Η Αδελφότητα Μικροχωριτών «Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος» διοργανώνει το ιστορικό συνέδριο με θέμα: «80 Χρόνια από τη Μάχη του Μικρού Χωριού» που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ιστορικού & Λαογραφικού Μουσείου στο Μικρό Χωριό στις 11 & 12 Αυγούστου 2023. Η διοργάνωση του Συνεδρίου έχει ως σκοπό τη διατήρηση της τοπικής ιστορικής μνήμης και την απότιση φόρου τιμής στους αγωνιστές και στις αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης και στα θύματα της Κατοχής. Το συνέδριο θα είναι αφιερωμένο στα 80 Χρόνια από τη μάχη των ανταρτών του Άρη Βελουχιώτη που συμπληρώθηκαν πριν λίγους μήνες, τον περασμένο χειμώνα (18 Δεκεμβρίου 1942 – 18 Δεκεμβρίου 2022).

Το 2ήμερο πρόγραμμα του συνεδρίου ξεκινάει στις 19.00 την Παρασκευή 11 Αυγούστου, με την εισαγωγική ομιλία της κυρίας Κυριακής Αϊβαλιώτου, Προέδρου της Αδελφότητας Μικροχωριτών «Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος», με θέμα: «Η δράση της Αδελφότητας Μικροχωριτών και η συμβολή της στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης». Θα ακολουθήσει ξενάγηση στο Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Μικρού Χωριού. Την επομένη Σάββατο 12 Αυγούστου, οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν στις 12.00 με τους ακόλουθους ομιλητές:

  • Σπύρος Κρίκος, δημοσιογράφοo και μέλος ΔΣ ΕΣΠΗΤ, «Το τυπογραφείο της XIII Μεραρχίας του ΕΛΑΣ στο Μικρό Χωριό – Η εφημερίδα της Κυβέρνησης του Βουνού και η κληρονομιά στην ιστορία του τόπου».
  • Δρ. Βασιλική Λάζου, διδάσκουσα Τμήματος Πολιτικών Επιστημών AΠΘ, «Από την ήττα στην εξέγερση. Οι απαρχές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα».
  • Μαρία Τσαρτσιανίδου, υποψήφια διδάκτωρ Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, «Η μάχη του Μικρού Χωριού, μια από τις πρώτες πράξεις του ένοπλου αντάρτικου».
  • Γιώργος Τσατσαράγκος, συνταξιούχο εκπαιδευτικό, «Μαρτυρίες από την καθημερινότητα των αντιστασιακών χρόνων».
  • Διονύσης Χαριτόπουλος, συγγραφέα, «Κλέαρχος – Μικρό Χωριό».