Γράφει ο Νικολάου Κώστας, Συνταξιούχος τ. ΙΚΑ ΕΤΑΜ, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ

Ένα όργιο ψεύδουςκατακλύζει τα κοινωνικά δίκτυα, με ψευδή και ελλιπή στοιχεία που διοχετεύονται από τον ΕΦΚΑ (όπως το δελτίο τύπου 25/10/2022) ότι τάχα, φτάσαμε στο τέλος των εκκρεμοτήτων και πως οι εκκρεμείς συντάξεις… μηδενίστηκαν! Δηλαδή, αυτές που απέμεναν προς εκκαθάριση ανέρχονται, μόνο… σε 26.000! Και πως, το πρώτο 9μηνο του 2022 εκδόθηκαν 94.000 περισσότερες σε σχέση με το σύνολο του 2019. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ανυπόστατοι, δεν έχουν καμία σχέση με τη πραγματικότητα, όταν μάλιστα, ο συνολικός αριθμός των εκκρεμών συντάξεων (κύριων – επικουρικών κλπ) σήμερα, ξεπερνά κατά πολύ τις 400.000!           

Ελλιπή και ψεύτικα στοιχεία 

Ο υπουργός εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης και ο διοικητής του ΕΦΚΑ κ. Π. Δουφεξής (υπόλογοι απέναντι στους συνταξιούχους οι οποίοι αναμένουν για χρόνια την σύνταξή τους) αντί για λύση στο μέγα αυτό πρόβλημα , κρύβονται πίσω από το ψέμα και τα ελλιπή στοιχεία που διοχετεύουν.

Πρώτον, μιλούν μόνο για τις κύριες συντάξεις (αφήνουν έξω και δεν κάνουν καν λόγο για τις επικουρικές, κλπ) και δεύτερον, ο ισχυρισμός, ότι τάχα οι εκκρεμείς (κύριες συντάξεις) είναι μόνο 26.000, είναι χοντροειδέστατο ψέμα. Τούτο όχι γιατί το λέμε εμείς, αλλά, το καταμαρτυρούν τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, οι μηνιαίες εκθέσεις πληρωμών συντάξεων «ΗΛΙΟΣ» καθώς και του «ΑΤΛΑΣ», οι οποίες και οι δυο εκθέσεις αυτές είναι αποκαλυπτικές.

Εκκρεμείς – κύριες συντάξεις

Κύριε Χατζηδάκη και κύριε Δουφεξή:

Πρώτον. Αν όπως λέτε, είχατε απονέμει 94.000 περισσότερες συντάξεις (από το 2019), αυτό θα έπρεπε να επιβεβαιώνεται και από τον αριθμό των συνταξιούχων, το οποίο όμως, έρχεται η ΗΔΙΚΑ και σας διαψεύδει, και ταυτόχρονα δείχνει και την αλήθεια: ότι ο πραγματικός αριθμός των εκκρεμών συντάξεων σήμερα, είναι όσο ήταν και το 2019 (!) αφού, ο αριθμός των συνταξιούχων (στο διάστημα αυτό) ΟΧΙ μόνο δεν αυξήθηκε, μάλιστα μειώθηκε και κατά 50.260.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1: Ο πίνακας αυτός απεικονίζει τον ακριβή αριθμό των συνταξιούχων όπως καταγράφεται στις μηνιαίες εκθέσεις πληρωμών συντάξεων ΗΛΙΟΣ, από το 2019 έως τον 9ο του 2022.  

Δεύτερον.  Αν όπως λέτε, ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων είναι μόνο 26.000, αυτό θα έπρεπε να επιβεβαιώνεται και από τις ροές αιτήσεων & απονομών στις εκθέσεις «ΑΤΛΑΣ», οι οποίες ΟΧΙ μόνο σας διαψεύδουν καθώς δεν συμφωνούν με το νούμερο αυτό, αλλά δείχνουν και τον πραγματικό αριθμό των εκκρεμών συντάξεων που (έως τον Ιούνιο του 2022) αριθμούν 137.083.     

Μια απλή ανάγνωση λοιπόν στη (τελευταία έκθεση) του Ιουνίου του 2022, βλέπουμε ότι, το 2019 έκλεισε με 164.682 εκκρεμείς αιτήσεις. Έτσι, αν προσθέσουμε τις νέες αιτήσεις, του 2020 -2021 και έως τον Ιούνιο του 2022 έχουμε σύνολο 664.282 αιτήσεις. Αντίστοιχα, οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις για το διάστημα αυτό αριθμούν τις 527.199. Επομένως, οι εκκρεμείς συντάξεις ανέρχονται (664.282 – 527.199) σε 137.083.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2: Στον πίνακα αυτό, αποτυπώνονται (σύμφωνα με την έκθεση του Ιουνίου του 2022) οι ετήσιες ροές: στην πρώτη στήλη το σύνολο των συνταξιοδοτικών αιτήσεων, ενώ στην δεύτερη το σύνολο των οριστικών αποφάσεων και έτσι φαίνεται καθαρά και ο πραγματικός αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων.

