Το Γραφείο της Κομματικής Οργάνωσης Ευρυτανίας του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της τοποθετείται για τους φόρους των κτηνοτρόφων και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι οδηγεί στην καταστροφή τη μικρή αγροτιά. Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Σαν να μην έφταναν η απογείωση των τιμών των ζωοτροφών και του πετρελαίου, οι χαμηλές τιμές στο γάλα και στο κρέας, οι απώλειες από τις κατασπαράξεις, η κυβέρνηση αποφάσισε να καρφώσει ακόμα ένα καρφί στο φέρετρο της μικρής και μεσαίας αγροτιάς. Με την ΚΥΑ 375/228895 (ΦΕΚ Β΄ 3997/30-8-2021) επιβάλει νέο χαράτσι που βαφτίζει “ετήσιο ανταποδοτικό τέλος για τις ανάγκες του εθνικού προγράμματος συλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων” για να πληρωθούν δηλαδή οι εταιρείες που πραγματοποιούν την αποκομιδή και καύση των νεκρών ζώων!

Το τέλος καθορίζεται σε 1,5 ευρώ για τα βοοειδή, 0,4 ευρώ για τους χοίρους και 0,2 ευρώ για τα αιγοπρόβατα και θα εισπράττεται με ειδικό παράβολο, το οποίο αν δεν πληρωθεί μέχρι και ένα μήνα μετά την προθεσμία, καταλογίζεται στην εφορία και όποιος δεν πληρώσει καθίσταται αυτόματα “μη δικαιούχος οιασδήποτε οικονομικής αποζημίωσης και ενίσχυσης που προκύπτει από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού του κεφαλαίου, σύμφωνα με τη σχετική ετήσια κοινή υπουργική απόφαση περί έγκρισης του προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων”.

Με λίγα λόγια, αν δεν πληρώσεις χάνεις επιδοτήσεις!

Η κυβέρνηση βάζει το μαχαίρι στον λαιμό της μικρής αγροτιάς για να θησαυρίσουν μια χούφτα εταιρείες.

Μαζί με την κυβέρνηση, μεγάλη ευθύνη φέρουν και οι περιφερειακές αρχές αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση που διαφήμιζαν ότι το εν λόγω πρόγραμμα θα είναι δωρεάν.

Η μικρή αγροτιά θα πρέπει τώρα να κάνει βήματα οργάνωσης πριν το οριστικό ξεκλήρισμά της και να διεκδικήσει:

-μείωση του κόστους παραγωγής-αφορολόγητο πετρέλαιο και ρεύμα.

-αποζημιώσεις των απωλειών στο 100%.

-κατώτερες εγγυημένες τιμές στο γάλα και το κρέας

-ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και επιστημονική στήριξη

-κατάργηση των χαρατσιών του ΕΛΓΑ.

-να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νέο χαράτσι. Αποκομιδή και διαχείριση των νεκρών ζώων με κρατική ευθύνη και δαπάνη.»