Τα 80 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ που συμπληρώνονται το 2023, γιορτάζει η Κομματική Οργάνωση Ευρυτανίας του ΚΚΕ και διοργανώνει μικρή εκδήλωση τιμής στο Καρπενήσι. Για την επέτειο αυτή αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ήταν το ξημέρωμα της 23ης Φλεβάρη 1943 όταν η σύσκεψη αντιπροσωπειών 10 νεολαιίστικων οργανώσεων, με πρωτοβουλία της ΟΚΝΕ συγκεντρώθηκαν σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας στο σπιτάκι της οδού Δουκίσσης Πλακεντίας 3 στους Αμπελοκήπους. Ήταν αποτέλεσμα και συνέχεια της ορμητικής ανάπτυξης του εργατικού-λαϊκού κινήματος ενάντια στους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, σε όλες τις περιοχές της χώρας, με καθοριστική τη συμμετοχή της εργατικής και σπουδάζουσας νεολαίας.

Η ΕΠΟΝ, έμελλε να γράψει απαράμιλλες ηρωικές σελίδες στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας μας και, γενικότερα, στην αγωνιστική ιστορία του νεολαιίστικου κινήματος στη χώρα μας. Στην πορεία του αγώνα συσπείρωσε περισσότερους από 600 χιλιάδες νέων κοριτσιών και αγοριών της πατρίδας μας.

Την αναγκαιότητα δημιουργίας, τότε, μιας νεολαιίστικης οργάνωσης όπου θα συσπειρώνεται, θα παλεύει και θα δρα η νεολαία στα πλαίσια του απελευθερωτικού αγώνα δίπλα στο ΕΑΜ, αποφάσισε το ΚΚΕ στη 2η Πανελλαδική του Συνδιάσκεψη, που συνήλθε το τελευταίο 10ήμερο του Δεκέμβρη 1942 και εξέτασε αναλυτικά τα προβλήματα του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος. Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη υπογράμμιζε ότι το Κόμμα πρέπει να βοηθήσει την Κομμουνιστική Νεολαία να παίξει καθοριστικό ρόλο σ’ αυτήν την προσπάθεια και να διαθέσει τις δυνάμεις της για την συγκρότηση της ενιαίας αυτής εθνικοαπελευθερωτικής οργάνωσης της νέας γενιάς.

Με το σύνθημα: «πολεμάμε και τραγουδάμε, πολεμάμε και μαθαίνουμε» ο ΕΠΟΝίτης και η ΕΠΟΝίτισσα, έχοντας το βλέμμα καρφωμένο σε ένα καλύτερο αύριο, πάλευαν μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες, ζώντας ολόπλευρα την ομορφιά του ανυποχώρητου αγώνα, της ανυπότακτης ζωής.

 Η 80ή Επέτειος της ΕΠΟΝ βρίσκει τη χώρα μας χωμένη μέχρι τα μπούνια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, ως πρόθυμο σύμμαχο του Ευρωατλαντικού ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου ΗΠΑ -ΝΑΤΟ-ΕΕ απέναντι στην καπιταλιστική Ρωσία. Αυτό δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για το λαό μας και τους γειτονικούς λαούς.

Την ίδια ώρα ο λαός μας, όπως και άλλοι λαοί πληρώνουν βαρύ τίμημα με την ακρίβεια, την αύξηση του πληθωρισμού και την ενεργειακή φτώχεια, που έρχονται να προστεθούν στα άλλα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και της ΕΕ, τη μείωση μισθών και συντάξεων και την υπερφορολόγηση των λαϊκών εισοδημάτων, την κατάργηση εργατικών- λαϊκών δικαιωμάτων κλπ.

Τα ιδανικά της ΕΠΟΝ δεν χωράνε στους ευρωατλαντικούς μονόδρομους, είναι σε ευθεία αντιπαράθεση με τους δήθεν «εθνικούς στόχους» της καταλήστευσης του λαού και της μεγιστοποίησης των κερδών των καπιταλιστών.

Ακριβώς για αυτό τον λόγο το καπιταλιστικό κράτος προσπαθεί να διαστρεβλώσει και να θάψει το ανατρεπτικό περιεχόμενο της εθνικής αντίστασης. Την Πέμπτη, 23 του Φλεβάρη, στην Ευρυτανία, την κοιτίδα της εθνικής αντίστασης δεν έχει προγραμματιστεί ούτε μια εκδήλωση σε σχολείο ή στο ΚΙΠΕ. Τα μουσεία της Εθνικής Αντίστασης στις Κορυσχάδες και στην Βίνιανη μένουν κλειστά. Τα μικρά μνημεία στα σημαντικά τοπόσημα της αντίστασης βιώνουν την εγκατάλειψη και την φθορά του χρόνου. Οι «επίσημες» ετήσιες εκδηλώσεις είναι στην καλύτερη περίπτωση πασαρέλα των «αρχών του τόπου» και στην χειρότερη περίπτωση πεδίο αισχρής ασέλγειας σε βάρος των μηνυμάτων και των παρακαταθηκών της Εθνικής Αντίστασης. Ακόμα και για το πιο απλό,  να μετακινηθούν οι κάδοι σκουπιδιών μπροστά από την αναμνηστική πλάκα του Παιδαγωγικού Φροντιστηρίου Στερεάς (απέναντι από τον ΟΤΕ) χρειάστηκαν χρόνια αγώνων μέσα κι έξω από το δημοτικό συμβούλιο…

Όμως, η ιστορία είναι πεισματάρα. Και στους πιο δύσκολους καιρούς, υπάρχει ο σπόρος που αντέχει και ψάχνει να βλαστήσει. Η ΕΠΟΝ μένει ζωντανή στους αγώνες του σήμερα, μένει ζωντανή στους αγώνες για ένα κόσμο απαλλαγμένο από τα δεσμά του ιμπεριαλισμού, απαλλαγμένο από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ένα κόσμο σοσιαλιστικό.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα καταθέσουν στεφάνι την Πέμπτη 23 Φλεβάρη στις 15:00 στην αναμνηστική πλάκα του Παιδαγωγικού Φροντιστηρίου Στερεάς απέναντι από τον ΟΤΕ του Καρπενησίου».