Σουλιώτης: «Να οριστεί ο Δήμος Καρπενησίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Μεγάλη ήταν η κακοκαιρία που σημειώθηκε από την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου ως το βράδυ της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου 2021 σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Πολιτική Προστασία από νωρίς την Παρασκευή απέστειλε μηνύματα στους πολίτες εφιστώντας τους την προσοχή και προτρέποντάς τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις ενόψει της κακοκαιρίας που αναμένονταν. Χωρίς προηγούμενο ήταν οι ποσότητες νερού που έπεσαν συγκριμένα στην Ευρυτανία με την καταρρακτώδη και ασταμάτητη βροχή να προξενεί για ακόμη μια φορά σοβαρά προβλήματα στο Δήμο Καρπενησίου. 

Ειδικότερα, το πρωί της Κυριακής άρχισαν να γίνονται φανερές οι ζημιές, τόσο στο οδικό δίκτυο, όσο και στα ποτάμια. Ο χείμαρρος «Κλαρωτός» που διασχίζει το Καρπενήσι είχε αυξήσει κατά πολύ τη στάθμη του, ευτυχώς δίχως να προξενεί προβλήματα στην πόλη. Στο Κεφαλόβρυσο όμως το ποτάμι προκάλεσε ζημιές στο ιστορικό γεφύρι του Ξερόλυκου, παρασύροντας στο πέρασμά του ένα τμήμα του. Στην περιοχή του Γαύρου το ποτάμι «κατάπιε» ένα κομμάτι του οδικού δικτύου, ενώ ανάλογη ζημιά σημειώθηκε και στο χωριό Αγία Τριάδα, όπου η δεξιά ασφαλτοστρωμένη λωρίδα του δρόμου εξαφανίστηκε από τη διάβρωση του εδάφους, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων νερού. Το θετικό είναι ότι δεν θρηνήσαμε θύματα, καθώς πρόκειται για οδικά δίκτυα με συχνή διέλευση οχημάτων. Τα περισσότερα από τα προβλήματα αυτά αποκαταστάθηκαν το απόγευμα της Κυριακής. Ζημιές προκλήθηκαν όμως και στη Λαμία σε πολλά χωριά, αλλά και στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από την 11,300η χ/θ έως την 10,700η χ/θ, λόγω εισδοχής μεγάλου όγκου υδάτων από παρακείμενες αγροτικές εκτάσεις, λόγω υπερχείλισης του Σπερχειού Ποταμού. Η αστυνομία με ανακοίνωσή της τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021 έκανε γνωστό ότι αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην διασταύρωση της Επαρχιακής Οδού Λαμίας – Κομποτάδων, με την Ε.Ο. Λαμίας – Καρπενησίου, που είχε διακοπεί λόγω υπερχείλισης υδάτων του ποταμού.

Τι ζητά ο Δήμαρχος Καρπενησίου

Ο Δήμαρχος Καρπενησίου με αίτημά του προς τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό, και τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ευρυτανίας, Αριστείδη Τασιό, ζήτησε να κηρυχθεί ο Δήμος Καρπενησίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο Δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης ανέφερε: «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον Δήμο τις τελευταίες ημέρες δημιούργησαν μεγάλες και εκτεταμένες ζημιές σε πάνω από 15 περιοχές του Δήμου Καρπενησίου. Ευελπιστούμε στην άμεση συμπαράσταση και στήριξη του Δήμου για να προβούμε στην αποκατάσταση των ζημιών. Όλα τα συνεργεία του Δήμου, οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι και ο Δήμαρχος προσωπικά βρίσκονται από την Παρασκευή σε επιτόπιους ελέγχους για την αποκατάσταση των ζημιών και την ασφαλή διακίνηση των πολιτών».

Κακοκαιρία Άγραφα

Ανάλογα προβλήματα με αυτά του Δήμου Καρπενησίου σημειώθηκαν και στο Δήμο Αγράφων από την επέλαση της μεγάλης αυτής κακοκαιρίας. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν πτώσεις μεγάλων βράχων μέσα στο οδικό δίκτυο, κατολισθήσεις, αλλά και αποκοπή δρόμων, δυσχεραίνοντας την διέλευση των οχημάτων από συγκεκριμένα σημεία. Τα μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας, μαζί με μισθωμένα μηχανήματα έχουν κάνει ήδη τους περισσότερους καθαρισμούς των δρόμων και συνεχίζουν μέχρι την πλήρη αποκατάσταση. Μέχρι στιγμής παρεμβάσεις έγιναν σε περισσότερους από 20 οικισμούς. Να τονιστεί ακόμη ότι χάρις στην έγκαιρη διακοπή ρεύματος το αντλιοστάσιο στο Κρυονέρι διασώθηκε και επαναλειτουργεί. Ένα μέρος, το οποίο με τις μεγάλες βροχοπτώσεις συνεχώς αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς το σημείο πλημμυρίζει και είναι πολύ επικίνδυνο. Ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης ανέφερε: «Ευχαριστούμε όλους τους συνδημότες για την κατανόηση που επέδειξαν μέχρι να επέλθει η πλήρης αποκατάσταση των οδικών συνδέσεων».