Ευλογιά του προβάτου: Μία πολύ επικίνδυνη μεταδοτική ασθένεια των ζώων ξανά στη χώρα μας

770
ΕΥΛΟΓΙΑ

Με αφορμή το περιστατικό της εμφάνισης 4 κρουσμάτων Ευλογιάς στη Δημοτική Κοινότητα Μαλεσίνας, του Δήμου Λοκρών ενημερώνονται οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας Στέρεας Ελλάδας ότι ‘πρόκειται για νόσημα υψηλής μεταδοτικότητας που οφείλεται σε ιό και προσβάλλει τα πρόβατα και τις αίγες’. Στη χώρα μας, μέχρι τώρα συμπτώματα παρατηρούνται κυρίως στα πρόβατα, ωστόσο και οι αίγες μπορούν να μολυνθούν. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάποιο κρούσμα στην Ευρυτανία.

Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων που είναι πιο εμφανείς στο κεφάλι, το πρόσωπο, και γενικά τα άτριχα μέρη του σώματος (μασχάλες, κοιλιά, εσωτερικό μέρος της ουράς, μαστό, γεννητικά όργανα).

Ποια είναι τα συμπτώματα

Αρχικά τα ζώα (κυρίως τα πρόβατα) εμφανίζουν αδιαθεσία, ανορεξία και πυρετό, μπορεί να έχουν και ρινικό έκκριμα (μύξες), και δάκρυα. Στη συνέχεια εμφανίζονται δερματικές αλλοιώσεις που είναι πιο εμφανείς στο κεφάλι, το πρόσωπο, γενικά τα άτριχα μέρη του σώματος (μασχάλες, κοιλιά, εσωτερικό μέρος της ουράς, μαστός, γεννητικά όργανα). Αυτές είναι κοκκινίλες (ερυθρές κηλίδες) και σπυριά κόκκινου συνήθως χρώματος, μεγέθους 0,5-1εκ.(βλατίδες). Σταδιακά (μετά από 5-10 ημέρες) οι κοκκινίλες και τα σπυριά μετατρέπονται σε στρογγυλά μαύρα κάπαλα (εφελκίδες) και ανοικτές πληγές (έλκη).  Λόγω των δερματικών αλλοιώσεων το κεφάλι συνήθως φαίνεται διογκωμένο και παραμορφωμένο.

Στην αρχή μπορεί να έχουν προσβληθεί μόνο 1-2 ζώα, πολύ σύντομα όμως κολλάνε και τα υπόλοιπα ζώα του κοπαδιού ενώ γρήγορα μολύνονται και τα υπόλοιπα κοπάδια στην ίδια περιοχή.

Μέτρα βιοασφάλειας στις εκμεταλλεύσεις

Οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και βοοειδών θα πρέπει να αυξήσουν τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές τους, ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες εισόδου ασθενειών, μεταξύ των οποίων είναι και η Ευλογιά των προβάτων και των αιγών. Πιο συγκεκριμένα, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην περίφραξη των εγκαταστάσεων για την αποτροπή εισόδου και εξόδου ζώων/φορέων. Κρίνεται, επίσης, αναγκαίο να κατασκευαστεί απολυµαντική τάφρος για τα οχήµατα στην είσοδο-έξοδο των εγκαταστάσεων, να γίνεται τακτικός καθαρισµός και απολύµανση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισµού, να αποφεύγεται η είσοδος οχηµάτων και άλλων µηχανηµάτων στις εγκαταστάσεις και στους βοσκοτόπους που έχουν έρθει σε επαφή µε άλλες εκµεταλλεύσεις, καθώς και να περιορίζεται ο αριθμός των ανθρώπων που εισέρχονται στις εκµεταλλεύσεις και έρχονται σε επαφή µε τα ζώα και µε άλλες εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων.

