Εδώ και πολύ καιρό η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ, όπως αναφέρει η ίδια, προειδοποιεί ότι τα σχέδια του κεφαλαίου για εγκατάσταση ανεμογεννητριών, μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων και Υ/Σ στα βουνά της Ευρυτανίας, δεν έχουν ματαιωθεί οριστικά.

Συγκεκριμένα, σε δελτίο τύπου της η ΚΟ Ευρυτανίας αναφέρει:

«Μπορεί ο λαός της περιοχής να έχει ακυρώσει μέχρι σήμερα τα σχέδιά τους, ωστόσο τα μονοπώλια της ενέργειας καραδοκούν για να προχωρήσουν τις «πράσινες» μπίζνες τους. Πόσο μάλλον που το νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από την κυβέρνηση και την ΕΕ, επιτρέπει να πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις των φορέων και των υπηρεσιών, αλλά και να προσπερνιούνται με διαδικασίες fast track οι όποιες θετικές ρυθμίσεις του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου και οι διάφορες δεσμεύσεις προστασίας (πχ Natura).

Έτσι, πριν λίγες μέρες πήραν έγκριση περιβαλλοντικών όρων τέσσερις (4) Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.), Συνολικής Ισχύος 103,50 Mw (21 Ανεμογεννήτριες).

Συγκεκριμένα: στη Θέση ‘Γάβραινα’ 3 Ανεμογεννήτριες, στη Θέση ‘Σπανός-Κομπολόσι’, 8 Ανεμογεννήτριες, στη Θέση ‘Τρία Σύνορα’, 6 Ανεμογεννήτριες, στη Θέση ‘Κόκκαλα – Τρίκορφον’, Ισχύος 4 Ανεμογεννήτριες, στις Δ.Ε Φουρνάς & Κτημενίων, του Δήμου Καρπενησίου, Π.Ε Ευρυτανίας. Επίσης πήραν έγκριση τα συνοδά  Έργα Οδοποιίας & Ηλεκτρικής Διασύνδεσης στις Δ.Ε. Φουρνάς & Κτημενίων του Δήμου Καρπενησίου, της Π.Ε. Ευρυτανίας. Πρόκειται για τέσσερα γήπεδα με εμβαδό πάνω από 4.000 στρέμματα σε ως επί το πλείστον για παραγωγικό δάσος ελάτης υπό διαχείριση, ενώ μόνο οι βάσεις των ανεμογεννητριών είναι συνολικά πάνω από 8 στρέμματα… Αυτές οι εγκρίσεις έρχονται να προστεθούν στις εκατοντάδες άλλες που υφίστανται ήδη σε όλη την έκταση της Ευρυτανίας και που οι αγώνες των κατοίκων της περιοχής τις έχουν καταστήσει κουρελόχαρτα.

Κι αυτό γιατί έχει γίνει πια κατανοητό από τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού ότι αυτού του είδους οι «πράσινες μπίζνες», πέρα από την ανεπανόρθωτη καταστροφή του περιβάλλοντος, έχουν ως απτά αποτελέσματα μόνο αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος (10% από τον Οκτώβριο στο Νοέμβριο 2023) και εκτόξευση των κερδών των μονοπωλίων της Ενέργειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτές τις ημέρες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου 2023 μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) η οποία παρουσίασε αύξηση των προσαρμοσμένων κερδών κατά 87,5%. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του…

Οι Ευρυτάνες και οι Ευρυτάνισσες έχουμε μεγάλη πείρα. Από τη Νιάλα στη Σαράνταινα κι από τη Βαλαώρα στα Κοκκάλια και αλλού, τα σχέδια των καταστροφέων του τόπου προσέκρουσαν στη  μαζική λαϊκή δράση.

Καλούμε τον λαό της περιοχής να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα. Απαιτούμε από τις εκλεγμένες δημοτικές και περιφερειακές αρχές να αφήσουν τα ήξεις αφίξεις και να δεσμευτούν ότι με κανένα τρόπο δεν θα μπουν Βιομηχανικού τύπου ΑΠΕ στα βουνά μας. Καλούμε τους φορείς του κινήματος, τους συλλόγους, τα σωματεία να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες με συσκέψεις και πρόγραμμα δράσης.

Ως ΚΚΕ θα δώσουμε όσες δυνάμεις διαθέτουμε σε αυτόν τον αγώνα, ενώ άμεσα θα φέρουμε το θέμα στη Βουλή και την Ευρωβουλή».