Το κύμα ακρίβειας που εκτόξευσε τον πληθωρισμό στο 9%, θυμίζει εποχές δραχμής, πλήττοντας τα νοικοκυριά και υποσκάπτοντας την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Το ενεργειακό κόστος θηλιά στο λαιμό των νοικοκυριών , οι τιμές στο «καλάθι της νοικοκυράς» έχουν απογειωθεί από την ακρίβεια και η κερδοφορία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε συνεχή πτώση.
Η φετινή Ανάσταση δεν ήταν για όλους ! Ήταν γι’ αυτούς που αποκομίζουν υπερκέρδη, γι’ αυτούς που αισχροκερδούν, για τους έχοντες και κατέχοντες. Γι’ αυτούς που γεμίζουν τα Ντουμπάι, τους εξωτικούς προορισμούς κι εσωτερικά τις «Μυκόνους» και τις «Σαντορίνες», που δεν νοιάζονται για την τιμή της βενζίνης, του αερίου και των τροφίμων. Αυτοί βέβαια είναι λίγοι, οι περισσότεροι πορεύονται στην φτώχεια και στον δικό τους Γολγοθά. «Αιχμάλωτη πολέμου» παρομοίασε την ελληνική οικονομία στην έκθεσή του 2021 ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Δεν μας είπε όμως ποιον πόλεμο υπονοεί, τον Ρωσο-ουκρανικό; Γιατί αυτός ο πόλεμος είναι πολύ πρόσφατος, εκεί θα φορτωθούν όλα; Η δυσβάσταχτη ακρίβεια και το κόστος της ενέργειας άρχισε απ’ το περασμένο φθινόπωρο.
Η κυβέρνηση πανικόβλητη, επιχειρεί με ημίμετρα να μπει ανάχωμα στην επέλαση της ακρίβειας με την παραφιλολογία για έλεγχο στην αγορά προς πάταξη της αισχροκέρδειας με σχεδόν ανύπαρκτους μηχανισμούς. Η βελτίωση των αμοιβών, με την εξαγγελθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού, μοιάζουν με ψίχουλα μπροστά στον κυκεώνα που ζούμε. Η στροφή της Αθήνας στον λιγνίτη και στα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων, ως συνήθως στα χαρτιά θα μείνει, αφού ξοδευτούν κάποια εκατομμύρια για τις μελέτες. Παλιά δουλειά, όση σημασία δίνεται για την εκμετάλλευση και ανάπτυξη της πλούσιας ντόπιας πρωτογενούς παραγωγής της χώρας! Οι αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις των υπουργών της κυβέρνησης, η απότομη σιωπή τους, δείχνει τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και δυσκολεύεται να ανατρέψει την προσφιλή οικονομική της πολιτική. Διακεκριμένα και λαλίστατα μέχρι τώρα στελέχη αποφεύγουν να βγουν στα ΜΜΕ, για να στηρίξουν τις κυβερνητικές θέσεις, φοβούμενα ότι θα εκτεθούν εν όψει των επερχόμενων εκλογών. Μεγάλες πιέσεις δέχτηκε ο πρωθυπουργός να εξαγγείλει παραμονές Πάσχα την αύξηση του κατώτατου μισθού, για να μπορούν οι βουλευτές και επίδοξοι πολιτευτές στις περιφέρειές τους να απλώσουν το χέρι στους ψηφοφόρους τους. Δεν θα ‘χουν τίποτε όμως να πουν στους καταναλωτές ρεύματος, αφού για ένα χρόνο (με την λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής ) θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν το ρεύμα κατά 36% ακριβότερο για ένα χρόνο τουλάχιστον και βλέπουμε!
Ας πούμε ότι φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας στη χώρα μας (μακάρι) παρά του ότι και πάλι βγήκαμε πρωταθλητές παγκοσμίως σε νεκρούς ανά εκατομμύριο. Αυτό που έρχεται όμως με την εκτόξευση της ακρίβειας και την επισιτιστική κρίση θα έχει επίσης άσχημες συνέπειες για την επιβίωση του λαού και των λαών γενικότερα. Ο Αναστάς εκ νεκρών να βάλει το χέρι του !
Κώστας Μπουμπουρής
Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας
(k.boubouris@yahoo.gr)