Να διατηρήσει ανοιχτή την Αναφορά που κατέθεσαν φορείς που συμμετέχουν στο Συντονιστικό Αγώνα για τα Άγραφα και εισηγήθηκε ο Βασίλης Ελευθερίου, πρόεδρος του Παραρτήματος Καρδίτσας του Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, αποφάσισε η Επιτροπή Αναφορών της ΕΕ στη συνεδρίαση της 2ας Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με το Συντονιστικό Αγώνα, οι ευρωβουλευτές των ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ δε συμμετείχαν στη συνεδρίαση, ενώ ο εκπρόσωπος της ΝΔ δεν τοποθετήθηκε. Για λογαριασμό της Ευρωομάδας του ΚΚΕ τοποθετήθηκε ο Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος ο οποίος δήλωσε την απόλυτη στήριξη και ταύτιση των επιχειρημάτων των αναφερομένων καθώς και το αίτημα να παραμείνει ανοιχτή η εισήγηση.

Όπως αναφέρει το Συντονιστικό Αγώνα, «παρότι η Αναφορά μας παραμένει ανοιχτή προς διερεύνηση από την αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, ξέρουμε πολύ καλά πως η πολιτική της ΕΕ, που σε αυτή ταυτίζονται όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ), έχει ως στρατηγική επιλογή την λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη και την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις βουνοκορφές της χώρας, με τεράστιες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και τους κίνδυνους νέων πλημμυρικών φαινομένων.

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Αγώνα για τα Άγραφα Β. Ελευθερίου στην εισήγησή του, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «τα αιολικά πάρκα που αρχικά είχαν εγκατασταθεί εργολάβοι, αλλά κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων φορέων και κατοίκων υπαναχώρησαν, με τις γραμμές μεταφοράς θα καταστρέψουν περιοχές μέσα σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους», πως «ένα χρόνο λοιπόν μετά το πέρασμα του “Ιανού” και λίγες μόλις ημέρες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια, αλλά και αλλού έχει φουντώσει ο σκεπτικισμός, αλλά και η αντίθεση στην άναρχη ανάπτυξη ανεμογεννητριών στο σύνολο της επικράτειας είτε πρόκειται για βουνοκορφές είτε για τον κάμπο με την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών». Επίσης τόνισε πως «θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολλά και να μιλάμε για ώρες. Άλλωστε το ζήτημα της στροφής στις ΑΠΕ είναι και ζήτημα βαθιά πολιτικό εκτός από αμιγώς περιβαλλοντικό. Έχει όμως προ πολλού τοποθετηθεί η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων και των φορέων των περιοχών οι οποίες θίγονται, οι οποίοι τίθενται αναφανδόν κατά της εγκατάστασης αιολικών πάρκων άναρχα σε κάθε βουνοκορφή και κάθε πλαγιά της χώρας και δη στις κορυφές των Αγράφων. Ιδιαίτερα θα ήθελα να γνωρίζετε μετά και τις καταστροφικές συνέπειες του κυκλώνα “Ιανός”, αλλά κυρίως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών, είναι επιτακτική ανάγκη η αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση περιοχών και κατοίκων και θα έπρεπε οι ίδιοι και κυρίως οι Έλληνες ευρωβουλευτές να μιλάμε σήμερα γι’ αυτό και όχι για το πώς θα εγκαταστήσουμε άναρχα και χωρίς κανέναν απολύτως σχεδιασμό ανεμογεννήτριες, ο ρόλος των οποίων στο κάτω κάτω θα είναι απλά και μόνο συμπληρωματικός με μια συμμετοχή στο ποσοστό της συνολικής παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδο επικράτειας να εκτιμάται στο 4%, την ίδια ώρα κατά την οποία ο ορυκτός πλούτος της χώρας καταρχάς στοχοποιείται και δαιμονοποιείται με “άγνωστα” σχέδια ως προς την αξιοποίησή του στο μέλλον». (Πηγή: 902.gr)