Τα καλύτερα δώρα για τις μέρες των γιορτών

Οι εορταστικές μέρες είναι γεμάτες φαγητό, οικογενειακά τραπέζια και μαζώξεις. Τα προϊόντα της Ευρυτανίας βρίσκονται σε κάθε γιορτινό τραπέζι αυτές τις μέρες, αλλά γιατί όχι να είναι και τα καλύτερα δώρα. Μπορούμε να τα προσφέρουμε σε όσους αγαπούν τις τοπικές γεύσεις, αλλά και σε όσους θέλουν να ‘μυηθούν’ στην Ευρυτανική γαστρονομία.

Επιλέξτε ένα ή περισσότερα απ’ τα εκλεκτά προϊόντα του τόπου μας και δημιουργήστε μοναδικές προτάσεις και λαχταριστά καλάθια δώρων για σας και τους αγαπημένους σας.

Αλλαντικά

Εκλεκτά κρέατα και τα σπουδαία αλλαντικά µε την κορυφή φυσικά να κατέχει το άριστης ποιότητας προσούτο. Παραδοσιακά λουκάνικα με πράσο και πικάντικα, σύγκλινο, καπνιστές μπριζόλες, ακόμα και τοπικό σαλάμι αέρος, συμπληρώνουν την λίστα.

Γαλακτοκομικά

Τυρί φέτα, γραβιέρα και κεφαλογραβιέρα από τοπικά γάλατα. Και φυσικά το προσεχώς ΠΟΠ τσαλαφούτι, ένα ιδιαίτερα νόστιµο µαλακό λευκό τυρί, το κατσικίσιο βούτυρο, μέχρι και τυρί με μέλι ελάτης.

Πέστροφα

Από ιχθυοκαλλιέργειες με τα καθαρά νερά της Ευρυτανίας, φρέσκια, τυποποιημένη, καπνιστή και με μπαχαρικά. Γιατί και η Ευρυτανία έχει το ψάρι της!

Γλυκά του Κουταλιού

Παραδοσιακές γεύσεις που θυμίζουν τις γιαγιάδες και τις μαμάδες μας, κλεισμένες σε ένα βαζάκι. Παραδοσιακό καρυδάκι, κράνι, κεράσι Ευρυτανίας, κυδώνι με καρύδι, αλλά και γλυκά από τις υπερ- τροφές αρώνια, βατόμουρο και μύρτιλο.

Μέλι

Το δημοφιλές μέλι ελάτης, αλλά και δασόμελο, μέλι βελανιδιάς, καστανιάς, αλλά και το θρεπτικό ανθόμελο Ερείκης από την περιοχή της λίμνης Κρεμαστών.

Ζυμαρικά

Ξινός και γλυκός τραχανάς, σταρένιος ή αλευρένιος για τις χειμωνιάτικες σούπες. Παραδοσιακές χυλοπίτες με αυγά, αλλά και σύγχρονες χορτοφαγικές προτάσεις με λαχανικά και τσουκνίδα, δεν μπορούν να λείπουν από ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα.

Βότανα

Τσάι βουνού, άγρια ρίγανη, τσουκνίδα, χαμομήλι, λουίζα, άγρια μέντα και φασκόμηλο. Κάνουν καλό στην υγεία και είναι τα καλύτερα δώρα.

Τοπικά ποτά

Τσίπουρο το κλασσικό, από μούρο και φράουλο για τους ποιο ψαγμένους και παραδοσιακά λικέρ και τσιπορόμελο ΄ζεσταίνουν’ τις καρδιές όλων χειμώνα και καλοκαίρι.

Μανιτάρια

Πολλά είδη εδώδιμων άγριων μανιταριών από τα βουνά της Ευρυτανίας, αποξηραμένα ή συνδυασμένα με τοπικά ζυμαρικά.

Παραδοσιακές πίτες

Χειροποίητες, ρουμελιώτικες πίτες που κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί. Τυρόπιτα, χορτόπια, πρασόπιτα, γαλατόπιτα, μπαμπανέτσα, ζυμαρόπιτα, τραχανόπιτα, είναι όλες μοναδικές και κυρίως θρεπτικές.

*Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας μοναδικό καλάθι με όλο τον πλούτο της Ευρυτανίας στο φυσικό κατάστημα της ΚΟΙΝΣΕΠ ‘Η ΕΥΡΥΤΗ’, ‘Και στην Κορφή Κανέλα’ στο Μεγάλο Χωριό.