«…Μην βλέπετε τους νεκρούς που λειώνουν  στο χώμα, κοιτάξτε πως τρεμολάμπουν στο φέγγος τ’ ουρανού».(στίχοι Βίκτωρος Ουγκώ , για τους ήρωες).

 Την Δευτέρα 30-1-2023 νοτίως της Ανδραβίδας σε θαλάσσια περιοχή του Κατάκολου συνετρίβη διθέσιο μαχητικό βομβαρδιστικό F-4 Phantom της 117 ΠΜ σε άσκηση υπό συνθηκών πολέμου. Κυβερνήτης ο σμηναγός Ευστάθιος Τσιπλακίδης και συγκυβερνήτης ο υποσμηναγός Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας. Ο υποσμηναγός βρέθηκε αμέσως νεκρός στην θαλάσσια περιοχή, του δε σμηναγού, ο θάνατος επιβεβαιώθηκε μέσω ευρημάτων DNA μετά από τρεις μέρες.

Αναπάντητα μένουν τα ερωτήματα της πτώσης του αεροπλάνου. Για την διερεύνηση του δυστυχήματος καλούνται να απαντήσουν οι εμπειρογνώμονες, αν η πτώση οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, μηχανική βλάβη ή σε κάποιον απρόβλεπτο παράγοντα. Θα δοθούν απαντήσεις  από το τελικό πόρισμα, για τις συνθήκες που επικρατούσαν τα τελευταία λεπτά πριν από την πτώση, αλλά και ποιες ήταν οι αντιδράσεις των πιλότων. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι καταθέσεις των δυο πιλότων του έτερου αεροσκάφους από το ζεύγος που εκτελούσε την άσκηση. Και τα δυο αεροσκάφη πετούσαν με 800 χιλιόμετρα την ώρα και σε ύψος περίπου εκατό μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ο επίλογος της τραγωδίας για τους δυο ηρωικούς αεροπόρους παίχτηκε στο χωριό Πικέρνι Δολιανών Αρκαδίας με την κηδεία του υποσμηναγού και στο Γρανίτη Νευροκοπίου Δράμας του σμηναγού, χωριά καταγωγής τους. Σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία παραβρέθηκαν να τιμήσουν τους δυο ήρωες και να συμπαρασταθούν στις οικογένειές τους. Τριήμερο πένθος κηρύχτηκε στην Πολεμική μας Αεροπορία, αποδίδοντας τον ανώτερο βαθμό (Αντιπτέραρχου) στους δυο πεσόντες κατά την ώρα του καθήκοντος.

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας εκτυλίχτηκαν στα χωριά των δυο πεσόντων με τραγικές φιγούρες τους γονείς και τ’ αδέλφια τους. «Ήσουν ο γιός που θα ήθελε κάθε μάνα… Δεν ήθελε να τον λένε ήρωα, γιατί ήρωες έχουμε μόνο σε καιρό πολέμου, έλεγε το παλικάρι μου…», στηθοκοπιούνταν η μάνα του Μάριου. «…Δεν ξέρω πως ένας κυνικός σαν εμένα γέννησε ένα τέτοιο άνθρωπο. Ο Μάριος είχε καταφέρει να εκμηδενίσει το φόβο από το λεξιλόγιο… Πέθανε νωρίς, αλλά γεμάτος Ελλάδα…». Ήταν τα λόγια του πατέρα του Μάριου, Κώστα Τουρούτσικα, πάνω απ’ το φέρετρο του παιδιού τους.

«…Είσαι ο ήρωάς μας… Τιμούμε την προσπάθεια κάποιου να καταφέρει το αδύνατο με κάθε κόστος… Μας έδειξες τον δρόμο, εδώ στο ακριτικό Νευροκόπι. Απέδειξες ποια είναι τα ιδανικά και αξίες της πατρίδας μας…» Λόγια από τον επικήδειο δια στόματος αδελφού του Μακεδόνα Ίκαρου, Στάθη Τσιπλακίδη.

Συγκινητικά ήταν και τα λόγια συμπαράστασης στους γονείς των πεσόντων απ’ τους χαροκαμένους γονείς του άλλου ήρωα, Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου που σκοτώθηκε κατά τον ίδιο τρόπο τον Απρίλη 2018 στη Σκύρο.

Όλοι αυτοί οι γενναίοι, ατρόμητοι μπροστά στον κίνδυνο, είναι ταγμένοι στην υπεράσπιση των ουρανών της πατρίδας. Μένουν ως παραδείγματα αυταπάρνησης και προσήλωσης στο υπέρτατο χρέος.

Τι άλλο να πούμε εμείς, Αξιομακάριστοι και Αθάνατοι…!

                                      Κώστας Μπουμπουρής

                               Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

                                  (k.boubouris@yahoo.gr)