ΔΟΜΟΚΟΣ : Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο στην ανασκαφή της Κουτρουλού Μαγούλας

1540

 Ένα  ολόκληρο «πάζλ» αρχαιολόγων από τα Πανεπιστήμια όλου του κόσμου  βρίσκεται για έρευνες στον Αρχαιολογικό χώρο της Κουτρουλου Μαγούλας στην περιοχή του Δομοκού. Οι ανασκαφές και οι έρευνες  συνεχίζονται  με το ενδιαφέρον των  Πανεπιστημίων να εξακολουθεί να είναι έντονο   εδώ και αρκετά χρόνια για τον προϊστορικό οικισμό .Η αρχαιολογική Υπηρεσία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο  Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον μέσω της Βρετανικής Σχολής Αθηνών διεξάγει τις ανασκαφές ενώ στον χώρο της Αρχαίας Προέρνας βρίσκονται αρχαιολόγοι από  τα Πανεπιστήμια του Μπράουν , του Λονδίνου , της Ταιβάν. Τον χώρο επισκέφτηκε και ο νέος Δήμαρχος Δομοκού Χαράλαμπος Λιόλιος  .

 Ένας οικισμός σε τρίστρατο

Που βρίσκεται,  , η Κουτρουλού Μαγούλα; «Η Κουτρουλού Μαγούλα βρίσκεται σε ένα “τρίστρατο” που συνδέεται και με τη Φθιώτιδα και με την ανατολική και τη δυτική Θεσσαλία. Ακριβώς λόγω της σπουδαιότητας της θέσης, την ελληνιστική εποχή κατασκευάστηκε το κάστρο της Πρόερνας, το οποίο έχει αναδειχθεί με το Γ’ ΚΠΣ» αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η επίτιμη διευθύντρια του υπουργείου Πολιτισμού, Νίνα Κυπαρίσση που ερευνά την περιοχή από το 2001, ενώ από το 2010 (ανεπίσημα από το 2009) συνδιευθύνει με τον Γιάννη Χαμηλάκη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, τις έρευνες που υλοποιούνται στο πλαίσιο προγράμματος συνεργασίας της αρχαιολογικής υπηρεσίας και του αγγλικού πανεπιστημίου, μέσω της Βρετανικής Σχολής Αθηνών.

Η ανακάλυψη από τους πρώτους μυκηναϊκούς θολωτούς τάφους με δρόμο

Σημαντικός σταθμός στην πορεία της έρευνας ήταν ο θολωτός τάφος που εντοπίστηκε στην περιοχή το 2012 και αρχικά δεν ήταν σαφές αν ανήκε στην Εποχή του Χαλκού ή του Σιδήρου. «Τώρα ξέρουμε σίγουρα, με βάση την κεραμική που έχουμε αναλύσει, ότι είναι της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, δηλαδή ότι είναι Μυκηναϊκός και μάλιστα από τους πρώτους μυκηναϊκούς θολωτούς, με δρόμο. Έχουμε επίσης ταφές από τον 12ο αιώνα μΧ, επομένως φαίνεται ότι η θέση είχε ιδιαίτερη σημασία, ένα βάρος μνημονικό για τους ανθρώπους της περιοχής και σε υστερότερους αιώνες» πληροφορεί ο καθηγητής.

 (Οι πληροφορίες για τον Οικισμό από ΑΠΕ-ΜΠΕ) (πηγή:iLamia.gr).