ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κκ Γεώργιος μιλά αποκλειστικά στον Ευρυτανικό Παλμό, στέλνοντας το μήνυμα των Χριστουγέννων σε όλους τους Ευρυτάνες όπου κι αν αυτοί βρίσκονται και μας αποκαλύπτει τα νέα σχέδια της Ι. Μητρόπολης Καρπενησίου για το νέο έτος.

Ε.Π. Σεβασμιότατε θα μπορούσατε να σχολιάσετε το νόημα των Χριστουγέννων σε αντιπαράθεση με τον σύγχρονο τρόπο εορτασμού;

Μ.Κ. Πιστεύω πως είναι αδιαμφισβήτητο το ότι ζούμε σε μια προβληματική εποχή, σε μια εποχή διαστροφής των πάντων, σε μια εποχή κατά την οποία το αυτονόητο καταντά δυσνόητο και ακατανόητο. Αν διαβάσουμε Χριστουγεννιάτικα διηγήματα του Παπαδιαμάντη, του Μωραΐτη, του Κόντογλου και άλλων λόγιων των αιώνων που πέρασαν, μα κι αν στραφούμε στην καθημερινότητα, στην ψυχοσύνθεση των γονιών μας και στον τρόπο με τον οποίο γιόρταζαν τούτες τις άγιες μέρες, θα εκπλαγούμε. Αν διαβάσουμε τα σχετικά με τη γέννηση του Χριστού μας Ευαγγελικά χωρία θα δούμε τον άγγελο να ευαγγελίζεται στους ποιμένες χαράν μεγάλην, θα δούμε το Άγιο φως να διαλύει το σκοτάδι και να ζεσταίνει την παγωνιά εκείνης της νύχτας, θα ακούσουμε αγγέλους να υμνούν το νεογέννητο Θεό και θα διερωτηθούμε για το εάν σήμερα στις ψυχές μας υπάρχει χαρά ή πόνος, φως ή σκοτάδι, ζεστασιά ή παγωμάρα, ελπίδα ή απελπισία, αγάπη ή αδιαφορία και μίσος στον συνάνθρωπο. Θα διερωτηθούμε εάν ανήκουμε στην κατηγορία των πολλών αδιάφορων κατοίκων της Βηθλεέμ ή στην κατηγορία των λίγων που εκείνη την παγωμένη νύχτα έφτασαν στο σπήλαιο και προσκύνησαν το Θείο Βρέφος! Δυστυχώς, σήμερα όλα γίνονται αντικείμενο εμπορευματοποιήσεως, άρα εκμεταλλεύσεως. Στο βωμό του χρήματος θυσιάζουμε αξίες, ιδανικά, παραδόσεις, πιστεύω, ακόμη κι Αυτόν τον Θεό μας. Δυστυχώς, σήμερα γιορτάζουμε Χριστούγεννα χωρίς Χριστό!

Ε.Π. Πιστεύετε πως η πορεία αυτή είναι αναστρέψιμη;

Μ.Κ. Εννοείται πως μπορεί να είναι αναστρέψιμη, μα με μια προϋπόθεση: να δεχτούμε πως πορευόμαστε σε λάθος δρόμο και με λάθος τρόπο. Μόνον έτσι θα προσπαθήσουμε στη συνέχεια να διορθώσουμε τον τρόπο μας και θα ψάξουμε να βρούμε τον σωστό δρόμο που χάσαμε. Το μεγάλο πρόβλημα για τον σύγχρονο άνθρωπο είναι η ψευδαίσθηση της παντογνωσίας, η έπαρση που τον διακατέχει και γι’ αυτοδικαίωσή του, καθώς για ό,τι δυσάρεστο συμβαίνει φταίνε οι άλλοι και ποτέ ο ίδιος. Δέστε ένα παράδοξο. Ο Χριστός γεννιέται ως ο τελευταίος των ανθρώπων σε μια σπηλιά που χρησιμοποιείται ως στάβλος ζώων μέσα στο κρύο και στις ακαθαρσίες. Κάτι παρόμοιο θα συμβεί και 33 χρόνια αργότερα όταν νεκρό θα τον κατεβάσουν από τον σταυρό, θα τον τυλίξουν σε ένα σεντόνι και έτσι θα τον εναποθέσουν σε έναν τάφο. Ας κάνουμε τη σύγκριση με το κόστος και τη ματαιότητα, όχι τόσο ενός τοκετού, μα μιας ταφής σύγχρονου ανθρώπου. Ο Χριστός μας ένα αληθινό συγγνώμη θέλει και μετά να του απλώσουμε τα δυο μας χέρια. Εκείνος θα μας πάρει στην αγκαλιά του και όλα θα αλλάξουν μέσα μας, καθώς η ψυχή μας θα γίνει φάτνη, σπηλιά νοητή Βηθλεέμ μέσα στην οποία θα γεννηθεί ο Κύριός μας.

