Η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι η απαρχή της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης του Ελληνικού Λαού και της πατρίδας μας στο φασισμό του Μουσολίνι και της άνανδρης επίθεσης που δεχθήκαμε από την Ιταλία.
Ο Ελληνικός Λαός πολέμησε υπέρ βωμών και εστιών κατανικώντας παρά την υπεροπλία τους τα Ιταλικά στρατεύματα και τους μελανοχίτωνες φασίστες, γράφοντας σελίδες δόξας, και ανεπανάληπτου ηρωισμού, στα πεδία των μαχών, ρίχνοντας τους Ιταλούς στη θάλασσα.
Με αυτή τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη ο Ελληνικός Λαός σηματοδοτεί τη μεγαλειώδη αντίσταση ενάντια στο ναζισμό και τον φασισμό, που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της τριπλής φασιστικής κατοχής της πατρίδας μας, από τους Γερμανούς και τους συμμάχους τους.
Οι ηρωικές σελίδες δόξας που γράφτηκαν από τα παιδιά της Ελλάδας στα Αλβανικά βουνά, συνεχίστηκαν με το γιγάντωμα της αντίστασης στον κατακτητή. Δημιουργώντας το μεγαλειώδες Έπος της Εθνικής μας Αντίστασης, με τη μέγιστη συμβολή του ΕΑΜ ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ.
Ο Ελληνικός Λαός έχει την πρωτοπορία στην Ευρώπη, στην καθολική του αντίσταση στο ναζισμό και στον φασισμό, καθώς και στη δράση του μεγαλύτερου εθελοντικού αντάρτικου στρατού, εναντίον των Γερμανών.
Γι’ αυτό η 28η Οκτωβρίου 1940, είναι το νέο 1821 και είμαστε υπερήφανοι που δεν λυγίσαμε στις φασιστικές ορδές, και σε όλες τις κακουχίες της Κατοχής.
Τιμάμε την 28η Οκτωβρίου, με την αντιφασιστική μας νίκη εναντίον των Ιταλών, καθώς και την Εθνική μας Αντίσταση στο φασισμό και στο ναζισμό.
Είμαστε παρόντες για να αποκαταστήσουμε πλήρως την ιστορική αλήθεια για την Εθνική μας Αντίσταση, να μεταλαμπαδεύσουμε στις νεότερες γενιές τα οράματα εκείνης της ηρωικής γενιάς, και να διεκδικήσουμε να πληρώσουν οι Γερμανοί για τα εγκλήματά τους κατά του Λαού μας και της Πατρίδας μας.