Διαγραφή προβλέπεται από το Μητρώο Ανέργων για δύο χρόνια, ενώ παράλληλα θα διακόπτεται και η καταβολή του επιδόματος ανεργίας ύστερα από τρεις αρνήσεις αποδοχής κατάλληλων θέσεων εργασίας. Επιπλέον, προβλέπεται και η διαγραφή από το μητρώο της ΔΥΠΑ για έξι μήνες.

Συγκεκριμένα, στα συγκεκριμένα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από τις αρχές του 2023, προβλέπεται το πέναλτι για άρνηση αποδοχής από τον άνεργο ισχύει και για τα προγράμματα κατάρτισης. Η παράλειψη σύνταξης του Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης σε συνεργασία με τον εργασιακό σύμβουλο εντός των προθεσμιών προβλέπει διαγραφή 6 μήνες στο το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ.

Μάλιστα, ο νόμος για να πατάξει την αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία προβλέπει ότι εάν κάποιος άνεργος είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο της ΔΥΠΑ, αρχίσει να απασχολείται και δεν δηλώσει την απασχόλησή του θα διαγράφεται αμέσως από το Ψηφιακό Μητρώο της Υπηρεσίας και δεν θα έχει δικαίωμα επανεγγραφής προτού παρέλθουν έξι μήνες. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, εντός δώδεκα μηνών χάνει το δικαίωμα επανεγγραφής στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ για δύο έτη.

Όσο για τα εισοδηματικά κριτήρια βάσει των οποίων θα «κοπούν» κάποιες παροχές σε είδος, όπως είναι δωρεάν μετακίνηση σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και παροχές ιατροφαρμακευτικής κάλυψης σε νέους και μακροχρόνια άνεργους, ο νόμος «Δουλειές Ξανά» που ψηφίστηκε με στόχο την αναμόρφωση του ΟΑΕΔ, ορίζει ρητά ότι αυτά ακολουθούν τα εισοδηματικά κριτήρια για την παροχή του επιδόματος θέρμανσης, όπως αυτά ίσχυαν το 2021.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι εάν δεν υπάρξει κάποια τροποποίηση στον νόμο, τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα 14.000 ευρώ για τον άγαμο, 20.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

Όσοι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ διαπιστωθεί ότι έχουν υψηλότερα εισοδηματικά όρια θα χάσουν παροχές – ωφελήματα, όπως η μοριοδότηση στις προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ και σε προγράμματα της ΔΥΠΑ, η συμμετοχή στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, η δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανέργους ηλικίας μέχρι 29 ετών κ.λπ.

(Πηγή: aftodioikisi.gr)