Με ομιλία στη Βουλή τοποθετήθηκε επί του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023 ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης Γιάννης Σαρακιώτης. Ο Βουλευτής Φθιώτιδας αρχικά απαρίθμησε ορισμένα από τα «επιτεύγματα»,όπως σχολίασε σκωπτικά, της Κυβέρνησης:

«Η Ελλάδα είναι πρώτη στην τιμή της βενζίνης στην Ε.Ε., σύμφωνα με την Eurostat. Πρώτη στην Ευρώπη στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας προ φόρων και επιδοτήσεων στο α’ εξάμηνο του 2022.Διαθέτει η χώρα μας το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν Α.Ε.Π..Ουραγός, όσον αφορά την αγοραστική δύναμη των πολιτών, με τον κατώτατο μισθό να έχει χάσει το 19% της αγοραστικής δύναμής του εντός του 2022, ενώ ο πραγματικός μισθός έχει μειωθεί κατά 12%. Τα χρέη προς την εφορία έχουν αυξηθεί κατά 8,6 δισ., ενώ τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 10,4 δισ.. Αυτά τα στοιχεία περιγράφουν το “successstory” της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Εν συνεχεία, ο κ. Σαρακιώτης εστίασε στην αδιαφορία της Κυβέρνησης ενώπιον της ενεργειακής κρίσης.

 τονίζοντας: «Επί μήνες, σας καλούσαμε να λάβετε πραγματικά, ουσιαστικά μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και εσείς προχωρήσατε με καθυστέρηση μόνο σε επικοινωνιακά μέτρα.Η υποτιθέμενη κατάργηση της ρήτραςαναπροσαρμογής συνοδεύτηκε από νέες αυξήσεις έως και 65% το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρ.Α.Ε., καθώς και νέα υπερκέρδη ύψους 1 δισ. ευρώ για τους ηλεκτροπαραγωγούς.Την ίδια αδράνεια επιδεικνύετε και όσον αφορά τα πετρελαιοειδή, έναν κλάδο με υπερκέρδη ύψους 1,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς δεν λαμβάνετε καμία πρωτοβουλία για έλεγχο της αισχροκέρδειας και επιστροφή των εν λόγω υπερκερδών στα δημόσια ταμεία. Η αδράνεια και η ανοχή σας στα καρτέλ είναι μνημειώδης».

Ακολούθως, ο κ. Σαρακιώτης, ως Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης, πραγματοποίησε ξεχωριστή αναφορά στα θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας.