Αίτημα έστειλε η ΔΕΕΠ Ευρυτανίας της Νέας Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, να ενταχθεί η Ευρυτανία στο φορολογικό καθεστώς των νησιών. Συγκεκριμένα αναφέρει στο αίτημά της:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Τη δυνατότητα από το 2025 η Ελλάδα να εφαρμόσει μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά αλλά και σε σειρά ακόμα αγαθών και υπηρεσιών που έχουν σχέση με την υγεία, την αγροτική παραγωγή, την ψηφιακή τεχνολογία και την πράσινη ενέργεια δίνει η δημοσίευση της νέας οδηγίας της Ε.Ε. για την τροποποίηση των συντελεστών ΦΠΑ.
Οι νέοι κανόνες δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη-μέλη καθώς θα μπορούν να εφαρμόσουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε μεγαλύτερο αριθμό προϊόντων και επίσης, θα μπορούν για πρώτη φορά, να απαλλάσσουν από τον ΦΠΑ ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες, οι οποίες κρίνεται ότι καλύπτουν βασικές ανάγκες.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι νέοι κανόνες ανοίγουν το δρόμο για εφαρμογή συντελεστών χαμηλοτέρων έως και 30% -από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική χώρα-, στα νησιά στους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και στα νησιά Θάσος, Βόρειες Σποράδες, Σαμοθράκη και Σκύρο, ελαφρύνοντας τη φορολογική επιβάρυνση κατοίκων, επιχειρήσεων κλπ.
Για την στήριξη των αγροτών δίνεται η δυνατότητα εφαρμογής νέων μειωμένων συντελεστών σε βαμβάκι, αγροτικά μηχανήματα και λοιπά βασικά αγροτικά είδη, με τις επιμέρους προϋποθέσεις που ορίζονται ακόμα και μέσα από την αξιοποίηση υφιστάμενων συστημάτων άλλων κρατών-μελών, όπως είναι οι ρυθμίσεις για κρασί, αγροτικό πετρέλαιο κ.λπ. Παράλληλα, η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να εφαρμόζει μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε υπηρεσίες για τη γεωργική παραγωγή και να αξιολογήσει τη δυνατότητα εφαρμογής υπερ-μειωμένων, ακόμα και μηδενικών συντελεστών ΦΠΑ, σε αγροτικά εφόδια/ζωοτροφές.
Η Ευρυτανία είναι περιοχή με ιδιαίτερες δυσκολίες, αφού η πλειοψηφία των κατοίκων απασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία υπό δυσμενείς συνθήκες, αφού για διάστημα περίπου οκτώ μηνών βρίσκονται αντιμέτωποι με ακραία καιρικά φαινόμενα και εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και παράλληλα αντιμετωπίζουν συχνά καταστροφές εξαιτίας των επιθέσεων άγριων ζώων (π.χ. λύκων) και τα εισοδήματά τους έχουν καταστεί πλέον πενιχρά, σε συνδυασμό και με την ενεργειακή κρίση και την πανδημία.
Ακόμα, μεγάλα οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι όποιες επιχειρήσεις του Νομού και η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ θα πρόσφερε ζωτική ανάσα στη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Ως ΔΕΕΠ Ευρυτανίας της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και διερμηνεύοντας τις ανάγκες των συμπολιτών μας, αιτούμαστε τη φορολογική ελάφρυνση των κατοίκων του Νομού Ευρυτανίας και την ένταξή τους στο φορολογικό καθεστώς που ισχύει για τα νησιά.
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία».