Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 12 Αυγούστου με επιτυχία οι εργασίες του 2ήμερου Ιστορικού Συνεδρίου για τα 80 Χρόνια από τη Μάχη του Μικρού Χωριού, που διοργάνωσε η Αδελφότητα Μικροχωριτών “Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος” με τον Δήμο Καρπενησίου στο Ιστορικό και Λαογραφικό μουσείου του χωριού. Το συνέδριο αφιερώθηκε στις πρώτες πράξεις του ένοπλου αντάρτικου, την ιστορία Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, τον Άρη Βελουχιώτη και τη δράση του στην περιοχή. Το καλωσόρισμα της εκδήλωσης έκανε η κυρία Κυριακή Αϊβαλιώτου, Πρόεδρο της Αδελφότητας Μικροχωριτών, που μίλησε για τη συμβολή και διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Ομιλητής του κεντρικού θέματος ήταν ο κύριος Σπύρος Κρίκος, αντιπρόεδρος της Αδελφότητας, ο οποίος μίλησε για τα 80 χρόνια από τη Μάχη του Μικρού Χωριού,  και με την ιδιότητα του δημοσιογράφου, για το τυπογραφείο και την εφημερίδα της οργάνωσης του ΕΑΜ στο χωριό, τυπογραφείο στο οποίο συμμετείχε και ο αείμνηστος πατέρας του, Δημήτρης Κρίκος. Ομιλητές επίσης του συνεδρίου ήταν η κυρία Βασιλική Λάζου, διδάσκουσα Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, και η υποψήφια διδάκτωρ Μαρία Τσαρτσιανίδου, ο συγγραφέας Διονύσης Χαριτόπουλος και ο εκπαιδευτικός Γιώργος Τσατσαράγκος, που περιέγραψαν τις ηρωικές στιγμές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του ΕΛΑΣ και του Άρη Βελουχιώτη στη Ρούμελη, ενώ ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι στιγμές, όταν η Κατερίνα Τσατσαράγκου και ο μικρός γιος της απήγγειλαν τα ποιήματα του παππού Γιώργου Τσατσαράγκου.

Ακολούθησε τιμητική εκδήλωση στη μνήμη των Μεγαλοχωριτών και Μικροχωριτών που εκτελέσθηκαν στις 24 Δεκεμβρίου 1942. Εκ μέρους της Αδελφότητας Μικροχωριτών παραβρέθηκε η πρόεδρος Κυριακή Αϊβαλιώτου που κατέθεσε στεφάνι στον τόπο εκτέλεσης των πατριωτών στις Λόγγοβες του Μικρού Χωριού.