Ευρυτάνας εβδομάδας:Ανθή Γεωργαλή

12867

Όνομα:Ανθή Γεωργαλή

Ιδιότητα: Περιβαλλοντολόγος, φοιτήτρια Business Management

Τόπος διαμονής:Μελβούρνη Αυστραλίας

Τόπος καταγωγής: Καρπενήσι

Από τη μακρινή Μελβούρνη της Αυστραλίας φτάνει το πρόσωπο αυτής της εβδομάδας. Η Ανθή Γεωργαλή, ένα νέο κορίτσι, με ανοιχτή καρδιά και μυαλά, μεγαλωμένο στο Καρπενήσι, μας μιλάει για την απόφασή της να εγκατασταθεί εκεί, αλλά και για τη ζωή της στην Μελβούρνη. Και μας δίνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, ίσως το σημαντικότερο σε χρόνια φανατισμού και πολώσεων, ότι η κάθε κουλτούρα έχει κοινό παρανομαστή τον άνθρωπο και ότι η βάση για να συνυπάρχεις είναι να αποδέχεσαι την κάθε διαφορετική κουλτούρα και να διαφυλάττεις αυτή που έλαβες. 

ΕΠ. Ανθή πως ξεκίνησε το ταξίδι σου για την Μελβούρνη;

ΑΓ. Ήταν μια ανάγκη περισσότερο αναζήτησης εμπειριών και μια συνέχεια των ταξιδιών που είχα ήδη ξεκινήσει να κάνω ακόμα από τα φοιτητικά μου χρόνια. Μάλλον σε ό,τι αφορά στην περίπτωσή μου, δεν μπορώ να πω ότι βρέθηκα στη Μελβούρνη για τους συνηθισμένους  λόγους που κάποιος αφήνει την χώρα του. Μου άρεσαν πάντα τα ταξίδια και σκέφτηκα να αξιοποιήσω την ευκαιρία, μιας και στην Αυστραλία ζούσαν συγγενείς μου, προκειμένου να έχω τη διαφορετική εμπειρία της ζωής σε μια ξένη χώρα. Η Μελβούρνη σίγουρα με αποζημίωσε γιατί δεν είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα πόλης της Αυστραλίας, μιας και συνδυάζει πολλές διαφορετικές κουλτούρες και κοινότητες ανθρώπων απ΄ όλο τον κόσμο, σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, με έντονο υπόβαθρο κουλτούρας και κοινωνικής δράσης που τους ενώνει. Επίσης η πόλη είναι μια ανοιχτή γέφυρα ιδεών, κουλτούρας και επιρροών μεταξύ Δύσης- Ασίας και Αυστραλίας, γεγονός που μου δίνει την ευκαιρία να αποκομίζω διαρκώς πολλά από τα στοιχεία που αναζητούσα φτάνοντας εδώ.

ΕΠ. Συνεπώς το ότι άρχισες να ταξιδεύεις από νωρίς, ήταν καθοριστικό για την απόφασή σου να ζήσεις σε μια τόσο μακρινή χώρα. Ποιο ήταν το πρώτο σου ταξίδι και πως σε βοήθησε;

ΑΓ. Το πρώτο μακρινό ταξίδι το έκανα όταν σπούδαζα ακόμα και ήταν στην Κίνα όπου βρέθηκα με ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα και εργάστηκα ως εθελόντρια για τρεις μήνες. Η εμπειρία ήταν πολύ σημαντική γιατί όταν βρίσκεσαι μαζί με άτομα από ένα τόσο διαφορετικό υπόβαθρο, προκειμένου να συνεργαστείς και να συνυπάρξεις μαζί τους, αναγκάζεσαι να χαλάσεις τον ‘εγωισμό’ σου και την ιδέα ότι ‘εγώ έτσι έμαθα να κάνω από το σπίτι μου’ ή ‘εγώ έτσι ξέρω στη χώρα μου’. Πρέπει να προσαρμοστείς και να προσαρμόσεις τη συμπεριφορά σου, αν θες να τα πας καλά και έτσι αυτή η διαδικασία σε εξελίσσει και σε ωριμάζει.

