρακολούθησης ταυτότητας οφειλέτη και οφειλών.
  5. Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης συμψηφισμών.
  6. Εφαρμογή αποστολής και διαχείρισης ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων, ειδοποιήσεων και επιδόσεων.
  7. Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης λήψης μέτρων είσπραξης.
  8. Εφαρμογή ενημέρωσης των φορολογούμενων για θέματα οφειλών. Ένα νέο αυτοματοποιημένο σύστημα θα ενημερώνει τους φορολογούμενους για τις βεβαιωμένες οφειλές τους, την τήρηση των  ρυθμίσεων τους.

(Πηγή: sofokleousin.gr)