Συνιστάται, επίσης, να γίνεται καθαρισµός και απολύµανση των οχηµάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις και επιπλέον πριν και µετά την µεταφορά ζώων και προϊόντων, καθώς και των υποδηµάτων των ανθρώπων που εισέρχονται και εξέρχονται από την εκμετάλλευση. Επιπλέον, προτείνεται η παραµονή των νεοεισαχθέντων ζώων σε περιορισµό από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής, για τουλάχιστον 21 ηµέρες και ο έλεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών, των µηχανηµάτων και των συσκευών που χρησιµοποιούνται. Θεωρείται αναγκαία η απομάκρυνση εστιών ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων που ευνοούν την προσέλκυση εντόµων, η απεντόμωση και μυοκτονία στις εγκαταστάσεις, και η καταπολέμηση εξωπαράσιτων και χρήση εντομοαπωθητικών. Επιπλέον, δεν πρέπει να χρησιµοποιούνται µεταχειρισµένα εργαλεία, εξοπλισµός και αντικείμενα προερχόμενα από άλλες εκµεταλλεύσεις. Πρέπει να αποφεύγεται η προμήθεια εργαλείων, εξοπλισµού και αντικειμένων για τις εκµεταλλεύσεις από την Τουρκία, καθώς και να μην επιτρέπεται σε άτοµα που έχουν επισκεφτεί πρόσφατα την Τουρκία να εισέρχονται στις εκµεταλλεύσεις τους και να έρχονται σε επαφή µε ζώα.

Τέλος, κρίνεται απαραίτητη η προμήθεια ζώων, προϊόντων και ζωοτροφών, σύμφωνα µε τις διατάξεις της κείµενης εθνικής και κοινοτικής νοµοθεσίας.

Πώς μεταδίδεται

Η μετάδοση γίνεται με: άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα, έμμεση επαφή με μολυσμένα αντικείμενα ή προϊόντα (π.χ. εργαλεία, οχήματα, χόρτα, στρωμνή, μαλλί, δέρματα κ.λπ. ).

Τι πρέπει να κάνουμε, για να καταλάβουμε έγκαιρα, αν τα ζώα μας έχουν κολλήσει ευλογιά;

Εξετάζουμε τακτικά τα ζώα μας (κυρίως τα πρόβατα αλλά και τα γίδια) στο κεφάλι, στο πρόσωπο, στην κοιλιά, στους μαστούς, στις μασχάλες, στα γεννητικά όργανα, στη βάση της ουράς, το μέσα μέρος των μηρών (μπούτια) και σε κάθε άλλο μέρος του σώματος που δεν έχει τρίχωμα και ψάχνουμε στο δέρμα για κοκκινίλες (κόκκινες κηλίδες), ­σπυριά, συνήθως κόκκινα, με μέγεθος από φακής έως ρεβυθιού (βλατίδες), στρογγυλά μαύρα κάπαλα (εφελκίδες), ανοιχτές πληγές, συνήθως στρογγυλές (έλκη). Αν παρατηρήσουμε κάτι από τα παραπάνω, ειδοποιούμε αμέσως τους Δημόσιους Κτηνίατρους της περιοχής μας και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες που θα μας δώσουν.

Οι άνθρωποι κινδυνεύουν από την Ευλογιά του προβάτου;

Όχι, η αρρώστια δεν κολλάει στον άνθρωπο. Ωστόσο, αν κάποιος άνθρωπος επισκεφθεί μια μολυσμένη εκτροφή ή έλθει σε επαφή με μολυσμένα ζώα, μπορεί να μεταφέρει άθελά του (μηχανικά) την αρρώστια σε υγιή ζώα και να τα μολύνει (π.χ. με τα χέρια του, τα παπούτσια, τα ρούχα του κ.λπ.).

Τι μπορούμε να κάνουμε, για να προλάβουμε την είσοδο της Ευλογιάς στο κοπάδι μας;

Αν πρόκειται να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό, ρωτάμε τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές, αν η χώρα που θα επισκεφθούμε έχει ευλογιά ή άλλο μεταδοτικό νόσημα των ζώων και ακολουθούμε τις οδηγίες που θα μας δώσουν. Σε κάθε περίπτωση, όταν είμαστε σε άλλη χώρα, πρέπει να αποφεύγουμε να επισκεφθούμε εκτροφές ή άλλα σημεία όπου συγκεντρώνονται ζώα (π.χ. αγορές κ.λπ.).