ΕΠ. Πώς θα περιέγραφες τη ζωή σε μια πόλη με τόσο υψηλό βιοτικό επίπεδο, όπως η Μελβούρνη;

ΑΓ. Καθαρή, ασφαλή, με τάξη και αρμονία, ευημερία. Η Μελβούρνη είναι πραγματικά μια πολύ όμορφη πόλη, που εκτός από τις ευκαιρίες που σου προσφέρει, σου δίνει και μια εύκολη καθημερινότητα, χωρίς πίεση, ανομία, ανασφάλεια. Ακόμα και το βράδυ να κυκλοφορήσεις νιώθεις ασφαλής και προστατευμένος. Εκτός από το βιοτικό επίπεδο, υπάρχουν νόμοι που εφαρμόζονται και παρόλο που υπάρχουν ομάδες ατόμων με προβλήματα, αυτό δεν επηρεάζει την ζωή των κατοίκων. Κάθε άνθρωπος κάνει αυτό που πρέπει, ας πούμε όπως στην  ‘Πολιτεία’ του Πλάτωνα. Όλα αυτά δίνουν την ευκαιρία στους πολίτες να περνούν τον χρόνο τους σε όμορφες δραστηριότητες δράσεων και αθλημάτων που διαρκώς γίνονται στην πόλη από ομάδες ατόμων.

ΕΠ. Ποιο στοιχείο της ζωής στη Μελβούρνη θα ήθελες να δεις στην Ελλάδας;

ΑΓ. Νομίζω η καθαριότητα. Το γεγονός ότι παντού, τα πάντα, δρόμοι, πάρκα, δημόσιοι χώροι είναι καθαρά, είναι τόσο όμορφο και μου αρέσει πολύ και μακάρι η Ελλάδα να μπορέσει να το υλοποιήσει.

ΕΠ. Στη Μελβούρνη ζουν χιλιάδες ομογενών. Ήρθες σε επαφή με τις κοινότητές τους;

ΑΓ. Παρόλο που ουσιαστικά και για πρακτικούς λόγους δεν το είχα άμεση ανάγκη, μιας και είχα ήδη εξοικειωθεί να συνυπάρχω με άτομα από διαφορετικές κουλτούρες και μιλούσα πολύ καλά την γλώσσα, σίγουρα η επαφή μαζί τους με βοήθησε. Είναι σημαντικό να ζεις σε μια τόσο μακρινή χώρα και να μην χάνεις κανένα από τα έθιμα της χώρας σου και να έχεις την αίσθηση ότι ζεις στιγμές στην Ελλάδα, με όλες τις συνήθειες, την νοοτροπία και το ελληνικό χιούμορ. Μετά από τέσσερα χρόνια πιστεύω ότι αυτό με βοήθησε πολύ να παραμείνω στην Αυστραλία χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα, με δεδομένο ότι δεν έχω επισκεφτεί την Ελλάδα απ΄τη μέρα που έφυγα. Επίσης είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις Έλληνες τρίτης γενιάς που δεν έχουν έρθει ποτέ στην Ελλάδα, να ζουν με τα ελληνικά έθιμα και τις παραδόσεις και να νιώθουν Έλληνες μπορεί και πιο πολύ απ΄ όσους ζουν στην Ελλάδα.

ΕΠ. Ζώντας μακριά από την Ελλάδα τι εκτίμησες περισσότερο για την χώρα σου;

ΑΓ. Εκτίμησα τους ίδιους τους Έλληνες. Όσο ζούσα στην Ελλάδα, πολύ συχνά τους κατηγορούσα με τη φιλοσοφία: ‘Οι Έλληνες ήμαστε έτσι ή κάνουμε έτσι’ και με μια αρνητική και επικριτική διάθεση. Όταν ήρθα εδώ κατάλαβα ότι όλοι οι άνθρωποι και οι λαοί έχουν τις ίδιες ιδιαιτερότητας και αδυναμίες. Δεν είναι οι Έλληνες ή οι Ινδοί ή οι Τούρκοι. Είναι τα θέματα που έχουν όλοι οι άνθρωποί. Αυτό με έκανα να σεβαστώ περισσότερο τους Έλληνες και να μην τους κατηγορώ.

ΕΠ. Ζώντας σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, ποια στοιχεία κρατάς για τους ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες;

ΑΓ. Η απάντηση μοιάζει με την προηγούμενη. Απ΄ όποια κουλτούρα και να προέρχεται κανείς, η βάση που μας ενώνει όλους, είναι ότι ήμαστε άνθρωποι και παρόλα  τα διαφορετικά χαρακτηριστικά, έχουμε όλοι κοινή φύση με θετικά και αρνητικά στοιχεία.

Εθελοντική εργασία και το πρώτο ταξίδι στην Κίνα

Αγάπη για τα ταξίδια & συλλογή εμπειριών. LoveBali

Μελβούρνη: Ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον με φόντο τους ουρανοξύστες

‘Απ΄ όποια κουλτούρα και να προέρχεται κανείς, η βάση που μας ενώνει όλους, είναι ότι ήμαστε άνθρωποι’