Εκσυγχρονισμός των υποδομών – Μονάδες Αυξημένες Φροντίδας

Η βουλευτής Ευρυτανίας Θωμαΐς (Τζίνα) Οικονόμου, την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Υγείας «Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά Επεισόδια (ΜΑΦ ΑΕΕ)».

Στην τοποθέτησή της, η βουλευτής Ευρυτανίας, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη νέα προοπτική που επιφέρει το Νομοσχέδιο στον Τομέα της Υγείας, αφού, όπως η ίδια δήλωσε «σηματοδοτεί την εκκίνηση εκσυγχρονισμού των υποδομών του και δημιουργίας νέων εξειδικευμένων δομών όπως οι «Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας» (ΜΑΦ), για την αντιμετώπιση εγκεφαλικών, αγγειακών επεισοδίων». Η κα Οικονόμου, αναφέρθηκε στη δημιουργία δεκαεννέα (19) σύγχρονων μονάδων Αυξημένης Φροντίδας καθώς και την αναβάθμιση υπαρχουσών μονάδων σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Στη συνέχεια, επικαλούμενη την ιδιότητα της ως ιατρός και την πολυετή της εμπειρία και προσφορά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αναγνώρισε την ύπαρξη του προβλήματος που αφορά στηνκαταγραφή «υψηλών ποσοστών θνησιμότητας και υπολειμματικής αναπηρίας μετά από εγκεφαλικά επεισόδια».

Εξειδικευμένη φροντίδα–Υλοποίηση ταμείου Ανάκαμψης

Η βουλευτής Ευρυτανίας υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού καθώς και τη σημασία της υλοποίησης του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης για τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Σύμφωνα με την ίδια «πρόκειται για χρηματοδοτική παρέμβαση ύψους 590 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά την αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού του «ΕΣΥ» μέσα από τη μεταρρύθμιση της «Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» για την οποία διατίθενται 272 εκατομμύρια ευρώ και ανακαίνισης των νοσοκομείων  ύψους 317 εκατομμυρίων ευρώ».

Αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η κα Οικονόμου αναφέρθηκε στη σημασία άμεσης και έγκαιρης παρέμβασης, χαρακτηρίζοντας τη «θεμελιώδη προϋπόθεση για την επιτυχή νοσηλεία κρίσιμων περιστατικών», συνδυάζοντας τη με τη σωστή λειτουργία του ΕΚΑΒ και τη γρήγορη διακομιδή στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, επιφυλασσόμενη για εμπεριστατωμένη – λεπτομερή εξέταση και ανάλυση του ζητήματος σε επόμενο νομοθέτημα που θα αφορά αποκλειστικά την αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ.

Στο επίκεντρο η Ευρυτανία

Στη συνέχεια, η κα Οικονόμου αναφέρθηκε στον νευραλγικό τομέα του ανθρωπίνου δυναμικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο οποίος είναι και από τους καταλύτες για την ομαλή λειτουργία του Υγειονομικού μας Συστήματος. Η βουλευτής, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των υγειονομικών μονάδων της Ευρυτανίας και ιδιαίτερα του Νοσοκομείου Καρπενησίου, που παρουσιάζει υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.