Γιατί είναι σημαντικό να ενημερώνονται αμέσως οι δημόσιες υπηρεσίες κάθε φορά που υπάρχει υποψία Ευλογιάς;

Όσο πιο γρήγορα αντιληφθούμε την ευλογιά και πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα, τόσο περισσότερο μειώνουμε τον κίνδυνο εξάπλωσης της αρρώστιας σε γειτονικά κοπάδια και γειτονικές περιοχές. Για τον λόγο αυτό, η δήλωση της νόσου είναι υποχρεωτική και από το νόμο.

Γιατί η Eυλογιά είναι σημαντική για ολόκληρη τη χώρα;

 Όταν μια χώρα έχει Ευλογιά, είναι πιθανό οι γειτονικές χώρες να απαγορεύσουν τις εισαγωγές αιγοπροβάτων και των προϊόντων τους από τη χώρα αυτή για να μην κολλήσουν και αυτές το νόσημα.

Τι πρέπει να κάνουμε για να προλάβουμε τη μετάδοση της ευλογιάς από άλλες περιοχές της χώρας μας;

Πάντα συμβουλευόμαστε από πριν την τοπική κτηνιατρική αρχή της περιοχής μας, αν πρόκειται να αγοράσουμε ζώα και να αγοράσουμε ζωοτροφές ή άλλα υλικά (π.χ. στρωμνή) που θα χρησιμοποιήσουμε στην εκτροφή μας. Δεν επισκεπτόμαστε άλλες εκτροφές αιγοπροβάτων ούτε επιτρέπουμε επισκέπτες στην δική μας εκτροφή μας, εκτός αν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο. Δε δανειζόμαστε εργαλεία και υλικά ούτε κριάρια ή τράγους από άλλες εκτροφές. Ενημερώνουμε τις κτηνιατρικές αρχές, αν διαπιστώσουμε παράνομες ή ύποπτες μετακινήσεις ζώων. Ασφαλίζουμε την είσοδο του στάβλου μας, ώστε να μην μπορούν να μπουν μέσα άτομα, όταν λείπουμε. Λειτουργούμε απολυμαντικό ποδόλουτρο στην είσοδο του στάβλου.

Τι πρέπει να κάνουμε αν στο νομό μας έχει εκδηλωθεί κρούσμα Ευλογιάς;

Αν βρισκόμαστε σε περιοχή όπου ήδη έχει εκδηλωθεί Ευλογιά, επικοινωνούμε άμεσα με τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές της περιοχής μας και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες που θα μας δώσουν.

Για τα αυστηρά μέτρα αντιμετώπισης τοποθετήθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Δασικής πολιτικής & Κτηνοτροφίας, κ. Αικατερίνη Καλαντζή:

‘‘Ένας είναι ο λόγος ανησυχίας, ότι τα συμπτώματα στα ζώα είναι μη αναστρέψιμα και οδηγούν στον θάνατο του ζώου, ενώ σε σταυλισμένες μονάδες ο κίνδυνος μετάδοσης πολλαπλασιάζεται. Αυτός είναι και ο λόγος λήψης αυστηρών πρώτων μέτρων αντιμετώπισης, που δυστυχώς είναι η θανάτωση όλων των άρρωστων ζώων, ώστε να αναχαιτιστεί η μετάδοση. Δυστυχώς λόγω την μετακίνησης οχημάτων μεταφοράς γάλακτος από μονάδα σε μονάδα, η νόσος μεταδόθηκε και σε άλλες μονάδες, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα που μιλάμε, τα ζώα τεσσάρων μονάδων να έχουν οδηγηθεί σε θανάτωση.’’

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να έρχονται σε επαφή με το Κτηνιατρείο της περιοχής τους:

Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε Ευρυτανίας: 22370 80258, 22370 80260