Ε.Π. Σεβασμιότατε ενόψει των εορτών προγραμματίσατε ή προγραμματίζετε κάποιες επιπλέον δράσεις;

Μ.Κ. Πάντα οι γιορτές είναι μια καλή αφορμή για να έρθουμε πιο κοντά στον συνάνθρωπό μας με κάποιες σχετικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Πρώτα, θα βάλω το φιλανθρωπικό έργο της τοπικής μας εκκλησίας μέσω του γενικού φιλόπτωχου ταμείου. Περισσότερα δεν θα πω, γιατί ως εκκλησία δεν πρέπει να διατυμπανίζουμε το τι προσφέρουμε στον συνάνθρωπό μας. Θέλω όμως να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ αυτούς που συμπαρίστανται στο έργο μας μεταξύ των οποίων είναι η Ιερά Μονή Προυσού, η κυρία Μαίρη σύζυγος του μακαριστού συμπολίτη μας Κωνσταντίνου Λιάπη και η Αστυνομική Διεύθυνση Ευρυτανίας, οι οποίοι προσφέροντας μεγάλη ποσότητα τροφίμων συνέβαλαν στο να ανακουφίσουν τον πόνο των συνανθρώπων μας, των οποίων η ανέχεια έχει χτυπήσει την πόρτα. Πέραν αυτών, πραγματοποιήσαμε Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις με τη Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής μουσικής της Μητροπόλεώς μας. Η μια σε συνεργασία με τον σπουδαίο Πολιτιστικό Σύλλογο Καρπενησίου που έγινε με μεγάλη επιτυχία στο Συνεδριακό κέντρο. Η δεύτερη στον Προφήτη Ηλία Ξηριά, καθώς και κάποιες μικρότερης εμβέλειας. Αν θέλετε επιγραμματικά και μόνο να σας πω αυτό τον καιρό στήνουμε εδώ στο Καρπενήσι έναν χώρο διδασκαλίας και εκμάθησης αργυροχοΐας. Αυτό σε συνδυασμό με μαθήματα ξυλογλυπτικής και ψηφιδωτού που γίνονται στο χώρο των κατασκηνώσεων θα αποτελεί τμήμα δράσεων ενός ιδρύματος που οργανώνουμε με σκοπό την διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς συγχρόνως. Συγχρόνως, είναι και μια ευκαιρία για άνεργους νέους να μάθουν τέχνες, οι οποίες μπορούν να τους φανούν χρήσιμες. Τέλος, να πούμε πως έληξε η θητεία των εκκλησιαστικών συμβουλίων και γι’ αυτό οργανώσαμε δυο συναντήσεις με σκοπό την ενημέρωση των νέων εκκλησιαστικών συμβούλων, οι οποίοι μαζί με τους ιερείς θα έχουν την ευθύνη των ενοριών τους, αλλά για το θέμα αυτό θα μιλήσουμε ξανά στο μέλλον. Κλείνοντας, να ευχηθώ σε όλους υγεία, χαρά, αγάπη και κάθε ευλογία από τον Άγιο Θεό μας στα σπιτικά των Ευρυτάνων αδελφών μας εντός και εκτός Ευρυτανίας και σε όλους τους Έλληνες!