Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού ‘ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΩΤΙΚΑ’

1097

Με πλούσια ύλη και πολυσέλιδο κυκλοφορεί το καινούργιο τεύχος του περιοδικού ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΩΤΙΚΑ, (Φθινόπωρο – Χειμώνας 2021).

Από τα περιεχόμενα του τεύχους ξεχωρίζουν:▼ Ο χειρουργός Ζαφείρης Ζαφείρης. Ποιος ήταν ο γιατρός που χρημάτισε πρώτος διευθυντής του Νοσοκομείου Καρπενησίου και γιατί τον θυμούνται όλοι οι Ευρυτάνες.
▼ Ο Άη-Στάθης στου Καραστάθη. Ποιος ήταν ο Καραστάθης Μπαρλάς, ο κτήτωρ της εκκλησίας του Αγίου Ευσταθίου: Αγωνιστής και μεγαλοεισοδηματίας.

▼Τα δύο  τζαμιά του Καρπενησίου. Που υπολογίζεται ότι βρίσκονταν – Δυο αποκαλυπτικοί πίνακες του 1837 με τα υπό εκποίηση κτήματα και οθωμανικά ερείπια.
▼ Το ένα και τα δέκα άλλα Καρπενίσια. Βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορους νομούς της Ρουμανίας και επιβεβαιώνουν τη βλαχόφωνη προέλευση του ονόματος.

▼ Οι εκλογές 1844 στην Ευρυτανία: Βία, νοθεία και συμπλοκές.Οι συγκρούσεις για τον έλεγχο της εξουσίας στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος – Οι πολιτικές φατρίες αναζητούν ισορροπίες.

▼ Ο ρόλος των Καλλιδρομητών στο επαναστατικό κίνημα του 1836.  Αγωνιστές του 1821, λησταντάρτες και ληστοκαπετάνιοι  σε σκληρές μάχες  και απίστευτους βυζαντινισμούς στα ευρυτανικά χωριά.
▼ Ποιός σκότωσε τον Μάρκο. Ο Κωνσταντίνος Σάθας  στην εφημερίδα «Αιών» το 1867 αποδίδει τον φόνο του Στρατηγού στον Μιρδίτη Μαυρο-Λέκκο.
▼ Οι επιστολές του Μάρκου Μπότσαρη. Κίρ γιόργι, Εἰξέρις ὁπού ἑχο καλάμπαλίκι  πολεί καί ναμοῦ δήνις τιν κάθε ειμέρα ἀπό τέσερες μποτίλες κρασεί και μισι οκά ρίζι καί μένο.
▼ Καρπενησιώτες στο Μεσολόγγι το 1826. Ποιοι έλαβαν μέρος στην πολιορκία και στην ένδοξη Έξοδο – Μοναδικές στιγμές δόξας, τραγική η μοίρα πολλών.
▼ 1834-1910:Όταν το Καρπενήσι ήταν… στρατιωτική βάση! Τα σχέδια, οι άνθρωποι και τα συμβόλαια ανοικοδόμησης του στρατώνα της οροφυλακής στην τότε ακριτική Ευρυτανία.

▼ Μικρές ιστορίες της ευρυτανικής γης για τη μεγάλη ιστορία του 1821. Λόγος πανηγυρικός για τη διακοσιοστή επέτειο του αγώνα της εθνικής ανεξαρτησίας του 1821.

▼ Ο Καλόγερος που μύησε στη Φιλική Εταιρείαπολλούς οπλαρχηγούς και τον Γιολδάση. Η αποκάλυψη μιας επιστολής που άφησε στη μάνα του ο Ιεραπόστολος της Φιλικής Εταιρίας Δαμιανός, με χρονολογία 5 Ιουνίου 1821.
▼ Ο Μαυροκορδάτος στο Κρίκελλο. Οι 26 επιστολές του μεγάλου πολιτικού της Επανάστασης
μετά την καταστρεπτική μάχη του Πέτα.

▼ Κρικελλιώτες αγωνιστές του 1821. Η περίπτωση των Γεωργίου Αναγνώστου, Νικολάου Ντούμα, Γεωργίου Μπακάλη και Καρακουλογιάννη Κρικελιώτη.


►►►Στο Καρπενήσι το περιοδικό διατίθεται από το περίπτερο των εφημερίδων στην Πλατεία Μάρκου Μπότσαρη, από το κατάστημα Electronet του Παύλου Παπαϊωάννου και από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρπενησίου. Επίσης, διατίθεται από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου.