Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει για την Εξεταστική Επιτροπή για το έγκλημα των Τεμπών:

«1. Η πρόταση του ΚΚΕ για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής δεν έρχεται αντιπαραθετικά με την πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή, πρόταση την οποία καταθέτει… εδώ και καιρό το ΠΑΣΟΚ.

2. Για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής απαιτείται θετική ψήφος 120 βουλευτών, ενώ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής απαιτούνται 151 βουλευτές.

3. Η Εξεταστική Επιτροπή μπορεί να οδηγήσει σε συγκεκριμένες ποινικές και σε πολιτικές ευθύνες. Αντίθετα σε περίπτωση που η πρόταση για σύσταση Προανακριτικής απορριφθεί -ενδεχόμενο ισχυρό, καθώς για τη σύστασή της απαιτούνται και θετικές ψήφοι από την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας- τότε οδηγούμαστε σε οριστικό ενταφιασμό της υπόθεσης «Τέμπη», ενταφιασμός βεβαίως που αφορά τις ποινικές ευθύνες για τις οποίες τάχα κόπτονται όσοι περιγράφουν ως «βολική για τη ΝΔ» την πρόταση του ΚΚΕ. Περίεργο… Για του λόγου το αληθές αντιγράφουμε από τον Κανονισμό της Βουλής, άρθρο 155, παράγραφος 10: «Αν η Βουλή αποφασίσει να μη συγκροτηθεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή (σ.σ. πρόκειται για το θεσμικό όνομα της “προανακριτικής επιτροπής”), δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση άσκησης δίωξης στηριζόμενη στα ίδια πραγματικά περιστατικά».

4. Το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ έχουν λερωμένη τη φωλιά τους αφού υλοποίησαν σαν ένας άνθρωπος την πολιτική που κομμάτιασε και εμπορευματοποίησε τον σιδηρόδρομο, επιφέροντας καίριο πλήγμα και στην ασφάλεια των μεταφορών. Κομμάτι αυτού του puzzle είναι το έγκλημα στα Τέμπη, εκτός αν υιοθετηθεί το κυβερνητικό αφήγημα ότι «φταίει ο σταθμάρχης». Ή μήπως, πέρα από την κυβέρνηση, το υιοθετούν και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ; Τι δεν θέλουν αν διερευνηθεί; Η αμαρτωλή περίοδος της διακυβέρνησης Σημίτη ή μήπως η περίοδος που υπουργός Μεταφορών της ΝΔ ήταν ο Κωστής Χατζηδάκης;

5. Τέλος αντιγράφουμε από το κείμενο της πρότασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής: «Είναι επιβεβλημένη η συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής από τη Βουλή για να διερευνηθούν όλες οι πλευρές που σχετίζονται με το έγκλημα των Τεμπών σε συνδυασμό και με την παράλληλη διερεύνηση από την ποινική δικαιοσύνη καθώς και τη μήνυση που έχει υποβληθεί από τους συγγενείς των θυμάτων στην οποία περιέχονται σημαντικά στοιχεία.

Παρά την αρνητική εμπειρία που υπάρχει από το παρελθόν από τη λειτουργία αυτών των Εξεταστικών Επιτροπών λόγω του συσχετισμού των δυνάμεων, το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και μέσα από τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής».

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με τη στάση τους, επίσημα και ανεπίσημα, επιβεβαιώνουν το σύνθημα που φώναξαν εκατοντάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας στις κινητοποιήσεις εκείνων των ημερών:

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία το έγκλημα αυτό έχει ιστορία!»