Αν και βρισκόμαστε στο 2022, η πρόοδος, για την επίτευξη της ισότητας των φύλων στη δημόσια ζωή και στη λήψη αποφάσεων, είναι πολύ αργή, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. 

  • Οι γυναίκες αποτελούν το 25% των βουλευτών παγκοσμίως και λιγότερο από το 1% των βουλευτών είναι γυναίκες κάτω των 30 ετών. 
  • Οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 13% των διαπραγματευτών, το 6% των μεσολαβητών και το 6% των υπογραφόντων σε επίσημες ειρηνευτικές διαδικασίες. 
  •  Μόνο 22 χώρες στον κόσμο διευθύνονται από γυναίκα. 

Ο ΟΗΕ κτυπάει το καμπανάκι, γιατί όπως διαπιστώνει, με τον τρέχοντα ρυθμό προόδου, θα χρειαστούν άλλα 130 χρόνια για να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων στις υψηλότερες θέσεις εξουσίας. 

Τι συμβαίνει όταν οι γυναίκες ηγούνται ; Τα στοιχεία δείχνουν ότι όταν οι γυναίκες είναι στην εξουσία επενδύουν σε πολιτικές μέτρων που συχνά παραβλέπονται – από την επέκταση της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης, στις πράσινες οικονομίες και τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών– οι οποίες τελικά δημιουργούν ένα βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον. 

Τι κάνουμε εμείς ως κόμμα, όταν οι διεθνείς οργανισμοί θέτουν τα ερωτήματα και βάζουν στόχους; Η ισότητα των φύλων σε θέσεις λήψης αποφάσεων είναι σταθερή επιδίωξή μας για τον θεσμικό και δημοκρατικό μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος. Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, αναπτύξαμε πλούσια δράση στο πεδίο τη έμφυλης ισότητας και δημιουργήσαμε γερή νομοθετική βάση και στο θέμα της εκπροσώπησης των γυναικών. 

Σήμερα, που βρισκόμαστε σε μια νέα πορεία για τη διεκδίκηση της διακυβέρνησης της χώρας, είναι ανάγκη να ετοιμαστούμε καλύτερα. Ήδη η ομόφωνη υιοθέτηση του 50/50 από την Επιτροπή Καταστατικού και τον Προέδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα στην εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία είχε θετική απήχηση στις γυναίκες. Μένει να ολοκληρωθεί το βήμα αυτό με την ψήφιση του 50/50 στο Συνέδριο. 

Η ισόρροπη ενεργή συμμετοχή γυναικών κι ανδρών 50/50 για την λήψη αποφάσεων, αποτελεί αναντικατάστατο όρο και βασική προϋπόθεση για την υπέρβαση όλων των διακρίσεων και την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων. Οι γυναίκες πρέπει να μπούμε παντού και να είμαστε πολλές . Ένα αριστερό κόμμα, όπως είναι το δικό μας οφείλει να δείξει το δρόμο . Να δώσει το παράδειγμα και να εκπέμψει το μήνυμα στην κοινωνία, ότι αφουγκράζεται τις προοδευτικές κατακτήσεις και τα σύγχρονα αιτήματα που μπορούν να αντιμετωπίσουν και να μειώσουν τις ανισότητες μεταξύ των φύλων. 

Οι γυναίκες στο κόμμα μας είμαστε ικανές, έχουμε γνώσεις, θέλουμε και μπορούμε να ανταποκριθούμε σε θέσεις ευθύνης στην κομματική ζωή, ακόμα κι όταν έχουμε περισσότερες υποχρεώσεις από τους άντρες. Διαχρονικά το έχουμε αποδείξει. 

Η ισάριθμη συμμετοχή, το 50/50 είναι στοιχείο δημοκρατίας το οποίο δεν έχει να κάνει με την ποσότητα (πολλές ή λίγες γυναίκες). Αυτό ισχύει βέβαια και για τους άνδρες. Ο χώρος μας , το κόμμα μας , δίνει φωνή, λόγο και βήμα σε όλες τις γυναίκες να μπορέσουμε να ξεδιπλώσουμε τις ικανότητες μας , να πάψουμε να αισθανόμαστε αδύναμο φύλο. Για μια κοινωνία χωρίς στερεότυπα και προκαταλήψεις . Για ένα κόσμο που θα σέβεται τον ΄Ανθρωπο . 

Σήμερα, με αφορμή την ημέρα της γυναίκας, απευθύνουμε κάλεσμα σε όλες τις γυναίκες του τόπου μας να ενεργοποιηθούν στελεχώνοντας το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Ευρυτανίας. 

Ν.Ε.  ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Ευρυτανίας.