Ενεργειακά δύσκολος προβλέπεται ο φετινός χειμώνας και για το λόγο αυτό αρκετοί είναι πολίτες που έσπευσαν να προμηθευτούν καυσόξυλα από νωρίς, επιλέγοντάς τα ως οικονομικότερη λύση για να ζεσταθούν, μιας και οι τιμές του πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι φέτος αρκετά υψηλές και για πολλούς απλησίαστες.

Η αύξηση στα ξύλα είναι πλέον της τάξεως του 50% γενικά στην Ελλάδα, ενώ στο Καρπενήσι κυμαίνεται 20 – 30%. Το πλαφόν κατοχυρώνει τους αγοραστές και συνετίζει και συμμορφώνει τους πωλητές.

Οι τιμές στο Καρπενήσι

Τα πρώτα τζάκια άναψαν στο Καρπενήσι και στα Άγραφα, μιας και το κρύο της προηγούμενης εβδομάδας ήταν αρκετά τσουχτερό για την εποχή. Στην Ευρυτανία οι καταναλωτές φαίνεται ότι θα στραφούν κυρίως στα καυσόξυλα αφού η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται απαγορευτική. Στο Καρπενήσι ήδη παρατηρήθηκε αύξηση στα καυσόξυλα εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης αλλά και του κόστους κοπής και μεταφοράς, ενώ στα Άγραφα οι περισσότεροι καταναλωτές τα κόβουν μόνοι τους πάντα υπό την επίβλεψη και την άδεια του Δασαρχείου.

Ο Ευρυτανικός Παλμός μίλησε με δύο προμηθευτές καυσόξυλων στο Καρπενήσι, οι οποίοι μας μίλησαν για τις αυξήσεις και την αγοραστική κίνηση.

Γιαννούλης Σωτήρης

«Σχετικά με τις φετινές τιμές τα δυόμιση κυβικά, δηλαδή ένα αγροτικό με σχισμένα ξύλα έφτασε φέτος στην τιμή των 130 ευρώ σε σχέση με πέρυσι που η τιμή ήταν στα 100 ευρώ. Υπάρχει αύξηση περίπου του 30%. Υπάρχει πολύς κόσμος που ζητάει ξύλα. Βέβαια μόνο έλατα πουλάμε. Τα δένδρινα έφτασαν τα 180 ευρώ φέτος, ενώ πέρυσι ήταν 150 ευρώ. Εγώ ξεκίνησα να κόβω από το Μάρτιο, αλλά είχα και περσινά. Αγοράζω από το συνεταιρισμό του Αγίου Νικολάου, αλλά πουλάω και χρήσιμη ξυλεία. Η αύξηση των τιμών σχετίζεται με την Ουκρανία, από την οποία προμηθεύονται πολλές χώρες ξύλα. Φέτος λόγω του πολέμου ούτε η Βουλγαρία δεν είχε τόσα ξύλα ώστε να καλύψει τις ανάγκες της. Μέχρι και έμποροι από την Αλβανία από την Ελλάδα προμηθεύτηκαν φέτος ξύλα. Φυσικά και τα έξοδά μας αυξήθηκαν τόσο οι ανάγκες για να δουλέψει ο γερανός, όσο και ο μισθός των εργατών. Και του χρόνου όμως οι τιμές θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα».

Κακούρας Παντελής

«Ο κόσμος φέτος έχει φοβηθεί πολύ για το χειμώνα που έρχεται, γιατί δύσκολα θα μπορέσει κάποιος να ζεσταθεί με πετρέλαιο θέρμανσης λόγω της αυξημένης τιμής του αλλά και του βαρύ χειμώνα του Καρπενησίου. Οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν στραφεί στα καυσόξυλα, τα οποία έχουν μια αύξηση 20% φέτος. Κοστίζουν 60 -80 ευρώ/κυβικό ανάλογα το είδος του ξύλου. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για όλους».