Το Σάββατο 4 Ιουνίου2022, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, Στη Σκύρο, με διευρυμένη σύνθεση καθώς κλήθηκαν και συμμετείχαν Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι από όλη τη Στερεά Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. και Δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης ανέφερε: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στο όμορφο νησί της Σκύρου, για να έχουμε απευθείας επαφή με τον Δήμο και τους πολίτες. Έχουμε πάρει την απόφαση ως Π.Ε.Δ., να αφιερώσουμε μία τουλάχιστον συνεδρίαση σε κάθε Δήμο, γιατί είναι πολύ σημαντικό να ενημερωνόμαστε για τα ζητήματα που απασχολούν τον κάθε Δήμο από τους ίδιους τους πολίτες. Είναι σημαντικό να βιώνεις την καθημερινότητα των πολιτών των κατά τόπους περιοχών…».
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. υιοθέτησε ομόφωνα τα αιτήματα του Δήμου Σκύρου και αποφάσισε την προώθησή τους στα αρμόδια κέντρα αποφάσεων.
Συμπληρωματικά στο θέμα των ανεμογεννητριών, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει το γενικό «πάγωμα» νέων αδειοδοτήσεων και εγκαταστάσεων αιολικών πάρκων στη Στερεά Ελλάδα, μέχρις ότου υπάρξει σχετική ισορροπία μεταξύ των Περιφερειών σε εθνικό επίπεδο. Η απόφαση εδράζεται στο γεγονός ότι η Στερεά Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων, αφού φιλοξενεί πάρκα ισχύος 1.837 MW (41%), ενώ ακολουθεί η Πελοπόννησος με 619 ΜW (14%) και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη με 501 MW (11%) (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ). Αναγκαία προϋπόθεση για τις νέες αδειοδοτήσεις – αφού υπάρξει η ανωτέρω αναφερόμενη σχετική ισορροπία – να είναι η επικαιροποίηση/ εξορθολογισμός του ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού καιαειφόρου ανάπτυξης για τις ανανεώσιμες πηγέςενέργειας.

Επιδότηση Ενεργειακών Κοινοτήτων μεταξύ Δήμων
Μετά από εισήγηση του Προέδρου της Π.Ε.Δ. και Δημάρχου Καρπενησίου, Νίκου Σουλιώτη, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει την επιδότηση των ενεργειακών κοινοτήτων, που δημιουργούνται με τη συμμετοχή Δήμων για την κατασκευή ενεργειακών πάρκων. Ο Πρόεδρος τόνισε: «Οι ενεργειακές κοινότητες μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των Δήμων για να καλύψουν το ενεργειακό κόστος λειτουργίας τους και να ελαφρύνουν το κόστος στα ευάλωτα νοικοκυριά. Επειδή η κατασκευή των πάρκων είναι κοστοβόρα και οι οικονομικές μας δυνατότητες περιορισμένες, τις περισσότερες φορές συμμετέχουν ως μέλη και ιδιώτες με αποτέλεσμα το όφελος για τους Δήμους και τους πολίτες να είναι σημαντικά μικρότερο. Το κράτος πρέπει να εξετάσει σοβαρά την προοπτική χρηματοδότησης των ενεργειακών κοινοτήτων, που έχουν ως μέλη τους Δήμους, προκειμένου τα κόστη μας να μειωθούν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και παράλληλα να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη».

Στήριξη εκδηλώσεων Δήμων από την Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας
Μετά την υποβολή αιτημάτων από τον Δήμο Δελφών για τη συνδιοργάνωση του διεθνούς τουρνουά υδατοσφαίρισης «ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΥΘΕΙΑ» και από τον Δήμο Λοκρών για τη συνδιοργάνωση της πολιτιστικής εκδήλωσης-συναυλίας «Στις γειτονιές της Σμύρνης», το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την υιοθέτηση των αιτημάτων.

Αναγκαιότητα λειτουργίας ενός τουλάχιστον τραπεζικού καταστήματος στην έδρα του κάθε Δήμου
Μετά από αίτημα της Αντιπροέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ., κας Γκόγκου συζητήθηκε το θέμα του ενδεχόμενου κλεισίματος του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στα Ψαχνά.
Επί του θέματος, το Διοικητικό Συμβούλιο, μετά από σχετική εισήγηση του Προέδρου, Νίκου Σουλιώτη, αποφάσισε ομόφωνα την επικαιροποίηση της θέσης της Π.Ε.Δ. περί αναγκαιότητας λειτουργίας ενός τουλάχιστον τραπεζικού καταστήματος στην έδρα του κάθε Δήμου. Ο Πρόεδρος ανέφερε: «Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τα καταστήματα τραπεζών, ακόμη και σε μεγάλες πόλεις, να κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Οι διοικήσεις των τραπεζών προσπαθούν να μειώσουν το κόστος λειτουργίας των οργανισμών τους, ξεχνώντας δυστυχώς την κοινωνικής τους ευθύνη. Ως Δήμοι, γνωρίζουμε πολύ καλά, τον αντίκτυπο των κινήσεων αυτών στους πολίτες και κυρίως σε εκείνους που δεν έχουν δυνατότητα μετακινήσεων. Έχουμε επικοινωνήσει με τις διοικήσεις των τραπεζών ζητώντας να υπάρχει τουλάχιστον ένα κατάστημα στις έδρες των Δήμων. Και στην προκειμένη περίπτωση θα πράξουμε το ίδιο, συμμεριζόμενοι την ανησυχία του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων. Έχω έρθει ήδη σε επαφή με τον Δήμαρχο, κ. Ψαθά για να συντονίσουμε τη δράση μας και να επικρατήσει η κοινή λογική».

Καμπάνια ευαισθητοποίησης πολιτών και επαγγελματιών για την πρόληψη πυρκαγιών
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να πραγματοποιήσει καμπάνια ευαισθητοποίησης πολιτών και επαγγελματιών για την πρόληψη πυρκαγιών. Στόχος της καμπάνιας θα είναι να ενημερωθούν οι πολίτες, αλλά και ορισμένοι επαγγελματικοί κλάδοι που δραστηριοποιούνται στη φύση για το πως μπορούμε να εκμηδενίσουμε την πιθανότητα να προκαλέσουμε μια πυρκαγιά από αμέλεια.