Με δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Ευρυτανίας ζητά την άρση της αναστολής εργασίας σε μη εμβολιασμένους Υγειονομικούς, προκειμένου να βοηθηθεί το σύστημα υγείας με την επιστροφή γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών στη θέση τους. Χαρακτηριστικά αναφέρουν:

«Σε εφαρμογή του άρθρου 206 του νόμου 4820/2021 για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού COVID-19 όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό) σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας. Όσοι δεν εμβολιάζονται τίθενται προσωρινά σε καθεστώς αναστολής εργασίας, στερούμενοι του συνόλου των αποδοχών τους.

Με την παρέλευση πλέον της διετίας από την έναρξη της πανδημίας θεωρούμε πως είναι απαραίτητο να επανεξεταστεί το θέμα της συνέχισης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και να αναθεωρηθεί το εν λόγω άρθρο, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο της αποκτηθείσας εμπειρίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και τα δεδομένα της παρούσας φάσης, τα οποία είναι σαφώς διαφορετικά από τα αντίστοιχα που οδήγησαν στην επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου.

Τόσο παγκοσμίως, όσο και στη χώρα μας έχει παρατηρηθεί μεταβολή στην πορεία της πανδημίας. Συγκεκριμένα με την εμφάνιση και επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού στην κοινότητα παρατηρούμε μία περισσότερο μεταδοτική αλλά λιγότερο νοσογόνο λοίμωξη. Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων δεν συνοδεύεται πλέον από ανάλογες αυξήσεις στους λεγόμενους «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας, δηλαδή στον αριθμό των θανάτων και των ασθενών που έχουν ανάγκη από νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Με βάση τα νεότερα δεδομένα είναι σαφής η υποχώρηση των επιτακτικών υγειονομικών συνθηκών που χαρακτήρισαν το μέτρο των αναστολών εργασίας των ανεμβολίαστων υπαλλήλων ως απαραίτητο για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Θα πρέπει επίσης να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι σημαντικές ελλείψεις στη στελέχωση των νοσοκομείων που θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των ασθενών. Έτσι αν προχωρήσουμε στην ανάλυση της σχέσης κόστους – οφέλους θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως η παραμονή των συναδέλφων υγειονομικών σε αναστολή εργασίας με βάση την επιλογή τους να μην εμβολιαστούν μάλλον βλάπτει παρά ωφελεί τη δημόσια υγεία. Απομακρυνόμαστε κατά συνέπεια από το Ιπποκρατικό «ωφελέειν ή μη βλάπτειν» που συνέβαλε στην ανάπτυξη της ιατρικής ως ορθολογικής επιστήμης με διαχρονικές αρχές και αξίες».

Συμπαράσταση στη διαμαρτυρία της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ευρυτανίας

Με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Ευρυτανίας δηλώνει τη συμπαράστασή του στα αιτήματα των Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ευρυτανίας και αναφέρει:

«Με αφορμή την ανακοίνωση – διαμαρτυρία της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ευρυτανίας με ημερομηνία  05-09-2022 ο Ιατρικός Σύλλογος Ευρυτανίας επιθυμεί να εκφράσει για μία ακόμη φορά τη συμπαράσταση και την υποστήριξή του στα αιτήματα των συναδέλφων.

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος με ημερομηνία 12-07-2022. Το δελτίο αυτό στάλθηκε στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο με στόχο την αποσαφήνιση των θέσεων του Συλλόγου όσον αφορά στα προβλήματα της λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου λόγω της – παγιωμένης πλέον – υποστελέχωσής του και ειδικότερα του ρόλου που παίζει σε αυτή η συνέχιση της εφαρμογής του μέτρου των αναστολών των ανεμβολίαστων υγειονομικών.

Ευελπιστούμε η κίνησή μας να έχει θετικό αντίκτυπο και να συμβάλουμε όπως συνέβη και στο παρελθόν με την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών αρχών που είχε σαν συνέπεια την άμεση ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού του Νοσοκομείου με ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (όπως Παιδιάτρου, Γενικού Ιατρού, Παθολόγου)

            Στην παρούσα φάση η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου μπορεί να αποτελέσει μόνο το αποτέλεσμα συνδυασμού δράσεων και λύσεων όπως:

  • η άρση του μέτρου των αναστολών και η επαναφορά των ανεμβολίαστων υγειονομικών στις θέσεις εργασίας τους
  • η άμεση προκήρυξη όλων των θέσεων ιατρών και των ειδικοτήτων που κρίνονται απαραίτητες
  • η θέσπιση οικονομικών και άλλων κινήτρων για την προσέλκυση και κυρίως για την παραμονήιατρικού προσωπικού στο Νομό μας
  • τέλος – αλλά φυσικά όχι λιγότερο σημαντικό –  η συμβολή των συναδέλφων που ήδη υπηρετούν στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου και οι οποίοι τα τελευταία έτη έχουν ανταποκριθεί με μεγάλη επιτυχία στις αυξημένες απαιτήσεις και τον εργασιακό τους φόρτο επιδεικνύοντας ικανότητες αλλά και τεράστια υπομονή

Επισυνάπτουμε προς υπενθύμισή σας το προαναφερόμενο Δελτίου Τύπου και παραμένουμε στη διάθεσή σας για τη συνεισφορά και τη συμμετοχή μας στη διεκδίκηση των αιτημάτων σας».