Η Ευρυτανία είναι τόπος κατάφυτος, γεμάτος ομορφιές και υπέροχα αξιοθέατα και παραδοσιακά χωριά!

Εδώ θα κάνουμε μια υπέροχη ορεινή διαδρομή με αφετηρία τα όμορφα Φιδάκια, ένα χωριό γραφικό που δεν είναι όμως γνωστό στους περισσότερους και θα φτάσουμε μέχρι τα Άγραφα, ένα ορεινό χωριό σε υψόμετρο 840 μέτρων. Μια ονειρεμένη ορεινή διαδρομή που κατά τη διάρκεια της συναντά κανείς δεκάδες όμορφα χωριουδάκια αλλά και αξιοθέατα για να κάνει όσες στάσεις επιθυμεί και να γεμίσει το ταξίδι επιπλέον εμπειρίες!

Τα Φιδάκια σίγουρα δεν τα γνωρίζουν πολλοί, ωστόσο είναι ένα πανέμορφο σχετικά απομονωμένο ορεινό χωριό.

Χτισμένα σε 960 μέτρα υψόμετρο, η θέα και το καταπράσινο τοπίο είναι το λιγότερο μαγευτικά. Η πρόσβαση σε αυτό το ορεινό χωριό γίνεται μέσα από το δάσος, ακολουθώντας τον φιδίσιο δρόμο που σε οδηγεί στην είσοδο του οικισμού, ένας από τους ωραιότερους της Ευρυτανίας.

Πανέμορφος ορεινός οικισμός

Τα πέτρινα σπίτια και τα καλντερίμια εντυπωσιάζουν με την γραφικότητά τους με την πρώτη ματιά, ενώ ακολουθώντας τα 95 σκαλιά μέχρι τα Αλώνια ή τον χωματόδρομο για τα Τσαγκαράλωνα οι εικόνες που αποτυπώνονται στην μνήμη αλλά και στην κάμερα είναι μαγευτικές.

Το χιονισμένο χωριό Φιδάκια στην Ευρυτανία

Τον χειμώνα θα ανεβείτε στο χιονοδρομικό του Βελουχίου (απέχει μία ώρα), ενώ αξίζει να κάνετε την εξαιρετική διαδρομή που συνεχίζει προς Αγία Βλαχέρνα και Αμπέλια, προσφέροντας καταπληκτικά πανοράματα στη λίμνη Κρεμαστών (ένα κομμάτι 6 χιλιομέτρων είναι βατός χωματόδρομος).- Advertisement –

Το χωριό Φιδάκια στην Ευρυτανία λεπτομέρεια πηγές

Από εδώ μπορείτε επίσης να κόψετε δρόμο για τη Μονή Προυσού (διαφορετικά θα πρέπει να κάνετε τον κύκλο μέσω Καρπενησίου). Εναλλακτικά, όμως, μπορείτε να στρίψετε δεξιά προς τη λίμνη, τη γέφυρα της Επισκοπής και τη Φραγκίστα

Χωριουδάκι ιδανικό εάν θέλετε να κάνετε πεζοπορία στο δάσος, απολαμβάνοντας τις ομορφιές του, αλλά και εάν επιθυμείτε να χαλαρώσετε μακριά από τον θόρυβο της πόλης ακούγοντας μόνο το τζάκι να σιγοκαίει σε έναν από τους καλύτερους ξενώνες της περιοχής.

Φεύγοντας από τα Φιδάκια μπορείτε να συνεχίσετε βόρεια, να συναντήσετε δεκάδες ομορφιές της Ευρυτανίας και να φτάσετε μετά από περίπου 2 ώρες (78 χιλιόμετρα) οδικώς στα όμορφα ορεινά Άγραφα.

Δείτε στο χάρτη τη διαδρομή και ενδιάμεσα χωριά και σημεία:

Ευρυτανία: Ξεκινάμε από τα Φιδάκια και κάνουμε μια ονειρεμένη ορεινή διαδρομή μέχρι τα υπέροχα Άγραφα

Τα Άγραφα είναι χτισμένα σε υψόμετρο 840 μέτρων στην καρδιά της οροσειράς των Αγράφων και στους πρόποδες του όρους Κουκουρούντζος. Από τους πρόποδες του χωριού και στις τοποθεσίες «Σμπορν» και «Χοντέικα» πηγάζει ο ποταμός Αγραφιώτης. Το χωριό από το 2011 ανήκει στον καλλικρατικόδήμο Αγράφων ενώ μέχρι το 2010 αποτελούσε την έδρα του καποδιστριακούδήμου Αγράφων και ανέκαθεν ήταν το παραδοσιακό κέντρο της περιοχής στη βόρεια Ευρυτανία. Ο πληθυσμός του, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011, είναι 310 κάτοικοι. Τα Άγραφα εξακολουθούν να μην συνδέονται με ασφαλτοστρωμένο δρόμο με την γύρω περιοχή. Η σύνδεσή τους γίνεται με χωματόδρομο μήκους 26 χλμ από το χωριό Κρέντης ή εναλλακτικά από την Λίμνη Πλαστήρα μέσω του χωριού Βραγγιανά. Απέχουν 68 χλμ. από το Καρπενήσι

travelstyle.gr