Κατερίνα Μπατζελή: «Δηλώνουμε ότι στα πλαίσια του νέου αναπτυξιακού σχεδιασμού θα προτάξουμε πολιτικές και δράσεις στήριξης της απασχόλησης, κοινωνικής συνοχής, στήριξης  οικογενειών και πληττόμενων επιχειρήσεων»

Όπως αναφέρει σε δελτίο τύπου της η παράταξη της αντιπολίτευσης «Πατρίδα μας η Στερεά», οι αλλαγές που ήδη γίνονται λόγω πανδημίας λαμβάνουν και για την Περιφέρεια Στερεάς ένα νέο δομικό και διαρθρωτικό χαρακτήρα στην οικονομία, κοινωνία, αγορά, διακυβέρνηση, απασχόληση, επιχειρηματικότητα. Δημιουργούνται νέες ανάγκες που ως πολιτεία, αυτοδιοικητικοί θεσμοί, κοινωνικό κράτος, πρέπει συλλογικά και συνθετικά να προετοιμάσουμε το «έδαφος», τις νέες δομές και πολιτικές ώστε να διασφαλιστεί πρωταρχικά η κοινωνική και οικονομική συνοχή. Συνεχίζοντας η παράταξη της Κατερίνας Μπατζελή αναφέρει:

«Να αποτραπεί να δημιουργηθούν νέες ανισότητες, οικονομικοί και κοινωνικοί αποκλεισμοί και δη των νέων, να κατακυρωθεί ανάπτυξη «μονοσήμαντης ταχύτητας» εκείνης  κυρίως των μεγάλων επιχειρήσεων.

Οι βασικές παρατηρήσεις μας και προτάσεις σε αυτή τη φάση της διαβούλευσης σχετίζονται με την ιεράρχηση των πολιτικών, των έργων και της σωστής κατανομής του συνολικού Προϋπολογισμού όλων των προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων ώστε να αποφευχθούν οι αλληλεπικαλύψεις και απώλεια πόρων. Έχουμε καταθέσει και ολοκληρωμένες προτάσεις για το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΠΠΑ)2025, όπου θα συζητηθεί με το ΕΣΠΑ-ΠΕΠ  συνολικά και στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Προτεραιότητες μας:

Η απασχόληση και η στήριξη της κοινωνίας, των οικογενειών και δη εκείνων που επλήγησαν από την πανδημική κρίση, η εκπαίδευση και η επανένταξη των νέων και εργαζομένων στην παραγωγή, η επαναφορά στην κανονικότητα των μικρών επιχειρήσεων και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας τους, η σύνδεση του αγροδιατροφικού κλάδου με καινοτόμες πολιτικές, παραγωγικούς κόμβους, πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος και διασφάλισης του εισοδήματος των αγροτών από τις κρίσεις, η διασύνδεση όλων των περιοχών της Περιφέρειας με τεχνολογικό/ψηφιακό δίκτυο που εξυπηρετεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, η εφαρμογή πολιτικών και δράσεων που αναβαθμίζει ενεργειακά τις υποδομές και επιχειρήσεις αλλά και διασφαλίζει την ενεργειακή δημοκρατία για όλους τους πολίτες, η αναβάθμιση και κατοχύρωση των συνεργασιών μεταξύ των πανεπιστημιακών μονάδων με τις επιχειρήσεις και της συνεχούς  κατάρτισης και εκπαίδευσης.

Η Περιφερειακή Διακυβέρνηση και η ενεργή συμμέτοχη των συμπολιτών στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και υλοποίηση του, θα πρέπει να διασφαλίζεται και να αποτελεί τη νέα δομή λειτουργίας του αυτοδιοικητικού θεσμού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προτάσεις που κατέθεσε η παράταξη της κας Μπατζελή είναι μακροσκελείς και καλύπτουν μεγάλο εύρος για την ανάπτυξη στην Περιφέρεια.