Τέλος, λέτε(στα δελτία τύπου)αυτά που λέτε. Ωστόσο, γιατί τα δελτία σας δεν συνοδεύονται και με τις αντίστοιχες μηνιαίες εκθέσεις «ΑΤΛΑΣ» και τις οποίες, τις κρατάτε κρυφές και τις δημοσιεύετε (μάλιστα όλες μαζί) με καθυστερήσεις, έως και πάνω από 6 μήνες!! Σημειωτέων, η τελευταία δημοσιευμένη μηνιαία έκθεση, είναι έως τον Ιούνιο 2022!! Αντίθετα, της ΗΔΙΚΑ, δελτία τύπου και εκθέσεις, ανακοινώνονται ταυτόχρονα, ενώ η τελευταία είναι, τον Οκτώβριο του 2022.

Παραπλανούν και κοροϊδεύουν

Οι κ. κ. Χατζηδάκης και Τουφεξής, συχνά πυκνά κάνουν λόγο για πλήθος συνταξιοδοτικών αποφάσεων, συγκρίνοντας πάντα με αυτές του 2019, ενώ δεν μας λένε:

Α) τον αριθμό των αιτήσεων που αντιστοιχούν στο διάστημα για το οποίο μιλούν και όπως φαίνεται στον ΠΙΝΑΚΑ 2, τόσο οι αιτήσεις όσο και οι αποφάσεις μετά το 2019, είναι σχεδόν ίδιες.

Β) το προφίλ των αιτήσεων & αποφάσεων που ως γνωστό, το 35% των αιτήσεων αφορά συντάξεις θανάτου οι οποίες, απλώς μεταβιβάζονται.

Γ) το προφίλ των αποφάσεων καθόσον (όπως έχουμε επισημάνει) λόγο του κλεισίματος των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, όπως αυτές που παραλάμβαναν τις αιτήσεις, οι λανθασμένες αιτήσεις του 2022 (σύμφωνα με τον «ΑΤΛΑΣ»)  έχουν τριπλασιαστεί, φτάνοντας στις 60.000!! Και αυτό σημαίνει, πως το 25% των αποφάσεων, αφορά όχι διεκπεραίωση σύνταξης, αλλά απλώς κλείσιμο φακέλων.

Τέλος, ο ΕΦΚΑ, όταν (στις μηνιαίες ανακοινώσεις του) αναφέρεται στις εκκρεμείς συντάξεις, μιλά μόνο για τις κύριες συντάξεις (!) και ποτέ, μα ποτέ δεν μιλά για τις εκκρεμότητες των υπολοίπων συντάξεων!! Τη στιγμή μάλιστα, που οι υπόλοιπες εκκρεμότητες, ανέρχονται στις 284.000.

Όπως: (Α) 124.000 επικουρικής ασφάλισης. (Β) 70.000 παράλληλης ασφάλισης οι οποίες μάλιστα, εκκρεμούν από το 2016 (!) δηλαδή έως και 7 χρόνια (Γ) 30.000 διεθνείς συντάξεις. (Δ) 35.000 εφάπαξ. (Ε) 25.000 μερίσματα. Σύνολο 284.000.

Σκόπιμα οι καθυστερήσεις

Οι μεγάλες καθυστερήσεις στις απονομές των συντάξεων, είναι αναίτιες και μόνο σε σκοπιμότητες μπορεί να αποδοθούν και οι οποίες είναι καταφανείς :

Πρώτον: Επισημαίνεται, ότι από το σύνολο των αποφάσεων, μόνο το 40% αφορά απονομή νέας σύνταξης!! Συγκεκριμένα, σε σύνολο 230.000 αιτήσεων του 2022, από αυτές: ) περί τις 60.000 πρόκειται για λανθασμένες αιτήσεις, δηλαδή κλείσιμο φακέλου! (Β) περί τις 75.000 αφορούν συντάξεις θανάτου, δηλαδή μεταφορά σύνταξης σε άλλο πρόσωπο!! Και (Γ) μόνο περί τις 95.000 αφορούν απονομή νέας σύνταξης.

Δεύτερον: Αναφορικά και με τον χρόνο που απαιτείται προκειμένου να εκδοθεί μια σύνταξη, αυτός έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς: ο μέσος μισθός που απαιτείται είναι (όλος) σε ηλεκτρονική μορφή, ενώ και ο χρόνος ασφάλισης από το 2002 (για το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ από το 1989) και εφεξής, είναι επίσης σε ηλεκτρονική μορφή.

Τρίτον: Σύμφωνα και με την ΗΔΙΚΑ, το κριτήριο για το πόσες συντάξεις θα απονέμονται κάθε φορά, υπαγορεύεται από τις αναστολές (διακοπή) των συντάξεων!! Αυτό φαίνονται και στις εκθέσεις, δηλαδή στις ροές των οριστικών αποφάσεων & αναστολών, οι οποίες, κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα!

Επομένως, οι καθυστερήσεις είναι αδικαιολόγητες. Γίνονται με το έτσι θέλω. Γίνονται, γιατί με τον τρόπο αυτό, παρακρατούν μόνιμα ένα μεγάλο ποσό (ένας κρυφός δανεισμός – βλέπε κλοπή – από τους νέους συνταξιούχους) το οποίο ποσό αυτό, κυμαίνεται στα 2,5 – 3 δις ευρώ.