Η καρδιά είναι ένας πολύ ευκίνητος μυς,
Γούντυ Άλλεν

   Το 2019 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ το μυθιστόρημα: «ΕΡΩΤΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΜΑΡΤΗ», του Γάλλου συγγραφέα Νικολά Μπαρρό σε μετάφραση της Πελαγίας Τσινάρη. Ήδη, γνωστός ο συγγραφέας από το πρώτο του βιβλίο: Η εποχή των κερασιών το οποίο και μεταφράστηκε σε 16 γλώσσες.
   «Στην Μονμάρτη, τον ξακουστό εκείνο λόφο στα βόρεια προάστια του Παρισιού […] όπου την άνοιξη τα ζευγαράκια πιασμένα από το χέρι κάνουν βόλτες στα γεμάτα κόσμο σοκάκια […] εκεί, λοιπόν, βρίσκεται και ένα κοιμητήριο».
   Όλα ξεκινούν σ’ ένα ήσυχο κοιμητήριο στο λόφο της Μονμάρτη. Όταν ο συγγραφέας Ζυλιέν Αζουλαί συναντά την Έλεν στον τάφο του Γερμανού ποιητή του Χάινριχ Χάινε, να διαβάζει κάποιους στίχους που ήταν χαραγμένοι επάνω στο μάρμαρο. Εκείνη έγραφε την διπλωματική της για τον ποιητή και ο Ζυλιέν τον λάτρευε. Εκεί, ανάμεσα στα χωμάτινα δρομάκια και τα παγωμένα μάρμαρα γεννήθηκε ένας έρωτας. Καρπός της αγάπης ο μικρός Αρτύρ.
    Οι πρώτες σκιές άρχισαν να εισχωρούν στην ευτυχία τους, όταν η Έλεν άρχισε να γίνεται όλο και πιο χλωμή μέρα με τη μέρα. Η αρρώστια την είχε καταβάλλει. Όλα έδειχναν το τέλος της σύντομης ζωής της, να πλησιάζει. Τότε, ήταν που ζήτησε στον αγαπημένο της : «Θέλω μετά τον θάνατο μου να μου γράψεις τριάντα τρία γράμματα… Ένα γράμμα για κάθε χρόνο που έζησα. Υποσχέσου μου, Ζυλιέν».
   Ο Ζυλιέν χάνει τον άνθρωπος που αγαπούσε περισσότερο από καθετί στον κόσμο. Είναι ωστόσο υποχρεωμένος να τηρήσει την υπόσχεση του, να της γράψει τριάντα τρία γράμματα -ένα για τον κάθε χρόνο της σύντομης ζωής της- και να τα αφήσει, ένα – ένα, στο Κοιμητήριο της Μονμάρτης.
   Σε κάθε του επιστολή της διηγείται την καθημερινότητα της ζωής τους με τον μικρό Αρτύρ. Την θλίψη του. Την έλλειψη νοήματος από τότε που έφυγε. Τις απορίες του Αρτύρ. Για το μυθιστόρημα που ενώ έχει προπληρωθεί φαίνεται πως δεν θα ολοκληρωθεί έυκολα. Για τις αναμνήσεις τους. Τα όσα έζησαν. Ανάμεσα στα καθημερινά γεγονότα και τις μνήμες, της γράφει στίχους από ποιήματα. Ώσπου, μια μέρα, όλα τα γράμματα εξαφανίζονται από τον τάφο της Έλεν. Τώρα, στην θέση τους βρίσκονται μυστηριώδη αντικείμενα, που την προέλευσή τους ο Ζυλιέν δεν μπορεί να εξηγήσει… κι εδώ ακριβώς βάζει το χέρι του ο έρωτας.
  Ένα βιβλίο γεμάτο τρυφερότητα και συγκίνηση. Γεμάτο σκιές που ως το τέλος μπορεί να γίνουν η αιτία για το πιο απρόσμενο ελπιδοφόρο γεγονός, έτσι άλλωστε δεν συμβαίνει και στη ζωή;