Με στόχο διασύνδεση της ιστορικής παρακαταθήκης, όπως αυτή καταγράφεται και διαφυλάσσεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, και των λειτουργιών της τοπικής μας κοινωνίας, το Τμήμα ΓΑΚ Ευρυτανίας διοργανώνει το φετινό καλοκαίρι, με αφορμή το έτος Μπότσαρη, δύο επιστημονικές ημερίδες αφιερωμένες στον Σουλιώτη ήρωα.

Προηγήθηκε ήδη η πρώτη στις 24ης Ιουνίου 2023 με γενικό τίτλο «Του Μάρκου και των Γραμμάτων» και θα ακολουθήσει η δεύτερη που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Ιουλίου 2023 στον ιστορικό τόπο του Κεφαλόβρυσου, εκεί όπου άρχισε η διαδρομή του για την ιστορική του αθανασία, ένα ιστορικό σύμβολο με μια γοητεία που ξεπερνά τα σύνορα της πατρίδας μας.

Η Ημερίδα θα περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των φίλων των Αρχείων και της Ιστορίας, και των ερευνητών: Γιάννη Δημητρίου, Ελένης Σιαξαμπάνη, Δώρης Κυριαζή, Ηλία Μπουμπουρή, Νίκου Κανελλόπουλου, Μαρίας Παναγιωτοπούλου. Αξιοποιώντας ο καθένας αρχειακό υλικό πέραν των τοπικών ορίων και πλούσια βιβλιογραφία θα μας προσφέρουν τη δυνατότητα να κατανοήσουμε πλευρές της γοητείας του Μάρκου Μπότσαρη αλλά και το ιστορικό πλαίσιο της δράσης του. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν τα ΓΑΚ -Τμήμα Ευρυτανίας, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας— ΠΕ Ευρυτανίας, ο ΟΠΑΣΤΕ, ο Δήμος Καρπενησιού – ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ και το Σωματείο Φίλων ΓΑΚ Ευρυτανίας.