Σε εφαρμογή μπαίνει το ειδικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος που θα περιλαμβάνει μπόνους για την επιχείρηση «θερμοστάτης » με επίκεντρο τα κλιματιστικά στον δημόσιο τομέα.
Το σχέδιο βρίσκεται στην τελική του μορφή και θα ανακοινωθεί από το οικονομικό επιτελείο ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το “πλάνο” επιδότησης και για νοικοκυριά που θα κάνουν το ίδιο!
Σύμφωνα με πληροφορίες οι επίσημες ανακοινώνεις αναμένονται ακόμη και τις επόμενες ώρες από τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη.
Ειδικότερα, η επιχείρηση “θερμοστάτης” θα προβλέπει αυξημένη χρηματοδότηση σε φορείς της γενικής κυβέρνησης που θα ακολουθήσουν τις συστάσεις για λειτουργία των κλιματιστικών κατ’ ελάχιστον στους 26-27 βαθμούς Κελσίου.
Πώς θα γίνεται η «σύγκριση»
Ο έλεγχος για την ανταπόκριση των φορέων στη σύσταση αυτή προκειμένου να περιοριστεί η κατανάλωση ενέργειας ειδικά για τους θερινούς μήνες, θα γίνεται με σύγκριση του λογαριασμού ρεύματος της περιόδου αναφοράς με το αντίστοιχο δίμηνο του προηγούμενου έτους.
Όταν, επομένως, θα διαπιστώνεται ότι αυτή είναι χαμηλότερη από ένα ποσοστό που θα οριστεί τότε ο φορέας θα επιβραβεύεται με αυξημένα κονδύλια τακτικού προϋπολογισμού.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες θα λειτουργήσει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα καταχωρούνται τα στοιχεία και οι καταναλώσεις κάθε δημοσίου κτηρίου καθώς η ΡΑΕ έχει ήδη προχωρήσει στην καταγραφή των ενεργειακών καταναλώσεων τους χειμερινούς και θερινούς μήνες και έχει υπολογίσει την εξοικονόμηση που θα προκύψει από μια ρύθμιση των κλιματιστικών.
Και ο οδικός φωτισμός στο πλάνο!
Στο σχέδιο, μάλιστα, αναμένεται να περιλαμβάνεται και ειδική αναφορά για περιορισμό στις καταναλώσεις οδικού φωτισμού με τους υπολογισμούς του ΥΠΟΙΚ να κάνουν λόγο για μια εξοικονόμηση της τάξης των 18-20 εκατομμυρίων ευρώ.
Kίνητρα και στα νοικοκυριά
Πληροφορίες αναφέρουν, δε, ότι στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο παροχής κινήτρων για εξοικονόμηση ενέργειας και από νοικοκυριά με αυξημένη επιδότηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος αν διαπιστωθεί ότι συμβάλουν στην επιχείρηση «θερμοστάτης», στη μείωση, δηλαδή, της κατανάλωσης ενέργειας.
Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να εξετάζει αυτά τα κίνητρα για τα νοικοκυριά, μέσω ενός αντίστοιχου μηχανισμού σύγκρισης της κατανάλωσης με το αντίστοιχο περυσινό δίμηνο και αυξημένης επιδότησης του λογαριασμού ρεύματος.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που ανοίγει στις 15 Ιουνίου για την επιστροφή των επιδοτήσεων έως 600 ευρώ για τις επιπλέον καταναλώσεις Δεκεμβρίου 2021-Μαΐου 2022 διευκολύνει, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων, την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου που αρχικά εμφάνιζε πολλές τεχνικές δυσκολίες. Η σύνδεση της εξοικονόμησης με την επιδότηση του λογαριασμού ρεύματος ανοίγει τον δρόμο και για τη μεταφορά κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Την επιχείρηση «θερμοστάτης», που εφαρμόζουν ήδη η Ιταλία και η Ισπανία, είχε προαναγγείλει εμμέσως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προ δεκαημέρου, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
(Πηγή: Aftodioikisi.gr)